SRB

ENG

Активности

 


 

 
Арт зона: 70 примењених година – ФПУ

Изложба »Форма, примена, уметност«

Уторак, 04. септембар 2018, 19:35, РТС 2

Потреба за естетизацијом свакодневице, тежња да употребни предмети не буду само функционални већ и естетизовани, одлика је софистицираних појединаца и напредних друштвених заједница.

Крајем 19. века, неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, 1895. године, отпочела је прва организована настава примењених уметности у Србији. Идеја о неопходности естетизације стварности опстала је и у измењеним друштвено-идеолошким околностима који су уследили после Другог светског рата. У јесен 1948. године, у Београду је основана Академија примењених уметности, са циљем да васпитава и образује стручњаке који ће бити кадри да утичу на културни, привредни и индустријски преображај друштва. Ова институција, 1973. године мења име у Факултет примењених уметности, где се данас изучава 11 дисциплина: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено вајарство, Примењено сликарство, Примењена графика, Керамика, Текстил, Костим, Сценографија, Индустријски дизајн, Графички дизајн и Конзервација и рестаурација, са низом подисциплина.

Низом програма ФПУ ове године обележава 70 година постојања. Изложбом "Форма, примена, уметност" одржаном у Музеју града Београда, на целовит и репрезентативан начин представљене су појединачне праксе 100 аутора, професора и сарадника овог Факултета. Током новембра у Галерији РТС биће приређен историјски осврт на седам деценија ове важне креативне лабораторије.

У емисији говоре: декан ФПУ, проф. Зоран Блажина, затим, професори Марко Лађушић, Весна Поповић, Јадранка Симоновић, Маја Студен, Радомир Самарџић, Мирољуб Драмичанин, Данило Стојановић, као и доценти Милан Просен, Маријана Пауновић, Владимир Загорац, Милош Илић, и историчарка уметности и кустос Милица Перић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Редитељ: Марко Шотра

 

 

 

 

 

 

 


Бијенале графике у Чачку
Grand Prix Габријели Булатовић

На овогодишњем Трећем бијеналу графике у Чачку селекцијони жири у саставу: Бојан Оташевић (председник), Владимир Ранковић и Весна Петровић су 20. септембра 2018. донели одлуку о додели награда и признања на овогодишњем бијеналу.

Прва награда –  Grand Prix припала је Габријели Булатовић за графику »Добитак«.

http://www.graphicacak.com/

 

 

 

 

 

 


Гостовање организатора ПДП конференције на Косанчићевом венцу

Организатори новосадске ПДП конференције која ове године обележава 10 година постојања гостују на Косанчићевом венцу у среду, 3. 10. 2018. у 12 h .

Приказаће презентацију конференције која почиње 11. октобра и на коју је улаз бесплатан, па можете искористити и ову прилику да се пријавите.

Биће говора о радионицама за студенте који су се пријавили. За све који путују  у Нови Сад, биће речи о могућностима смештаја у Новом Саду.

Поред овога биће приказани принтови настали у РИСО техници за догађај који је одржан недавно поводом њиховог јубилеја. Рисо је машинска сито штампа о којој ће бити дате основне информације и контакт за штампу овом техником која је у Србији ретка.

 

 

 

 

 

 


 

 
Радионица индустријског дизајна у Софији

Ванр. проф. мр Марко Луковић је по позиву Националне уметничке академије из Софије (Бугарска), одржао гостујуће предавање и практичну шестодневну радионицу на тему индустријског и аутомобилског дизајна у периоду од 25–30.септембра 2018.

На овој дизајнерској радионици су присутвовали и студенти Одсека индустријски дизајн Факултета примењених уметности, где су са својим колегама-студентима из Софије заједнички радили у тимовима на осмишљавању дизајна возила будућности.

Организоване су и посете у две високотехнолошке компаније које раде пројекте за војну и аутомобилску индустрију.

Као крајњи исход договорено је да се започети пројекти наставе и током целог наредног зимског семестра школске 2018/19. на оба факултета. Финални пројекти биће изложени на заједничкој изложби студената из Србије и Бугарске током априла 2018. године у Софији.

Текст на сајту Академије у Софији

 

 

 

 

 

 


Нина Машина

У петак, 12. октобра, у 12 h у теоријској сали у Карађорђевој гостује Александра Кнежевић (Нина Машина), дизајнерка и типографкиња из Сарајева, која у Београд долази у оквиру уметничког резиденцијалног програма културног центра Град.

