SRB

ENG

Синиша Вуковић

 

Синиша  Вуковић
редовни професор
(1932–2011)

Одсек Унутрашња архитектура
Предмет: Унутрашња архитектура

На Факултету примењених уметности од 1968. до 2000. године.

Декан од 1979. до 1981, продекан од 1973. до 1975. Председник Управног одбора од 1998. до 2000. године.

Области интересовања: архитектура и сликарство.

Рођен је 07. 10. 1932. године у Куманову. Од своје шесте године живи и ради у Београду. Завршио је Архитектонски факултету у Београду 1957. године. Одмах по дипломирању изабран је за асистента на истом факултету. Педагошку каријеру наставио је на Факултету примењених уметности у Београду, на коме је и пензионисан у звању редовног професора.

Сликарству, којим се бавиo од 1952. године, посветио се као свом основном животном опредељењу.

Изложбе:

Први пут је излагао марта 1953. године, заједно са Леонидом Шејком и Миодрагом Ђурићем Дадом, у Галерији Дома омладине у Београду. Афирмативне критике о овој изложби објавили су Јован Ћирилов и Јован Христић у часопису »Млада култура«.
Прву самосталну изложбу приредио је у Галерији Графичког колектива у Београду 1960. године, коју је отворио сликар Пеђа Милосављевић.

Приредио је укупно 18 самосталних изложби, а  излагао је и на многим колективним изложбама, у земљи и иностранству (Октобарски салон, Тријенала југословенске уметности, изложбе Ладе, изложбе УЛУС-а, изложбе многих уметничких колонија, изложбе у многим градовима у земљи и иностранству).

Награде:

  • Награда Октобарског салона за сликарство 1978. године.

Најважнији радови из области архитектуре:

  • Задружна читаоница у Пријепољу
  • Пешачки пролаз и терминус на Зеленом венцу (коаутор)
  • Преко 40 међународних сајмова у иностранству
  • Ресторан »Златни рог« у Београду (коаутор)

Оснивач је, заједно са  Леонидом Шејком, групе Медиала 1957. године, коју чини 12 сталних чланова – сликара: Леонид Шејка, Синиша Вуковић, Миодраг Ђурић-Дадо, Урош Тошковић, Коста Брадић, Оља Ивањицки, Миро Главуртић, Светозар Самуровић, Милован Видак,  Љуба Поповић, Влада Величковић и Милић Станковић – Милић од Мачве. Излагао је на свим изложбама групе МЕДИАЛА. Теоријске основе Медиале поставили су Синиша Вуковић, Леонид Шејка и Миро Главуртић.

О начелима Медиале, вредностима и значењима које она има, Синиша Вуковић је годинама писао и објављивао велики број текстова у низу листова и часописа (Видици, Политика, Уметност, НИН, Градац, Мозаик и други).

Као стални ликовни критичар НИН-а у периоду 1966. до 1971. године објавио је велики број ликовних критика о уметницима који су излагали у београдским галеријама у том периоду.

Објавио је књигу ЛИКОВНИ ЖИВОТ.

Народном музеју у Београду поклонио је легат који чини 35 његових слика.

Био је члан је УЛУС-а, УЛУПУДС-а, Ладе и АICA (Међународно удружење уметничких критичара).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жене и птице, уље на платну, 65 × 55 цм, 1991.

 

 

Молитва због зла, уље на платну, 45 × 55 цм, 1994.

Молох, уље на хартији, 39 × 49 цм, 1954.