SRB

ENG

Активности

 

Предавање канадског аниматора Стивена Волошина

У понедељак 11. септембра 2017. у 13:00 у Свечаној сали Универзитета уметности,
Косанчићев венац 29, биће одржано предавање канадског аниматора Стивена Волошина (Steven Woloshen), аутора апстрактних анимираних филмова, специјалисте за цртање директно на филмску траку.

Ово предавање изведено је у сарадњи са светским фестивалом
анимираног филма Аниманима у Чачку.

...........................................................

Стивен Волошин  (Steven Woloshen)

Стивен Волошин рођен је у канадском граду Лавалу 1960. године. Током више од 30 година, посвећено и страсно је стварао више од 50 награђиваних, апстрактних филмова и временски димензионисаних инсталација за приказ на фестивалима, у галеријама и музејима. Поред двоструке номинације за награду коју додељује Генерални гувернер Канаде, Стивен је добитник и бројних донација за подстицај истраживачком и креативном стваралаштву. Међу најновијим признањима су две награде за животно дело – награда „René Jodoin“ коју је добио 2016. године, као и награда на фестивалу у Висбадену, из 2015. године. Поред тога што ради као предавач, конзерватор филма и аниматор,  Волошин је и аутор две књиге: Рецепти за реконструкцију: Кувар за штедљивог филмског радника (2010), и  практичног приручника за мануелне и аналогне филмске технике попут дезинтеграције и обнове, под називом Scratch, Crackle & Pop! – Интегрални приступ изради филма без камере  (2015.).  Под сопственим брендом Scratchatopia, Волошин је презентовао две самосталне ретроспективе и одржао велики број радионица и стручних предавања у области мануелних техника израде филма у  Аргентини, Мароку, САД-у, Словенији, Аустралији, Француској, Великој Британији, Грчкој, Португалу, Шпанији Словачкој, Пољској, Мексику, као и широм Канаде.

http://scratchatopia.tumblr.com/
https://vimeo.com/user6129068

 

 

 

 

 

Савремена иранска уметност и дизајн

Позивамо Вас на предавања професора Амира Шабанипура (Универзитет у Гилану) и Мохамада Хосеин Резаиа (Универзитет примењених наука у Бођнурду) које ће се одржати у четвртак, 26. октобра, с почетком у 11 часова у Амфитеарту ФПУ (Краља Петра 4).

Предавање је организовано у сарадњи са Културним центром Исламске Републике Иран у Србији.

На почетку предавања биће организована пројекција кратког филма о Исламској Републици Иран, након чега ће гости представити своје стваралаштво и савремену сцену визуелних уметности у Ирану.

По завршетку предавања колеге из Културног центра Исламске Републике Иран у Србији ће представити могућности за учешће у међународном фестивалу визуелних уметности Фаџ

Амир Шабанипур
Рођен је 1979. у граду Фуману на северозападу Ирана.
Дипломирао графички дизајн у Рашту, а затим дипломирао и магистрирао сликарство на Универзитету Азад у Техерану. Са више од 17 година искуства у бављењу сликарством и илустрацијом, члан је Удружења уметника илустрације Ирана. Три пута је изабран за најбољег новинског илустратора Ирана.
Учествовао је на више од 20 домаћих и више од 20 иностраних изложби, а више пута је био и члан жирија на бројним фестивалима и такмичењима.
Добитник је прве награде Фестивала дечјег часописа и илустрација за дечје магазине у Ирану, награде "Зелено острво" 3. Међународног такмичења у илустрацији "Нами" у Сеулу, као и друге награде 2. Конкурса за дечији уџбеник у Ирану. Освојио је и друге бројне награде и признања на такмичењима и конкурсима у Ирану и иностранству.
Илустровао је преко 20  књига штампаних у Ирану, Јужној Кореји и Турској.
Професор је Универзитета у Гилану.

Мохамад Хосеин Резаи
Рођен је 1985. у граду Бођнурду на истоку Ирана.
Магистрирао је сликарство на Универзитету Сурех у Техерану. Такође поседује и сертификат професионалног уметника издат од стране Удружења калиграфа Ирана.
Добитник је прве награде на међународном такмичењу Калиграфија-графика "Bismillah" и прве награде на међународном такмичењу "Калиграфија Курана". Освојио је и друго место на такмичењу Дизајн постера "Вакф", као и на такмичењу студената у Ирану. Одабран је за радионицу лепог писања на међународном сајму Курана.
Био је члан жирија за калиграфију Одељења за визуалне уметности Центра за интелектуални развој деце и омладине, и члан жирија Фестивала калиграфије Ирана.
Добитник је признања за најбољег младог калиграфа.
Професор је на Универзитету примењених наука у Бођнурду.
Поред тога је и песник и музичар – мајстор инструмента сетар.