У петак ће нам се представити, причати о свом раду, а за неколико месеци, када се њена резиденција у Београду заврши, доћи ће да нам представи резултате пројекта – фонт који ће бити у вези са Београдом.

https://www.behance.net/masinanina
http://fpuknjiga.org/aleksandra-nina-knezevic/

 

 

 

 

 

 


Радионица и предавање професора Ленарта Манда из Естоније

У оквиру Erasmus+ мобилности на нашем Факултету ће боравити професор Ленарт Манд (Lennart Mand) у периоду од 12. до 16. новембра. Професор долази са Естонске академије уметности, са Факултета за дизајн, где предаје повез књига у кожи. Током свог боравка одржаће радионицу за студенте са модула Графика и књига и модула Анимација, на основним и мастер студијама. Студенти ће имати прилику да се упознају се са техникама повеза са којима нису имали прилике да се сусретну током свог школовања, а које су им важне за даљи развој у овој области.

Осим радионица професор Манд ће, 13. новембра у 11 ч. у Амфитеатру у згради Факултета у улици Краља Петра 4, одржати уводно предавање где ће представити свој Факултет са седиштем у Талину, одсеке и занимљиве пројекте. Након тога одржаће стручно предавање под називом »Book as an Interactive Object« (Књига као интерактивни објекат).

Језик презентације и предавања је енглески.

 

 

 

 

 

 

 


It’s not just a game it’s a game changer
Јохана Пиркер


Предавање др Јохане Пиркер које се одржава у Ректорату Универзитета уметности, у четвртак, 15. новембра у 18:15 часова.

Позивница – најава

 

 

 

 

 

 

 


Предавања
Александра Хола, Академија Јан Матејко


Професорка Александра Хола, Факултет за конзервацију и рестаурацију, Академија Јан Матејко у Кракову, одржаће серију предавања на енглеском језику у трајању од 1 сат 45 мин у Амфитеатру Факултета (Краља Петра 4) 20. 21. и 22. 11. 2018. са почетком у 10 h.

Предавања се организују у оквиру Erazmus + програма за мобилност, отворена су за све заинтересоване наставнике и студенте УУ, а теме су следеће:

1. Current approaches to structural conservation of panel paintings:
• The treatment of six panels by Hans Süss von Kulmbach (1480/85-1522) from St. Mary’s basilica in Kraków (project realized at the Panel Paintings Conservation Studio, Faculty of Conservation and Restoration of Works of Art, Jan Matejko Academy of Fine Arts in Kraków and supported by a grant
from the Getty Foundation as part of the Panel Paintings Initiative)
• My Getty Foundation Fellowship - observations from the field

2. Case study: Structural conservation of »The Annunciation« by Pietro Candido (ca. 1548-1628)at the Metropolitan Museum of Art, New York.

3. Case study: Structural conservation of »Madonna and Child with Saints« by Pacino di Bonaguida (active 1302 - before 1340) at the Metropolitan Museum of Art, New York.

4. Case study: Structural conservation of »Jupiter and Juno take Possession of the Throne of Heaven« attributed to the school of Giulio Romano (1499-1546), at the London Studio of the Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge (the treatment carried by Irma Pawelska).

5. Case study: Structural conservation of Jan Brueghel‘s the Younger (1601-1678), »The Four Elements«: »Fire«, »Earth«, »Air«, »Water« at the London Studio of the Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge.

6. Microclimate vitrines: MarvelSeal Envelope.

 

 

 

 

 

 

 


Вођење кроз изложбу
»Доајени ФПУ«

Четвртак, 29. новембар, 12 часова

Галерија РТС-а и Факултет примењених уметности у Београду, Вас позивају на вођење кроз изложбу »Доајени ФПУ«, у четвртак 29. новембра 2018. године, у 12 часова. Изложба предавача, професора и уметничких сарадника, ангажованих од 1948. године до данас, организована је поводом 70 година од оснивања Академије, односно Факултета примењених уметности.

Гости и учесници вођења кроз изложбу: проф. Миланка Берберовић, проф. Ивана Марцикић и уметнички сарадник Светозар Мирков.

Модератор вођења кроз изложбу: Љубица Јелисавац, кустос.