SRB

ENG

Активности

 


 

 
Арт зона: 70 примењених година – ФПУ

Изложба »Форма, примена, уметност«

Уторак, 04. септембар 2018, 19:35, РТС 2

Потреба за естетизацијом свакодневице, тежња да употребни предмети не буду само функционални већ и естетизовани, одлика је софистицираних појединаца и напредних друштвених заједница.

Крајем 19. века, неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, 1895. године, отпочела је прва организована настава примењених уметности у Србији. Идеја о неопходности естетизације стварности опстала је и у измењеним друштвено-идеолошким околностима који су уследили после Другог светског рата. У јесен 1948. године, у Београду је основана Академија примењених уметности, са циљем да васпитава и образује стручњаке који ће бити кадри да утичу на културни, привредни и индустријски преображај друштва. Ова институција, 1973. године мења име у Факултет примењених уметности, где се данас изучава 11 дисциплина: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено вајарство, Примењено сликарство, Примењена графика, Керамика, Текстил, Костим, Сценографија, Индустријски дизајн, Графички дизајн и Конзервација и рестаурација, са низом подисциплина.

Низом програма ФПУ ове године обележава 70 година постојања. Изложбом "Форма, примена, уметност" одржаном у Музеју града Београда, на целовит и репрезентативан начин представљене су појединачне праксе 100 аутора, професора и сарадника овог Факултета. Током новембра у Галерији РТС биће приређен историјски осврт на седам деценија ове важне креативне лабораторије.

У емисији говоре: декан ФПУ, проф. Зоран Блажина, затим, професори Марко Лађушић, Весна Поповић, Јадранка Симоновић, Маја Студен, Радомир Самарџић, Мирољуб Драмичанин, Данило Стојановић, као и доценти Милан Просен, Маријана Пауновић, Владимир Загорац, Милош Илић, и историчарка уметности и кустос Милица Перић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Редитељ: Марко Шотра

 

 

 

 

 

 

 


Бијенале графике у Чачку
Grand Prix Габријели Булатовић

На овогодишњем Трећем бијеналу графике у Чачку селекцијони жири у саставу: Бојан Оташевић (председник), Владимир Ранковић и Весна Петровић су 20. септембра 2018. донели одлуку о додели награда и признања на овогодишњем бијеналу.

Прва награда –  Grand Prix припала је Габријели Булатовић за графику »Добитак«.

http://www.graphicacak.com/

 

 

 

 

 

 


Гостовање организатора ПДП конференције на Косанчићевом венцу

Организатори новосадске ПДП конференције која ове године обележава 10 година постојања гостују на Косанчићевом венцу у среду, 3. 10. 2018. у 12 h .

Приказаће презентацију конференције која почиње 11. октобра и на коју је улаз бесплатан, па можете искористити и ову прилику да се пријавите.

Биће говора о радионицама за студенте који су се пријавили. За све који путују  у Нови Сад, биће речи о могућностима смештаја у Новом Саду.

Поред овога биће приказани принтови настали у РИСО техници за догађај који је одржан недавно поводом њиховог јубилеја. Рисо је машинска сито штампа о којој ће бити дате основне информације и контакт за штампу овом техником која је у Србији ретка.

 

 

 

 

 

 


 

 
Радионица индустријског дизајна у Софији

Ванр. проф. мр Марко Луковић је по позиву Националне уметничке академије из Софије (Бугарска), одржао гостујуће предавање и практичну шестодневну радионицу на тему индустријског и аутомобилског дизајна у периоду од 25–30.септембра 2018.

На овој дизајнерској радионици су присутвовали и студенти Одсека индустријски дизајн Факултета примењених уметности, где су са својим колегама-студентима из Софије заједнички радили у тимовима на осмишљавању дизајна возила будућности.

Организоване су и посете у две високотехнолошке компаније које раде пројекте за војну и аутомобилску индустрију.

Као крајњи исход договорено је да се започети пројекти наставе и током целог наредног зимског семестра школске 2018/19. на оба факултета. Финални пројекти биће изложени на заједничкој изложби студената из Србије и Бугарске током априла 2018. године у Софији.