 

 

 

 

 

Радионица калиграфије на Сајму књига

У суботу, 28. 10, у оквиру Сајма књига одржаће се радионица калиграфије за 20 студента ФПУ.

Радионицу ће водити истакнути ирански калиграф, проф. Мохамад Хосеин Резаи, и биће одржана у периоду између 15 и 17 часова на штанду на коме се представља Исламска Република Иран (сала 14).

Мохамад Хосеин Резаи
Рођен је 1985. у граду Бођнурду на истоку Ирана.
Магистрирао је сликарство на Универзитету Сурех у Техерану. Такође поседује и сертификат професионалног уметника издат од стране Удружења калиграфа Ирана.
Добитник је прве награде на међународном такмичењу Калиграфија-графика "Bismillah" и прве награде на међународном такмичењу "Калиграфија Курана". Освојио је и друго место на такмичењу Дизајн постера "Вакф", као и на такмичењу студената у Ирану. Одабран је за радионицу лепог писања на међународном сајму Курана.
Био је члан жирија за калиграфију Одељења за визуалне уметности Центра за интелектуални развој деце и омладине, и члан жирија Фестивала калиграфије Ирана.
Добитник је признања за најбољег младог калиграфа.
Професор је на Универзитету примењених наука у Бођнурду.
Поред тога је и песник и музичар – мајстор инструмента сетар.

 

 

 

 

 

Златни витез Растко Ћирић

На 49. изложби Златног пера награду Златни витез за изванредан допринос уметности илустрације, коју додељује Савет изложбе, добио је доајен илустрације и анимације професор Растко Ћирић.

Изложба 49. Златно перо и 14, међународни бијенале илустрације одржавају се у галерији »Прогрес« и трају до 19. новембра 2017.

 

 

 

 

 

Уметност за све

Pop-up изложба радова насталих на »Јавном часу цртања по моделу / Уметност за све!« биће отворена 15. новембра 2017. године у 19 часова у КЦ ГРАД-у у Београду, када ће се обратити директор Аустријског културног форума господин Јоханес Иршик. У 20 часова ће ексклузивно бити приказан играни филм »Смрт и девојка« о животу Егона Шилеа (улаз је слободан).

»Јавни час цртања по моделу / Уметност за све!« је пројекат КЦ ГРАД-а у сарадњи са Факултетом примењених уметности, Факултетом ликовних уметности и Школе за дизајн из Београда. Час ће водити др ум Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ. У улози модела као инспирацијe за овај »Јавни час« је Маја Атанасијевић, модел и манекенка.

www.gradbeograd.eu

 

 

 

 

 

 

EUNIC Air

Разговор са учесницима EUNIC Artist in Residence програма

Нова Искра
Гаврила Принципа 43, Београд

22. новембра од 18 h

EUNIC, асоцијација европских културних центара у Србији, представља своју мултидисциплинарнуAIR* (*artistinresidence) платформу, у оквиру које ове јесени у Београду гостују дизајнери из Шведске и Француске, режисер из Италије и једна немачка списатељица. Разговор са Antoineom Eckartom, Krtistofferom Sundinom, Gianlucom Barbadoriem и Maxi Obexer ће у среду 22. новембра од 18 h у Новој Искри водити Jean Baptiste Cuzin, директор Француског института у Србији.

 

 

 

 

Магоз на ФПУ

У понедељак, 4. децембра у 11 h, гост ФПУ у згради на Косанчићевом венцу биће реномирани илустратор Магоз.

Магоз о себи каже:

I'm a nomadic illustrator.
I'm originally from Barcelona, but now I'm living in Bristol, UK Malaysia Thailand Vietnam Madrid Helsinki I'm traveling.

I develop conceptual illustrations for newspapers, magazines and advertising around the world.

Through a poetic language, I focus on the conceptual value of the images. Always aiming for minimalism and simplicity, I work only with few elements to communicate effectively. The elements are reduced to the minimum, resulting in images using powerful colours, without strokes, gradients or ornaments but full of meaning.

Магоза на ФПУ доводи наш врсни илустратор, алумнус ФПУ Братислав Миленковић, који ће водити разговор са гостом. Предавање је отворено за јавност.

Више информација о госту пронађите на адреси magoz.is.

 

 

Мали печат Графичког колектива 2017
Габријели Булатовић

Жири за доделу награде Мали печат Графичког колектива донео је једногласну одлуку да се награда Мали печат за 2017. годину додели Габријели Булатовић за графику »Корак«, из 2017 године, у техници линорез.

Жири је одлучивао у следећем саставу: Гордана Петровић, графичарка, Драгана Палавестра, историчарка уметности и Владимир Вељашевић, графичар.

