SRB

ENG

Активности

 

Предавање канадског аниматора Стивена Волошина

У понедељак 11. септембра 2017. у 13:00 у Свечаној сали Универзитета уметности,
Косанчићев венац 29, биће одржано предавање канадског аниматора Стивена Волошина (Steven Woloshen), аутора апстрактних анимираних филмова, специјалисте за цртање директно на филмску траку.

Ово предавање изведено је у сарадњи са светским фестивалом
анимираног филма Аниманима у Чачку.

...........................................................

Стивен Волошин  (Steven Woloshen)

Стивен Волошин рођен је у канадском граду Лавалу 1960. године. Током више од 30 година, посвећено и страсно је стварао више од 50 награђиваних, апстрактних филмова и временски димензионисаних инсталација за приказ на фестивалима, у галеријама и музејима. Поред двоструке номинације за награду коју додељује Генерални гувернер Канаде, Стивен је добитник и бројних донација за подстицај истраживачком и креативном стваралаштву. Међу најновијим признањима су две награде за животно дело – награда „René Jodoin“ коју је добио 2016. године, као и награда на фестивалу у Висбадену, из 2015. године. Поред тога што ради као предавач, конзерватор филма и аниматор,  Волошин је и аутор две књиге: Рецепти за реконструкцију: Кувар за штедљивог филмског радника (2010), и  практичног приручника за мануелне и аналогне филмске технике попут дезинтеграције и обнове, под називом Scratch, Crackle & Pop! – Интегрални приступ изради филма без камере  (2015.).  Под сопственим брендом Scratchatopia, Волошин је презентовао две самосталне ретроспективе и одржао велики број радионица и стручних предавања у области мануелних техника израде филма у  Аргентини, Мароку, САД-у, Словенији, Аустралији, Француској, Великој Британији, Грчкој, Португалу, Шпанији Словачкој, Пољској, Мексику, као и широм Канаде.

http://scratchatopia.tumblr.com/
https://vimeo.com/user6129068

 

 

 

 

 

Савремена иранска уметност и дизајн

Позивамо Вас на предавања професора Амира Шабанипура (Универзитет у Гилану) и Мохамада Хосеин Резаиа (Универзитет примењених наука у Бођнурду) које ће се одржати у четвртак, 26. октобра, с почетком у 11 часова у Амфитеарту ФПУ (Краља Петра 4).

Предавање је организовано у сарадњи са Културним центром Исламске Републике Иран у Србији.

На почетку предавања биће организована пројекција кратког филма о Исламској Републици Иран, након чега ће гости представити своје стваралаштво и савремену сцену визуелних уметности у Ирану.

По завршетку предавања колеге из Културног центра Исламске Републике Иран у Србији ће представити могућности за учешће у међународном фестивалу визуелних уметности Фаџ

Амир Шабанипур
Рођен је 1979. у граду Фуману на северозападу Ирана.
Дипломирао графички дизајн у Рашту, а затим дипломирао и магистрирао сликарство на Универзитету Азад у Техерану. Са више од 17 година искуства у бављењу сликарством и илустрацијом, члан је Удружења уметника илустрације Ирана. Три пута је изабран за најбољег новинског илустратора Ирана.
Учествовао је на више од 20 домаћих и више од 20 иностраних изложби, а више пута је био и члан жирија на бројним фестивалима и такмичењима.
Добитник је прве награде Фестивала дечјег часописа и илустрација за дечје магазине у Ирану, награде "Зелено острво" 3. Међународног такмичења у илустрацији "Нами" у Сеулу, као и друге награде 2. Конкурса за дечији уџбеник у Ирану. Освојио је и друге бројне награде и признања на такмичењима и конкурсима у Ирану и иностранству.
Илустровао је преко 20  књига штампаних у Ирану, Јужној Кореји и Турској.
Професор је Универзитета у Гилану.

Мохамад Хосеин Резаи
Рођен је 1985. у граду Бођнурду на истоку Ирана.
Магистрирао је сликарство на Универзитету Сурех у Техерану. Такође поседује и сертификат професионалног уметника издат од стране Удружења калиграфа Ирана.
Добитник је прве награде на међународном такмичењу Калиграфија-графика "Bismillah" и прве награде на међународном такмичењу "Калиграфија Курана". Освојио је и друго место на такмичењу Дизајн постера "Вакф", као и на такмичењу студената у Ирану. Одабран је за радионицу лепог писања на међународном сајму Курана.
Био је члан жирија за калиграфију Одељења за визуалне уметности Центра за интелектуални развој деце и омладине, и члан жирија Фестивала калиграфије Ирана.
Добитник је признања за најбољег младог калиграфа.
Професор је на Универзитету примењених наука у Бођнурду.
Поред тога је и песник и музичар – мајстор инструмента сетар.