Текст на сајту Академије у Софији

 

 

 

 

 

 


Нина Машина

У петак, 12. октобра, у 12 h у теоријској сали у Карађорђевој гостује Александра Кнежевић (Нина Машина), дизајнерка и типографкиња из Сарајева, која у Београд долази у оквиру уметничког резиденцијалног програма културног центра Град.

У петак ће нам се представити, причати о свом раду, а за неколико месеци, када се њена резиденција у Београду заврши, доћи ће да нам представи резултате пројекта – фонт који ће бити у вези са Београдом.

https://www.behance.net/masinanina
http://fpuknjiga.org/aleksandra-nina-knezevic/

 

 

 

 

 

 


Радионица и предавање професора Ленарта Манда из Естоније

У оквиру Erasmus+ мобилности на нашем Факултету ће боравити професор Ленарт Манд (Lennart Mand) у периоду од 12. до 16. новембра. Професор долази са Естонске академије уметности, са Факултета за дизајн, где предаје повез књига у кожи. Током свог боравка одржаће радионицу за студенте са модула Графика и књига и модула Анимација, на основним и мастер студијама. Студенти ће имати прилику да се упознају се са техникама повеза са којима нису имали прилике да се сусретну током свог школовања, а које су им важне за даљи развој у овој области.

Осим радионица професор Манд ће, 13. новембра у 11 ч. у Амфитеатру у згради Факултета у улици Краља Петра 4, одржати уводно предавање где ће представити свој Факултет са седиштем у Талину, одсеке и занимљиве пројекте. Након тога одржаће стручно предавање под називом »Book as an Interactive Object« (Књига као интерактивни објекат).

Језик презентације и предавања је енглески.

 

 

 

 

 

 

 


It’s not just a game it’s a game changer
Јохана Пиркер


Предавање др Јохане Пиркер које се одржава у Ректорату Универзитета уметности, у четвртак, 15. новембра у 18:15 часова.

Позивница – најава

 

 

 

 

 

 

 


Предавања
Александра Хола, Академија Јан Матејко


Професорка Александра Хола, Факултет за конзервацију и рестаурацију, Академија Јан Матејко у Кракову, одржаће серију предавања на енглеском језику у трајању од 1 сат 45 мин у Амфитеатру Факултета (Краља Петра 4) 20. 21. и 22. 11. 2018. са почетком у 10 h.

Предавања се организују у оквиру Erazmus + програма за мобилност, отворена су за све заинтересоване наставнике и студенте УУ, а теме су следеће:

1. Current approaches to structural conservation of panel paintings:
• The treatment of six panels by Hans Süss von Kulmbach (1480/85-1522) from St. Mary’s basilica in Kraków (project realized at the Panel Paintings Conservation Studio, Faculty of Conservation and Restoration of Works of Art, Jan Matejko Academy of Fine Arts in Kraków and supported by a grant
from the Getty Foundation as part of the Panel Paintings Initiative)
• My Getty Foundation Fellowship - observations from the field

2. Case study: Structural conservation of »The Annunciation« by Pietro Candido (ca. 1548-1628)at the Metropolitan Museum of Art, New York.

3. Case study: Structural conservation of »Madonna and Child with Saints« by Pacino di Bonaguida (active 1302 - before 1340) at the Metropolitan Museum of Art, New York.

4. Case study: Structural conservation of »Jupiter and Juno take Possession of the Throne of Heaven« attributed to the school of Giulio Romano (1499-1546), at the London Studio of the Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge (the treatment carried by Irma Pawelska).

5. Case study: Structural conservation of Jan Brueghel‘s the Younger (1601-1678), »The Four Elements«: »Fire«, »Earth«, »Air«, »Water« at the London Studio of the Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge.

6. Microclimate vitrines: MarvelSeal Envelope.

 

 

 

 

 

 

 


Вођење кроз изложбу
»Доајени ФПУ«

Четвртак, 29. новембар, 12 часова

Галерија РТС-а и Факултет примењених уметности у Београду, Вас позивају на вођење кроз изложбу »Доајени ФПУ«, у четвртак 29. новембра 2018. године, у 12 часова. Изложба предавача, професора и уметничких сарадника, ангажованих од 1948. године до данас, организована је поводом 70 година од оснивања Академије, односно Факултета примењених уметности.

Гости и учесници вођења кроз изложбу: проф. Миланка Берберовић, проф. Ивана Марцикић и уметнички сарадник Светозар Мирков.