Образложење жирија:

Графичарка млађе генерације, Габријела Булатовић већ дуги низ година присутна је на домаћој уметничкој сцени. Њен рад је препознатљив по специфичном ликовном рукопису који гради у класичним графичким техникама и фигуративној иконографији коју одликују визуелне алузије на органске форме, метафоре рађања и животног циклуса. Награђени рад логично проистиче из досадашње поетике ауторке и указује на нов приступ тематским и ликовним проблемима који су доминантни у њеном стваралаштву. Сведени облици на граници апстрантног израза вешто су уравнотежени употребом текстуалног елемента у грађењу упечатљиве визуелне целине. У награђеном раду употребом сугестивне поруке и редукованих ликовних форми уметница се поиграва значењима и преиспитује њихову слојевитост. Изведен поступком класичне ручне штампе, колористички и композиционо вешто избалансиран рад »Корак« поседује све особености савременог уметничког израза.

 

 

Марина Сремац

Презентација рада наше бивше студенткиње и успешне костимографкиње

Факултет примењених уметности у Београда
ул. Слободанке Данке Савић бр. 21
Одсек Костим, модул Сценски костим
трећи спрат, простор бр. 39

Измењен термин:
Петак, 2. 03. 2018. у 10 h

 

 

 

 

Уметност за све!
Јавни час цртања по моделу 2

После успешно реализованог првог часа цртања посвећеног Егону Шилеу, други догађај КЦ Град у сарадњи са Гете Институтом, Факултетом примењених уметности и Факултетом ликовних уметности посвећен је Ернсту Лудвигу Кирхнеру, истакнутом немачком експресионисти и оснивачу групе »Мост« (Die Brucke).

Јавни час је заказан за среду 28. фебруар 2018. у термину од 10 до 16 h у Великој галерији КЦ Град, а воде га Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ. Модел ће и овог пута бити Маја Атанасијевић. Заинтересовани се могу пријавити на mail@gradbeograd.eu

Pop up изложба ће истог дана од 18 h представити резултате јавног часа публици. Од 20 h следи пројекција документарног филма о Кирхнеру »Цртање до беса«.

КЦ Град, Београд
Браће Крсмановића 4

 

 

 

Искуства са АФАД-а, Братислава
Марко Луковић

Отворена презентација

Среда, 07. март 2018. у 11:30 h

Просторије одсека Индустријски дизајн
Слободанке Данке Савић 21

Проф. Марко Луковић био је гостујући предавач током фебруара 2018. године
на Одсеку за дизајн возила Академије лепих уметности и дизајна (АФАД), Братислава, Словачка, који има сарадњу са највећим светским произвођачима возила.

Проф. Марко Луковић посетио је и остале одсеке ове сродне академије и поделиће искуства у раду са словачким студентима и начину рада са колегама.

 

 

 

 


 
Награда на фестивалу Fajr
Љиљана Петровић
и Александар Костић

10th Fajr International Festival of Visual Arts, Техеран, Иран

23. 01–23. 02. 2018.

Пријављено је 10.650  уметничких радова из 53 земље. Интернационални жири је одабрао 91 рад за изложбу.

Главна награда  GOLDEN TOOBA-Рајско дрво, са највише гласова интернационалног жирија додељена је уметничком  пројекту CARGO.

CARGO је заједнички пројекат , аутора Љиљане Петровић (костимограф и професор на ФПУ) и Александра Костића (сниматељ, фотограф и професор на ФДУ у Београду).

 

 

 

 

 

Уметност за све!
Јавни час цртања по моделу 3

КЦ Град, Београд
Браће Крсмановића 4
Велика галерија

18. март 2017, 15 - 20 h

Јавни час цртања по моделу »Уметност за све!« је трећи у низу и посвећен је уметнику Едварду Мунку.

У оквиру сарадње КЦ Града, Факултета примењених уметности и Факултета ликовних уметности час воде Милица Црнобрња Вукадиновић, доцент ФПУ и Милан Антић, доцент ФЛУ.

модел: Маја Атанасијевић / Zipa Yoma

 

 

 


 
Предавање о калиграфији
Ђунићи Марујама

Обавештавамо Вас да ће 17. априла 2018. године, са почетком у 11 часова на Факултету ликовних уметности, Универзитета уметности у Београду, бити организовано предавање о калиграфији које ће одржати Амбасадор Јапана у Републици Србији, Ђунићи Марујама.

Молимо све заинтересоване да се до 05. априла 2018. године јаве на мејл студентског парламента:

studentski.parlament@fpu.bg.ac.rs

При пријављивању доставити следеће информације: име и презиме, број телефона и адресу своје е-поште.

 

 

 

 


Примењена Уметност, Опус 7
Др Сава Чвек

Предавање »Примењена Уметност, Опус 7« др Саве Чвека биће одржано у Амфитеатру ФПУ (Краља Петра 4), у четвртак, 26. априла,
с почетком у 12 часова
.