 

 

 

 

 

Радионица калиграфије на Сајму књига

У суботу, 28. 10, у оквиру Сајма књига одржаће се радионица калиграфије за 20 студента ФПУ.

Радионицу ће водити истакнути ирански калиграф, проф. Мохамад Хосеин Резаи, и биће одржана у периоду између 15 и 17 часова на штанду на коме се представља Исламска Република Иран (сала 14).

Мохамад Хосеин Резаи
Рођен је 1985. у граду Бођнурду на истоку Ирана.
Магистрирао је сликарство на Универзитету Сурех у Техерану. Такође поседује и сертификат професионалног уметника издат од стране Удружења калиграфа Ирана.
Добитник је прве награде на међународном такмичењу Калиграфија-графика "Bismillah" и прве награде на међународном такмичењу "Калиграфија Курана". Освојио је и друго место на такмичењу Дизајн постера "Вакф", као и на такмичењу студената у Ирану. Одабран је за радионицу лепог писања на међународном сајму Курана.
Био је члан жирија за калиграфију Одељења за визуалне уметности Центра за интелектуални развој деце и омладине, и члан жирија Фестивала калиграфије Ирана.
Добитник је признања за најбољег младог калиграфа.
Професор је на Универзитету примењених наука у Бођнурду.
Поред тога је и песник и музичар – мајстор инструмента сетар.

 

 

 

 

 

Златни витез Растко Ћирић

На 49. изложби Златног пера награду Златни витез за изванредан допринос уметности илустрације, коју додељује Савет изложбе, добио је доајен илустрације и анимације професор Растко Ћирић.

Изложба 49. Златно перо и 14, међународни бијенале илустрације одржавају се у галерији »Прогрес« и трају до 19. новембра 2017.

 

 

 

 

 

Уметност за све

Pop-up изложба радова насталих на »Јавном часу цртања по моделу / Уметност за све!« биће отворена 15. новембра 2017. године у 19 часова у КЦ ГРАД-у у Београду, када ће се обратити директор Аустријског културног форума господин Јоханес Иршик. У 20 часова ће ексклузивно бити приказан играни филм »Смрт и девојка« о животу Егона Шилеа (улаз је слободан).

»Јавни час цртања по моделу / Уметност за све!« је пројекат КЦ ГРАД-а у сарадњи са Факултетом примењених уметности, Факултетом ликовних уметности и Школе за дизајн из Београда. Час ће водити др ум Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ. У улози модела као инспирацијe за овај »Јавни час« је Маја Атанасијевић, модел и манекенка.

www.gradbeograd.eu

 

 

 

 

 

 

EUNIC Air

Разговор са учесницима EUNIC Artist in Residence програма

Нова Искра
Гаврила Принципа 43, Београд

22. новембра од 18 h

EUNIC, асоцијација европских културних центара у Србији, представља своју мултидисциплинарнуAIR* (*artistinresidence) платформу, у оквиру које ове јесени у Београду гостују дизајнери из Шведске и Француске, режисер из Италије и једна немачка списатељица. Разговор са Antoineom Eckartom, Krtistofferom Sundinom, Gianlucom Barbadoriem и Maxi Obexer ће у среду 22. новембра од 18 h у Новој Искри водити Jean Baptiste Cuzin, директор Француског института у Србији.

 

 

 

 

Магоз на ФПУ

У понедељак, 4. децембра у 11 h, гост ФПУ у згради на Косанчићевом венцу биће реномирани илустратор Магоз.

Магоз о себи каже:

I'm a nomadic illustrator.
I'm originally from Barcelona, but now I'm living in Bristol, UK Malaysia Thailand Vietnam Madrid Helsinki I'm traveling.

I develop conceptual illustrations for newspapers, magazines and advertising around the world.

Through a poetic language, I focus on the conceptual value of the images. Always aiming for minimalism and simplicity, I work only with few elements to communicate effectively. The elements are reduced to the minimum, resulting in images using powerful colours, without strokes, gradients or ornaments but full of meaning.

Магоза на ФПУ доводи наш врсни илустратор, алумнус ФПУ Братислав Миленковић, који ће водити разговор са гостом. Предавање је отворено за јавност.

Више информација о госту пронађите на адреси magoz.is.

 

 

Мали печат Графичког колектива 2017
Габријели Булатовић

Жири за доделу награде Мали печат Графичког колектива донео је једногласну одлуку да се награда Мали печат за 2017. годину додели Габријели Булатовић за графику »Корак«, из 2017 године, у техници линорез.