Модератор вођења кроз изложбу: Љубица Јелисавац, кустос.

 

 

 

 

 

 


Од стране до стране
Божидар Зрински

Предавање
Петак, 14. 12. 2018. у 11 h
Амфитеатар, Краља Петра 4

У оквиру 1. Међународног студентског бијенала уметности књиге [с]БУК1 Божидар Зрински одржаће предавање о уметности књиге из угла некога са дугогодишњим искуством у организацији изложби са овом темом. Говориће нам о томе како је књига уметника (Artist's Book) освојила Међународни графички ликовни центар (www.mglc-lj.si), променила Графички биенале у Љубљани и утицала на пораст занимања за ову врсту уметничке продукције у Словенији. На примерима различитих изложби упознат ћемо улогу уметника, продуцента, издавача, у контексту уметничке дистрибуције, како је она видљива на појаву, порасту, па и стагнацији и диверзификацији књиге уметника после 2000 године.

Предавање је изведено у сарадњи са Домом културе Студентски град.

На фотографији:
Robert Morris, Iz skicirke, 14 digitalnih printov na tkanini, 25. međnarodni grafični bienale, 2003.

Божидар Зрински (1974)

Живи и ради у Љубљани, Словенија.
Божидар Зрински је дипломирао историју уметности на Факултету уметности на Универзитету у Љубљани. Од 2001. ради као кустос у Међународном графичком ликовном центру (www.mglc-lj.si). Организовао је велики број групних и самосталних изложби, као што су Graffiti Artists, Street Art, Artcoustics (The Stories Told by Record Covers), 9+9 Artists Books and Artists, BridA – Change the Colour, …

Године 2000. је наManifesta 3 радио као асистент координатора, а као координатор на 24, 25, 26, 28. и 29. Бијеналу графичких уметности. Био је кокустос 27. Бијенала графичких уметности, а такође је и уметнички директор и кустос 28. Бијенала графичких уметности

Ради као главни уредник или заменик главног уредника на многим каталозима за изложбе које је објавио Међународни графички ликовни центар.

 

 

 

 

 

 


 

 
Лутајући отисак и Орфелин

Презентација 9 графичких техника "Лутајућег отиска" са гостима – школом класичних графичких техника „Орфелин“

у суботу, 15. децембра, у 12 h
на Факултету савремених уметности,
Светозара Милетића 12, Београд

У циљу заједничке мисије промовисања графике и умећа отискивања и упознавања етичких стандарда, који штите и чине посебном графичарску професију, екипа еминентних професора  Академије уметности из Новог Сада, графичара „Лутајућег отиска“, и школе класичних графичких техника „Орфелин“из Београда, одржаће овај посебан час графике, као гости, организатора овог догађаја - Факултета савремене уметности из Београда.

Током презентације аутори који штампају представиће публици технику у којој отискују графику и говориће о свом раду, а гледаоци ће моћи активно да учествују, било да се укључе у процес штампања или да пожеле да постављају питања.

Распоред штампања на ручној преси:

1. Ред.проф. Зоран Тодовић - линогравура, 20 мин.
2. Ред.проф. Аница Радошевић - видео презентација графичке технике колографија, 15 мин.
3. Стр.сарадник Сања Жигић - алграфија, 15 мин.
4. Мр.Вишња Николић - акватинта у боји, 20 мин.
5. Виши стр.сарадник Милош Станојев - бакропис, акватинта у боји, 20 мин.
6. Ред.проф. Јандрић Радован - бакропис, акватинта, 15 мин.
7. Јакшић Милан - сува игла, 20 мин.
8. Ван.проф. Ботић Александар - линорез, 15 мин.
9. Доцент Маја Симић - видео презентација Отискивање тела-дигитализација отиска, 15 мин.
10. Стр.сарадник Снежана Петровић - меззотинта, 20 мин.
11. Уметнички сарадник ФПУ Ивана Флегар – колаграфија, 20 мин, школа „Орфелин“.

Презентацију ће отворити редован проф. Радован Јандрић, који ће нас упознати са радом „Лутајућег отиска“ и Наташа Бркић оснивач школе класичних графичких техника „Орфелин“.
Присутне ће поздравити декан Факултета савремених уметности мр Саша Филиповић.