Др Сава Чвек је је уважени алумни ФПУ који је остварио завидну међународну
каријеру. Након успешно завршене Академије Примењене Уметности у Београду
у класи професора Милана Палишашког и професора Звонка Вебера школовање је
наставио у Америци. Завршио је Harvard Graduate School of Design где је
стекао звање магистра архитектуре, као и Rhode Island School Of Design
где је стекао звање специјалисте индустријског дизајна. Добитник је почасног
доктората у инжењерским технологијама на Wentworth University у Бостону,
и бројних признања и награда. Члан је Америчког Института за архитектуру и
Удружења Индустријских дизајнера Америке, поред тога, др Чвек је председник компаније SCA Development International Inc.

 

 

 

 

 


Пројекција филм »Гора« Стефана Малешевића

На специјалној пројекцији на ФДУ за све студенте Универзитета уметности, свих нивоа студија, биће приказан филм »Гора« Стефана Малешевића, прошлогодишњег добитника награде за најбољи филм и најбољу фотографију.

Пројекција је заказана за петак 27. април, у 13 h. Пре емитовања филма Стефан ће да одржи предавање на тему – Приступи независној продукцији документарних филмова.

Синопсис и трејлер:

Синопсис: У изолованим селима Горе, на висоравнима окрутне Шар-Планине, живе Горанци, муслимани који говоре словенским језиком. »Гора« прати свакодневне ритуале мушкараца (пошто је жене забрањено снимати). Кроз села, улице, стада оваца и крава, џамије и кафане филм приказује њихов једноставан живот, а природно и културно богатство. У овом филму они раде, певају, причају, свирају, моле се, шетају и пију док их планина изнад и око њих константно подсећа на ефемерност људског постојања.

Режија: Стефан Малешевић
Директор фотографије: Стефан Малешевић
Монтажери: Јелена Максимовић, Стефан Малешевић
Дизајн звука: Јаков Мунижаба
Музика: Браћа Мушка
Продуценти: Стефан Малешевић ("Slovofilm", Bosnia and Herzegovina), Владимир
Васиљевић ("EED Productions", Serbia)

https://www.youtube.com/watch?v=7SsraaOyi-A

 

 

 

 

 

 


Свечана академија поводом 70 година Факултета примењених уметности у Београду

Позивамо Вас да својим присуством увеличате нашу прославу, у четвртак 26. априла у 19 часова, велика сала Народне библиотеке Србије, Скерлићева 1, Београд.

ПРОГРАМ: наступ хора Колегијум музикум;

говоре:
Зоран Блажина – декан Факултета примењених уметности,
др Владимир С. Костић – председник Српске академије наука и уметности,
мр Зоран Ерић - ректор Универзитета уметности у Београду;

додела захвалница ФПУ заслужним институцијама;

наступ камерног ансамбла ФМУ;

Премијера документарног филма 70 година ФПУ. Коктел.

 

 

 

 

 


Награда на графичком Тријеналу у Битољу за Милку Вујовић

Милка Вујовић, ред. професор, излаже на 9 Међународном графичком Тријеналу у Битољу, Македонија, које се одржава у мају месецу ове године.

Одлуком Интернационалног жирија добила је Почасну награду за изузетан допринос светској уметничкој графици.


 

 

 

 

 


Анаморфозе у примењеним уметностима и дизајну

Музеј града Београда, Ресавска 40б
у четвртак 17. маја у 17:00 

предавач: др Маријана Пауновић, доцент ФПУ

Јавно предавање на тему анаморфоза одговориће на питања шта су то анаморфозе, које све врсте анаморфоза постоје и у којим областима визуелних уметности имају примену. За истраживање и разумевање овог феномена неопходан је интердисциплинаран приступ о коме ће на предавању бити речи. Подела анаморфоза, на основу њихове геометрије, систематично је постављена и разјасниће комплексност самог појма. Приказаће се различити конструктивни системи анаморфоза и начини остваривања различитих ефеката илузије.

 


 

 

 

 

 


Archeology of an Era: Socialist Modernism, Роман Безјак

Музеј града Београда, Ресавска 40б
у петак 18. маја у 16:00 

Роман Безјак (Хамбург) представиће свој фото циклус настао у периоду од 2005. до 2012. године, а који документује архитектуру социјалистичког модернизма у источној и југоисточној Европи. 

Презентација је на енглеском језику.

Beteween 2005 and 2012, Roman Bezjak has travelled across East and Southeast Europe and the eastern part of Germany, searching for buildings that could be categorized as representative examples of the architecture of socialist modernism. He created a vast oeuvre of photographs that visualizes the archaeology of this modernism in its own way. Unpretentious yet disciplined, he took photographs of apartment buildings, hotels, cultural venues and similar architectures, functioning in the public sphere. Looking at his work, a utopian vocabulary of forms comes to notice, implying an architectural monotony of that era. Bezjak’s photographs reveal the visible wear and tear of the utopian and its placement in our everyday life. In 2015, Bezjak continued his Project in Pyongyang (North Korea) and 2017 in Tashkent (Uzbekistan).