Жири је одлучивао у следећем саставу: Гордана Петровић, графичарка, Драгана Палавестра, историчарка уметности и Владимир Вељашевић, графичар.

Образложење жирија:

Графичарка млађе генерације, Габријела Булатовић већ дуги низ година присутна је на домаћој уметничкој сцени. Њен рад је препознатљив по специфичном ликовном рукопису који гради у класичним графичким техникама и фигуративној иконографији коју одликују визуелне алузије на органске форме, метафоре рађања и животног циклуса. Награђени рад логично проистиче из досадашње поетике ауторке и указује на нов приступ тематским и ликовним проблемима који су доминантни у њеном стваралаштву. Сведени облици на граници апстрантног израза вешто су уравнотежени употребом текстуалног елемента у грађењу упечатљиве визуелне целине. У награђеном раду употребом сугестивне поруке и редукованих ликовних форми уметница се поиграва значењима и преиспитује њихову слојевитост. Изведен поступком класичне ручне штампе, колористички и композиционо вешто избалансиран рад »Корак« поседује све особености савременог уметничког израза.

 

 

Марина Сремац

Презентација рада наше бивше студенткиње и успешне костимографкиње

Факултет примењених уметности у Београда
ул. Слободанке Данке Савић бр. 21
Одсек Костим, модул Сценски костим
трећи спрат, простор бр. 39

Измењен термин:
Петак, 2. 03. 2018. у 10 h

 

 

 

 

Уметност за све!
Јавни час цртања по моделу 2

После успешно реализованог првог часа цртања посвећеног Егону Шилеу, други догађај КЦ Град у сарадњи са Гете Институтом, Факултетом примењених уметности и Факултетом ликовних уметности посвећен је Ернсту Лудвигу Кирхнеру, истакнутом немачком експресионисти и оснивачу групе »Мост« (Die Brucke).

Јавни час је заказан за среду 28. фебруар 2018. у термину од 10 до 16 h у Великој галерији КЦ Град, а воде га Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ. Модел ће и овог пута бити Маја Атанасијевић. Заинтересовани се могу пријавити на mail@gradbeograd.eu

Pop up изложба ће истог дана од 18 h представити резултате јавног часа публици. Од 20 h следи пројекција документарног филма о Кирхнеру »Цртање до беса«.

КЦ Град, Београд
Браће Крсмановића 4

 

 

 

Искуства са АФАД-а, Братислава
Марко Луковић

Отворена презентација

Среда, 07. март 2018. у 11:30 h

Просторије одсека Индустријски дизајн
Слободанке Данке Савић 21

Проф. Марко Луковић био је гостујући предавач током фебруара 2018. године
на Одсеку за дизајн возила Академије лепих уметности и дизајна (АФАД), Братислава, Словачка, који има сарадњу са највећим светским произвођачима возила.

Проф. Марко Луковић посетио је и остале одсеке ове сродне академије и поделиће искуства у раду са словачким студентима и начину рада са колегама.

 

 

 

 


 
Награда на фестивалу Fajr
Љиљана Петровић
и Александар Костић

10th Fajr International Festival of Visual Arts, Техеран, Иран

23. 01–23. 02. 2018.

Пријављено је 10.650  уметничких радова из 53 земље. Интернационални жири је одабрао 91 рад за изложбу.

Главна награда  GOLDEN TOOBA-Рајско дрво, са највише гласова интернационалног жирија додељена је уметничком  пројекту CARGO.

CARGO је заједнички пројекат , аутора Љиљане Петровић (костимограф и професор на ФПУ) и Александра Костића (сниматељ, фотограф и професор на ФДУ у Београду).

 

 

 

 

 

Уметност за све!
Јавни час цртања по моделу 3

КЦ Град, Београд
Браће Крсмановића 4
Велика галерија

18. март 2017, 15 - 20 h

Јавни час цртања по моделу »Уметност за све!« је трећи у низу и посвећен је уметнику Едварду Мунку.

У оквиру сарадње КЦ Града, Факултета примењених уметности и Факултета ликовних уметности час воде Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ.

модел: Маја Атанасијевић / Zipa Yoma

 

 

 


 
Предавање о калиграфији
Ђунићи Марујама

Обавештавамо Вас да ће 17. априла 2018. године, са почетком у 11 часова на Факултету ликовних уметности, Универзитета уметности у Београду, бити организовано предавање о калиграфији које ће одржати Амбасадор Јапана у Републици Србији, Ђунићи Марујама.

Молимо све заинтересоване да се до 05. априла 2018. године јаве на мејл студентског парламента:

studentski.parlament@fpu.bg.ac.rs

При пријављивању доставити следеће информације: име и презиме, број телефона и адресу своје е-поште.