.................................................................

„Орфелин“
школа класичних графичких техника - оригиналне ручне штампе
Галерија ХАОС, Доситејева 3, Београд

У школи „Орфелин“ полазнициизучавају класичне графичке технике, и отискују графике на ручној преси,повезујући традицију, индивидуалност и таленат.
Негујемо оригиналну ручну штампу, са свим њеним особеностима - непромељивошћу и непролазношћу, директним контактом руку са подлогом, алатом, бојом, папиром и пресом.
Такође, поштујемо све етичке стандарде графичарске професије, којима штитимо оригиналност, одвајамо је од фалсификата као и од индустријског умножавања.

У априлу 2008. године основана је школа класичних графичких техника “Орфелин”,
која се прикључила програму Етнографског музеја и уметничко занатских радионица Манакове куће. Оснивачи школе били су академски сликар, Наташа Бркић и редован професор графике на ФПУ, Гордана Петровић.
Часови су се одржавали сваке суботе од 12 h до 16 h. У току 6 година проведених у Манаковој кући кроз школу је прошло око 50 полазника свих генерација којима смо отворили 8 изложби. Од тога једну ретроспективну, поводом три године рада и самосталну изложбу нашим дугогодишнјим успешним полазницима Цецилији Стаменковић и др Владимиру Парежанину, професору на Архитектонском факултету у Београду.

До сад смо отворили 10 колективних изложби  на којима су представљени радови полазника школе “Орфелин”. Поред тога и две ретроспективне изложбе: једну у Манаковој кући, и другу којом смо обележили седам година рада школе у Кући Ђуре Јакшића, на којој смо представили 90 графика 45 полазника школе.
Током 10 година рада отиснули смо преко 1500 графичких листова
а кроз школу је прошло око 70 полазника, од којих неки долазе и неколико година.

Од септембра 2014. године школа “Орфелин” прелази у Кућу Ђуре Јакшића у Скадарлији,
под покровитељством УК Пароброд.
Од септембра 2017.  године школа „Орфелин“ је у Галерију ХАОС, Доситејева 3.
где се часови одржавају недељом од 12h do 16h.

Школа је учествовала у Ноћи музеја 2010. у Манаковој кући, 2017. у Галерији СИНГИДУНУМ а 2018. у Галерији ХАОС и два пута у програму Отворених атељеа као и у програму
“У контакту са стваралачким чином” у Галерији СКЦ Нови Београд.

Професори графике:
Гордана Петровић од 2008 – 2011.
Владимир Лалић од 2011 – 2013.
Виктор Калуђеровић од 2013 – 2016.
Љиљана Стојановић од 2016 – 2017.
од 2017 – 2018. екипа предавача графичког одсека ФПУ у Београду:
Гордана Петровић - редован професор, Габријела Булатовић – доцент Ивана Флегар - уметнички сарадник
и Наташа Бркић од 2008 – 2018.

 

 

 


На путу око света. Уметност из Немачке. Разговор са уметником: Марк Ламерт

На путу око света. Уметност из Немачке.
Уметничка дела из колекције Института за међународне односе у култури (IFA) од 1949. до данас

Кустоси изложбе: Матијас Флиге и Матијас Винцен
24. јануар - 25. март 2019.

Четвртак, 7. фебруар у 18:00 часова
Разговор са уметником „Драматургија машина“ у Ректорату Универзитета уметности
Косанчићев венац 29

Петак, 08. фебруар 2019. у 17:00 часова
Презентација стваралаштва „Сликарство и радне свеске“ у Музеју савремене уметности
Ушће 10

После два јавна вођења која су одржали кустоси изложбе Матијас Флиге и Матијас Винцен, у оквиру пратећег програма изложбе „На путу око света. Уметност из Немачке“, гост Београда је уметник Марк Ламерт (Mark Lammert), један од аутора заступљених на изложби, који ће одржати предавање о свом стваралаштву.

Марк Ламерт (Берлин, 1960) је студирао на Академији уметности Берлин-Вајсензеу од 1979. до 1986. године, а од 1989. до 1992. био је на мастер студијама на Академији уметности у Берлину. Од 2011. године је професор сликања и цртања на Универзитету уметности у Берлину. Живи у Берлину.