Roman Bezjak, born 1962 in Ptuj, Slovenia, worked for many years as a freelance photographer for various German and international magazines and is since 2000 professor of photography at the University of Applied Sciences in Bielefeld, Germany. He lives in Hamburg.

 


 

 

 

 

 


Светла страна фотографије

Предавање

Музеј града Београда, Ресавска 40б
у суботу 19. маја у 13:00 

Владимир Перић, доцент ФПУ, на предмету Креативна фотографија, представиће један сегмент свог пројекта Мала историја фото нагона, који се заснива на обимној колекцији старих фотографија, прикупљаних више од две деценије. Издвојена тема ће приказати најразноврсније духовите ситуације забележене аналогним фотоапаратима, од дечјих несташлука до неочекиваних досетки одраслих.

 


 

 

 

 

 


Предавање Непролазност ручне штампе и радионица Утисак о отиску

Музеј града Београда, Ресавска 40б
у суботу 19. маја у 17:00 

Предавач: Гордана Петровић, редовни професор графике на Факултету примењених уметности и демонстратор Ивана Флегар, уметнички сарадник на истом факултету.

Предавање је засновано на дугом историјату графике – ручне штампе од праисторије до данашњих дана. Уз причу о коренима, развоју графике и графичких техника кроз историју, истакли би се уметници графичари, као и уметници који су се бавили графиком уз другу уметничку дисциплину попут сликарства, вајарства... У оквиру предавања био би демонстриран и алат којим се изворе различите графичке технике. Истакла би се и улога ручне штампе у новом добу, њена „непролазност“ и уметничка свеприсутност. Биле би одређене и разлике између ње и дигиталне штампе.

На радионици учесници ће моћи да се упознају са најранијим видом штампе, високом штампом, начином израде печата и његовим отискивањем. Сваки учесник ће моћи по сопственом избору мотива да изради печат и након тога направи отисак. Поред стеченог и примењеног знања, учесници ће печат и отисак понети са собом.

Радионица ће бити реализована у сарадњи са студентима прве године одсека Примењена графика.

Радионицу ће водити ред.проф. Гордана Петровић, доц. Габријела Булатовић, уметнички сарадник Ивана Флегар


Предавање
Ђузепе Торе

Проф. др Ђузепе Торе (Giuseppe Torre), Универзитет у Лимерику, Ирска

Свечана сала Ректората Универзитета
уметности (Косанчићев венац 29)
у четвртак 24. маја у 14 часова 

Тема предавања је: Live electronic performances, audiovisual compositions
and media art.

Рад Ђузепеа Тореа обухвата живу електронику, аудиовизуелне композиције и
медијску уметност, а недавно је развио и снажан интерес за филозофска
питања која проистичу из односа између уметности и технологије. Овом
приликом он ће представити не само свој истраживачки пут, већ и предмете и
активности које нуди његова матична институција – Универзитет у Лимерику
(Ирска).

Email: giuseppe.torre@ul.ie

Personal website: http://muresearchlab.com/

 

 


 

 

 

 

 


 
Презентација одсека Текстил

Музеј града Београда, Ресавска 40б
среда, 23. мај 15:00

Наставници са одсека Текстила одржаће презентацију која ће кроз приказане радове и пројекте представити комплексан програм студија, у оквиру ког будући уметници и дизајнери стичу сва потребна ликовно–естетска, техничка и технолошка знања и предуслове за самосталан рад у пољу дизајна и уметности текстила.

Експресија тактилности
Презентација МА пројекта рађеног у оквиру предмета Обликовање штампаног текстила, реализованог у Tarkett компанији
дипл. дизајнер текстила Мина Крстајић

Дизајн пракса у естетици кожедипломирани дизајнер текстила Раде Пејовић, студент докторских студија 


 

 

 

 

 


 

 
Презентације Рут Хингстон и Тима Брука

Музеј града Београда, Ресавска 40б
четвртак, 24. мај 18:00

Connect with your nature
Рут Хингстон

Визуелна уметница Рут Хингстон представиће свој рад који се примарно заснива на медијима текстила и цртежа.

Презентација је на енглеском језику.

Sunlight and shadow 
Тим Брук 

Тим Брук је визуелни уметник који се бави дигиталном уметношћу и представиће посетиоцима свој рад који се осврће на праксу уметника из Канбере и са Балкана.

Презентација је на енглеском језику.

..........................................................