Ламерт ради у области сликарства и цртања, а његов рад је обележен концептуалним приступом који преиспитује ограничења визуелног. Ламерт је прекомпоновао принципе сликања на монохромне просторе у смислу „машина за драматургију” које је створио за велике позоришне просторе од почетка деведесетих.

Ламертова Реконструкција сцене (1995) била је направљена у години смрти драматичара Хајнера Милера (1929–1995), са ким је радио од 1991. Може се довести у везу са Ламертовом сценографијом за драму Бертолда Брехта Fatzer Fragment, коју је први пут извела позоришна дружина Berliner Ensemble 1993. године. За ову продукцију, Ламерт је насликао торзо на четири празна платна, која је назвао Шкољке. Шкољке у боји меса без тела, или на други начин фрагментоване реалности у којима је све друго елиминисано, како сам аутор каже.

На изложби „На путу око света. Уметност из Немачке“ се могу пратити различити феномени који су настајали у немачкој уметности друге половине 20. века па све до данас. Између осталог, може се сагледати како видео радови постају све значајнији и у техничком, и у смислу историје рецепције, док се фотографија од педесетих година развија у аутономни правац у уметности, али ипак остаје повезана са другим уметничким праксама, и одражава сталну везу између света уметности и друштвених и политичких тема. Од седамдесетих година 20. века, паралелно са друштвеним развојем, улога уметника добија на значају. Важан аспект изложбе представља веза кустоса и уметника који су често припадали истој генерацији, што је резултирало, на пример, већим фокусом на радове уметника који су припадали покрету Флуксус.

На изложби је представљено око тристотине радова, од око стотину уметника, међу којима су: Дитер Апелт, Вили Баумајстер, Бернд и Хила Бехер, Сибиле Бергеман, Јозеф Бојс, Катарина Фрич, Иза Генцкен, Херман Глекнер, Андреас Гурски, Хана Хех, Ребека Хорн, Барбара Клем, Нам Џун Пајк, Ото Пине, Зигмар Полке, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Јулијан Редер, Дитер Рот, Томас Руф, Емил Шумахер, Катарина Зивердинг, Волфганг Тилманс, Гинтер Икер, Волф Фостел, Волс, и други.
Изложба је организована у сарадњи са Гете-Институтом из Београда.

 

 

 

 

 

 


Бријуни
Марко Врдољак

Позивамо вас да присуствујете предавању нашег госта, хрватског фотографа Марка Врдољака.

Предавање се бави Националним парком Бријуни.


Предавање ће бити одржано у четвртак, 7. фебруара у 13 часова у учионици 11, Косанчићев венац 29

Модул Фотографија

 

 

 

 

 

 


Бернинијева школа и римски барок

Изложба Бернинијева школа и римски барок биће отворена у четвртак 7. марта у 19.00 h у Народном музеју у Београду.

Истог дана у 17.00 h, такође у Народном музеју, господин Франческо Петручи, конзерватор и директор Палате Киђи у Аричи, одржаће предавање на тему Roman Baroque Art.

Предавање ће бити на енглеском језику без превода.

 

 

 

 

 

 

 


Живи контекст – могућности скулптуре данас, Олаф Мецел

Јавно предавање Олафа Мецела

»Живи контекст – могућности скулптуре данас«

Свечана сала Ректората Универзитета уметности, Косанчићев венац 29

Четвртак, 7. март 2019. у 18:00 часова

На немачком са преводом на српски језик

Музеј савремене уметности у Београду и Goethe-Institut имају задовољство да вам представе предавање Олафа Мецела и разговор с овим истакнутим немачким ликовним уметником. Тема предавања гласи „Живи контекст – могућности скулптуре данас“.

Олаф Мецел убраја се међу водеће немачке уметнике данашњице. Његова дела баве се сложеним и осетљивим питањима, потпут расизма, насиља или институционалне моћи. Уметник своја остварења често излаже на јавним местима, у жељи да покрене дискусију о важним друштвеним и политичким проблемима. Његово најславније дело вероватно је скулптура „13. 04. 1981”, сачињено од делова уличних барикада. Настала је 1987, а упућује на немире у Берлину 1981. године. Они су избили на лажну вест о смрти Зигурда Дебуса, који се у то време налазио у затвору под оптужбом да је члан РАФ-а. Скулптура „13. 04. 1981” изазвала је толико жустра негодовања, да је Берлински сенат наложио да се она уклони. Сличну судбину имала је и Мецелова каснија скулптура „Turkish Delight”, која приказује забрађени женски акт. Ова скулптура била је постављена на Карловом тргу у Бечу, а вандали су је нападали све док нису издејствовали њено уклањање.

Олаф Мецел рођен је 1952. године у Берлину. Студирао је на Слободном универзитету у Берлину и на Уметничкој академији у Берлину. 1990. године изабран је за професора Уметничке академије у Минхену, а од 1995. до 1999. био је и њен декан. Имао је бројне самосталне изложбе у Немачкој и у иностранству, а учествовао је и на бројним колективним изложбама, као што су доцумента 8, Вајарски пројекти у Минстеру (1987. и 1997), Бијенале у Сиднеју (1984. и 1990), Бијенале у Истанбулу (1995) и Бијенале у Сао Паолу (2002). Добитник је бројних награда, укључујући Награду „Арнолд Боде” (Касел, 1994), Награду „Вилхелм Лот” (Дармштат, 1997), Лихтваркову награду (Хамбург, 2010) и Награду „Јерг Ратгеб” (Ројтлинген, 2018).

Мецелове скулптуре у јавном простору могу се видети у Немачкој, у другим европским земљама и у Азији. Био је кустос многих изложби и објавио је бројне прилоге у новинама и часописима. Био је уредник и један од аутора публикација „Bazisarbeit”, „Rote cele” и „Cirkus Vols”. Живи и ради у Минхену.

 

 

 

 

 

 

 

 


Сусрети са ствараоцима – Мастерклас

Српска академија наука и уметности
Кнез Михаилова 35, Београд
www.sanu.ac.rs

Циклус предавања
»Сусрети са ствараоцима
Мастерклас«

Једанаесто предавање из циклуса Сусрети са ствараоцима Мастерклас на коме ће се представити члан САНУ Душан Оташевић, управник Галерије САНУ  и наш истакнути сликар, биће одржано у среду 13. марта 2019. године у 18.00 часова у Галерији САНУ  (Кнеза Михаила 35).

У разговору ће учествовати:

  • Aкадемик Зоран Љ. Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ
  • Проф. емеритус Ирина Суботић, историчарка уметности
  • Проф. др Јерко Јеша Денегри,  историчар уметности
  • Проф. др Јован Чекић, редовни професор Факултету за медије и комуникације у Београду


О академику Душану Оташевићу

Душан Оташевић рођен је 1940. године у Београду.  Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1966. у класи професорке Љубице Сокић, а 1967. постао члан УЛУС-а. Предавао је на Академији лепих уметности. Приредио око тридесет самосталних изложби и учествовао на многим колективним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је бројних значајних награда и признања. Поред сликарства, ствара и у области примењених уметности. Живи и ради у Београду.


О програму Сусрети са ствараоцима - Мастерклас

Идеја водиља циклуса предавања „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас“ јесте да представи домете актуелних уметника и научника и тиме упути јасну поруку, посебно млађој генерацији, да је у Србији могуће постићи креативне искораке чији значај није само локалан, упркос свим проблемима. Такође, циљ је подстаћи младе да се определе за пут научне и уметничке каријере и омогућити им директну комуникацију са истакнутим ствараоцима.

Предавачи, наши истакнути научници и уметници, говоре о свом професионалном путу, школовању, узорима, потешкоћама и изазовима на које су наилазили, успесима и неуспесима, каријери у Србији и инспирацији за рад и стваралаштво.

„Сусрете са ствараоцима - Мастерклас“ води, управник Галерије науке и технике САНУ, академик Зоран Љ. Петровић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Како написати добар академски рад

У петак, 15. марта, у 17 часова у Карађорђевој 15 у теоријској сали биће
одржано предавање на тему »Како написати добар академски рад«.

Циљ предавања је да, уз низ практичних савета, пружи основне смернице и скрене пажњу на најбитније сегменте при писању академских радова.

Предавање је превасходно намењено студентима мастер студија ФПУ, али и осталим судентима додипломских студија нашег факултета.

Предавач је доц. др Александар Вулетић (ФПУ).