Ruth Hingston is a visual artist from Australia who works mainly with textiles and drawing. In 2015 she spent two weeks as artist-in-residence in the Namadgi National Park near Canberra. This residency provides a unique opportunity to experience Australia's alpine environment as a source for new work. Ruth will give an illustrated presentation of the experience and opportunities provided by the residency.

http://hingstonbrook.com/nature

Tim Brook is a digital artist who works with still photographs to create digital video installations. His experience as a Visiting Fellow at the Australian National University has led him to reflect on the work of artists in Canberra and the work of artists in the Balkans. He will give an illustrated presentation of some of his inconclusive reflections.

http://hingstonbrook.com/tim


 

 

 

 

 


 
Презентација одсека Индустријски дизајн 

Музеј града Београда, Ресавска 40б
уторак, 22. мај 15:00

У току дана, посетиоцима ће бити обезбеђено стручно вођење кроз изложбу Одсека индустријски дизајн, где ће моћи да упознају наставнике и тајне рада у професији, као и да са наставницима попричају о изложеним пројектима. Том приликом ће ђаци, нарочито из средњих стручних школа из области дизајна, и потенцијални будући студенти имати могућност да се упознају и са садржајем наставе по годинама, да виде најуспешније студентске пројекте у последњих неколико година, да се распитају о пријемном испиту, о детаљима наставе на стручним предметима и сл.


 

 

 

 

 


Инверзна перспектива

Музеј града Београда, Ресавска 40б
петак, 25. мај 17:00

Предавачи: др Ивана Марцикић, ред. проф. у пензији и др Маријана Пауновић, доцент ФПУ

Предавање, намењено широј јавности, је на тему инверзне перспективе, и то не само нашег средњовековног сликарства, већ и њеног утицаја на савремену српску и светску ликовну уметност.  Циљ је да се слушаоци упознају са различитим тумачењима инверзне перспективе од стране руских и западних теоретичара. Идеја предавања је да промовише овај систем приказивања простора који је наше културно наслеђе и сагледа његов велики потенцијал у савременој уметничкој пракси.


 


 

 

 

 

 


 

 
Архитектура Београда деветнаестог и прве половине двадесетог века

Музеј града Београда, Ресавска 40б
петак, 25. мај 19:00

Предавање држи др Милан Просен, доцент ФПУ

Архитектура Београда у периоду 1830-1941 пружа панораму стилова и стилских токова који су означили бројне историјске и културне промене. Овај развој од османске чаршије до модерне европске метрополе уткао је у градитељство партикулатне визуелне идентитете настале под утицајима Беча, Санкт Петерсбурга и Париза, као и других већих центара у којима су се београдски неимари школовали, и из којих су долазили већ афирмисани стручњаци.


 

 

 

 

 


 
Рађање српске сценографије, од заната до савремене уметности 

Музеј града Београда, Ресавска 40б
субота, 26. мај 16:30

Предавач мр Нинослава Вићентић, доцент ФПУ

Професорка ће говорити о почецима сценографије у Србији и уметницима који су допринели развоју сценографије од заната до савремене уметничке праксе, а на крају ће дати и кратак осврт на историјат одсека Сценографије на Факултету примењених уметности у Београду.

 


 

 

 

 

 


Радионица: Штампање на текстилу техником сито штампе 

Музеј града Београда, Ресавска 40б
субота, 26. мај 18:00

Професорке на одсеку Примењена графика - Оливера Батајић Сретеновић и Јана Оршолић, доценткиње ФПУ, и сарадница Johanna Marcadé-Mot, имају спремне мотиве, боје и сита (формат 25x35 cm). Потребно је само да донесете своју мајицу, цегер или шта већ желите да оплемените натписом по избору професорки (светле тканине су бољи избор).  Штампање почиње у 18 часова и траје до затварања изложбе у 20 часова

 

 

 

 

 


Време као емотивни испад 

Чланак у Културном додатку листа Политика
26. мај 2018.

Један од најатрактивнијих београдских уметничких факултета, Факултет примењених уметности, великом изложбом под називом »Форма Примена Уметност«, у Музеју града, ове године обележава седамдесет година постојања

ПРАВО НА ПОСТОЈАЊЕ
1948. ДО 1960.

Време за Факултет примењених уметности у Београду почело је званично да се рачуна од новембра 1948. године, мада је још крајем деветнаестог века Словак Кирил Кутлик са пуно ентузијазма, уз променљиву подршку државе, основао Српску цртачку и сликарску школу на којој се први пут организовано изучавала и примењена уметност.

Период између два велика рата у претежно аграрној земљи био је бременит утицајима фолклорних елемената, неокласицизма, академизма, сакралних канона, тежњама да се формира национални стил у уметности, дизајну, архитектури. Један од најистакнутијих представника тог времена, уметник и дизајнер, Драгутин Инкиностри Медењак већи део свог уметничког живота потрошио је трагајући за националним стилом да би на крају одустао. Можда је једина светла тачка тог периода кад је у питању примењена уметност и дизајн био Љубомир Мицић са својим идејама и покретом зенитизам.

У новембру 1948. године окупила се група ликовних уметника коју су предводили Бранко Шотра, Михајло Петров и Иван Табаковић. Инспирисани духом Баухауса, Гропијусовим начелима, руским супрематистима, адвертајзингом и дизајном западноевропских и америчких тржишних комуникација, основали су Академију примењених уметности у Београду.

Не задуго, почетком педесетих година прошлог века, притисцима различитих лобија и неразумевањем средине, поставило се питање опстанка Академије примењених уметности. У тексту у којем демистификује примењену уметност и објашњава неопходност и перспективе у заштиту стаје 1956. године дипломата и сликар Пеђа Милосављевић.

Аргументовано, емпиријски, Милосављевић доказује оно што је данас више него очигледно, ако уметност уопште има будућност, примењеној уметности је она загарантована.

Пеђа Милосављевић у »Сонати примењеној уметности« 1956. пише:
»…јер примењена уметност није ништа друго, ништа више и ништа мање од цивилизације. А она у име прогреса, стално позива на напредак, на одговорност да живите као цео свет. Она вам више не допушта да будете дивљак. Та одговорност, веровали или не, почиње од самог рођења. Још од малена у ваше сећање утиснула са слика окриља: кревета у ком сте расли, трпезе за којом сте јели, столице на којој сте читали, школе која вас је подигла, предмета које сте волели –  свега што сте видели (мислећи да је то свет) и свега што сте заволели (мислећи да се двапут не може истински волети) – слика судбоносна за читав ваш живот.«

ВРЕМЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ
1960. ДО 1980.

Прву генерацију ликовно образованих професора заменили су њихови студенти, први прави, школовани примењени уметници и дизајнери. Знање добијено на факултету на самом почетку није било довољно па су кренули на све четири стране света и на факултет донели нове дидактичке и уметничке праксе.

Године 1966. професор Милош Ћирић који је својим теоријским радом исписао „Библију“ српског дизајна, пројектује знак Факултета примењених уметности и Универзитета уметности у Београду. Тај знак је камен међаш.

Визионарским пројектом визуелног идентитета, поставио је високе уметничке стандарде и сачинио манифест уметничких области који Универзитет уметности данас следи. Под индиректним утицајем Баухаус школе, изнад свега вештином визуелне артикулације интелектуалне игре, овај апстрактан знак је поставио задатак пред генерације. Како бити достојан, како стајати испод оваквог симбола а не бити безначајно мали.

Време том знаку не може ништа. Ефемерност, бољка многих уметничких дисциплина, у овом случају не постоји. Снагом креативне личности Милош Ћирић је у том минијатурном артефакту створио ванвременску уметност. Тај знак је као египатска пирамида, Фулерова купола, Ритфелдова столица, песма над песмама, задивљујућа за онога ко има моћ и таленат да то препозна.

ПРЕЛАЗАК СА АНАЛОГНОГ НА ДИГИТАЛНИ НАЧИН РАЗМИШЉАЊА
1985-2000.

Осамдесете су донеле прве РС и Macintosh-Apple рачунаре. У то време углавном несвесни да је једна од највећих технолошких револуција пред нама, многи су је неспремно дочекали. Нека позната дизајнерска имена која се нису прилагодила новом дигиталном добу – једноставно су нестала. На самом факултету је то била ствар алтруизма појединаца и велики напор да класе опреме рачунарима.

Сам почетак деведесетих година је донео да се ни у једној западноевропској земљи није могло запослити у области дизајна без познавања рада на рачунару. Данас се настава ФПУ не може замислити без дигиталне опреме и без едукованих професора који су способни да је у наставном процесу креативно користе.

Борба да се та опрема обезбеди и тиме сачува регуларност наставе можда је и највећа борба од свих које је Факултет примењених уметности до сада водио и још увек води.

БОЛОЊСКИ ПРОЦЕС
2006-2012.

Десиле су се велике промене у организацији школе. Петогодишње интегрисане студије су подељене на 4+1. Чини се да се тежиште са основних студија помера ка мастер и докторским студијама. Оно добро што је донела „болоња“ јесте повећана мобилност студената и професора у међународној размени преко CEEPUS и ERASMUS програма. Тренутно се повећава број гостујућих студената на факултету, а исто тако наших студената на европским факултетима.

Оно о чему се углавном ћути јесте одређена неприлагођеност овог процеса у односу на уметничке факултете.

Евалуација професорског кадра од стране студената поставља питање стручности оних који оцењују. Она је проузроковала одређену врсту сервилности професора у односу на студенте, снижавање критеријума и пораст просека оцена а проблематизује се и питање квалитета продукта у односу на претходни период на одређеним нивоима студија.

ФАКУЛТЕТ ДАНАС

Факултет примењених уметности у Београду је лидер и једна од најкредибилнијих институција на пољу примењених уметности и дизајна у региону. Прешао је дуг и тежак пут, прошао кроз различите организационе и стваралачке фазе. Од ентузијазма Шотре, Петрова, Табаковића који су 1948. године препознали дух времена, осетили тренутак за оснивање овакве институције до „модернистичке“ прекретнице 1966. године коју је начинио проф. Милош Ћирић пројектујући знак Академије и Универзитета уметности у Београду.

Данас примењене уметности и дизајн представљају чврсто везан спој науке, технологије и уметности. Ове области визионарским пројектима једна другој непрестано постављају задатке. Факултет примењених уметности у исто време баштини традиционалне уметничке вештине и упражњава најсавременије уметничке поступке користећи модерне технологије и најновија научна достигнућа. Факултет као такав засигурно представља институцију од националног значаја.

Зоран Блажина
декан Факултета примењених уметности

 

 

 

 


Вечери у Графичком колективу – Сусрети са уметницима и критичарима

Позивамо Вас да током трајања изложбе Отисак времена – Фрагменти из историје присуствујете догађајима Вечери у Графичком колективу – Сусрети са уметницима и критичарима у 18 h.

Учествују:

Уторак, 29. мај, Маја Симић 
Среда, 30. мај, Зоран Тодовић 
Четвртак, 31. мај, Биљана Вуковић 
Петак, 1. јун, Гордана Петровић 
Субота, 2. јун, Растко Ћирић у 12 h

Понедељак, 4. јун, Ирина Суботић 
Уторак, 5. јун, Јеша Денегри
Среда, 6. јун, Станко Црнобрња 
Четвртак, 7. јун, Љиљана Слијепчевић
Петак, 8. јун, Душан Петричић
Субота, 9. јун, Бранимир Карановић у 12 h

 

 

 

 

 

 


Дејан Атанацковић

Предавање и разговор са професором Дејаном Атанацковићем у Амфитеатру ФПУ у понедељак 11. 06. 2018. у 15 h

Дејан Атанацковић је овогодишњи добитник Нинове награде и изузетно занимљив уметник
Медијатор: Марко Лађушић

Дејан Атанацковић (Београд, 1969) предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци. Сарађује са фирентинским Музејом природних наука на предмету Body Archives, посвећеном историји представа људског тела. Последњих година води радионице засноване на дијалогу и сарадњи студената и психијатријских пацијената. Водио је, од 2005. до 2010. године, Outside, пројекат културне и дидактичке размене између Фиренце и Београда. У Београду је, 2009. године уз подршку Музеја савремене уметности, покренуо Други поглед, иницијативу за нове наративне токове кроз јавни рад београдских алтернативних водича. Као визуелни уметник, од деведесетих реализује самосталне изложбе и кустоске пројекте. Добитник је НИН-ове награде за свој први роман Лузитанија у издању Бесне кобиле (2017).

www.dejanatanackovic.com

 

 

 

 

 


Награда за типографско писмо на Грифону Јани Оршолић

На 12. конкурсу ГРИФОН за најбољи графички дизајн у Србији, Републици Српској и Црној Гори у 2016. и 2017. години награда у категорија Типографско писмо додељена је Јани Оршолић, за рад „Мермер“.

 

 

 

 

 


 

 
Арт зона: 70 примењених година – ФПУ

Изложба »Форма, примена, уметност«

Уторак, 04. септембар 2018, 19:35, РТС 2

Потреба за естетизацијом свакодневице, тежња да употребни предмети не буду само функционални већ и естетизовани, одлика је софистицираних појединаца и напредних друштвених заједница.

Крајем 19. века, неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, 1895. године, отпочела је прва организована настава примењених уметности у Србији. Идеја о неопходности естетизације стварности опстала је и у измењеним друштвено-идеолошким околностима који су уследили после Другог светског рата. У јесен 1948. године, у Београду је основана Академија примењених уметности, са циљем да васпитава и образује стручњаке који ће бити кадри да утичу на културни, привредни и индустријски преображај друштва. Ова институција, 1973. године мења име у Факултет примењених уметности, где се данас изучава 11 дисциплина: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено вајарство, Примењено сликарство, Примењена графика, Керамика, Текстил, Костим, Сценографија, Индустријски дизајн, Графички дизајн и Конзервација и рестаурација, са низом подисциплина.

Низом програма ФПУ ове године обележава 70 година постојања. Изложбом "Форма, примена, уметност" одржаном у Музеју града Београда, на целовит и репрезентативан начин представљене су појединачне праксе 100 аутора, професора и сарадника овог Факултета. Током новембра у Галерији РТС биће приређен историјски осврт на седам деценија ове важне креативне лабораторије.

У емисији говоре: декан ФПУ, проф. Зоран Блажина, затим, професори Марко Лађушић, Весна Поповић, Јадранка Симоновић, Маја Студен, Радомир Самарџић, Мирољуб Драмичанин, Данило Стојановић, као и доценти Милан Просен, Маријана Пауновић, Владимир Загорац, Милош Илић, и историчарка уметности и кустос Милица Перић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Редитељ: Марко Шотра