SRB

ENG

Изложбе

 

Колаграфија
Ивана Флегар

Експерименти у графици

10. септембар – 10. октобар 2018.

Галерија »Водолија«
Косанчићев венац 29
Београд


Ожиљци
Иван Грубанов

Галерија »Новембар«
Курсулина 22, Београд

13. 9–19. 10. 2018.

Отварање изложбе: четвртак, 13. септембар, од 20 часова


Трноружичњак – suite
Селма Ђулизаревић Карановић

Изложба радова насталих 2005–2018.

Умјетничка галерија Босне и Херцеговине
Зелених беретки 8, Сарајево

27. 9–11. 10. 2018.

Отварање изложбе: четвртак, 27. септембра, у 20 часова

Каталог изложбе

Nulla dies sine linea
Велимир Вукићевић

Изложба цртежа у порцелану

Галерија »Хаос«
Београд, Доситејева 3

Отварање изложбе: уторак, 9. октобра, у 20 часова


Између игре и стварности
Маја Студен

Мала галерија УЛУПУДС-а
Београд, Узун Миркова 12

Петак, 2. новембар, у 19 часова

Изложба је отворена до 12. новембра

Homo interior

Самори, Здравковић, Милак

31. 10–30.11. 2018.

Италијански институт за културу,
Београд, Кнеза Милоша 56

Свечано отварање: среда, 31. октобар, 18.30


Доајени ФПУ

Задовољство нам је да Вас позовемо на отварање изложбе »Доајени ФПУ« у четвртак, 1. новембра, у 19 часова, Галерија РТС-а (Таковска 10).

Изложба се организује у оквиру прославе 70 година Факултета и представиће репрезентативне радове некадашњих професора, предавача и сарадника.

Изложба ће трајати до 30. новембра.

Деканат ФПУ


Улажење у структуру

Позивамо вас на отварање изложбе »Улажење у структуру« које ће бити одржано од 16:30 до 19 часова у понедељак, 5. новембра у Галерији Комбанк Арт Хол (Македонска 29).

Изложба »Улажење у структуру« представиће Државну Академију уметности у Тбилисију - Tbilisi State Academy of Arts, једну од најстаријих високообразовних инатитуација у Грузији. Куратор изложбе је Алеxандра  Габуниа, а за ову прилику је одабрала радове наставника и студената који треба да представе комплексну структуру Академије.

Отварање изложбе која у Београду гостује само два дана биће праћено разговором са ауторима и куратором изложбе. Овом приликом Вас позивамо да организовано дођете са вашим студентима јер ће гости из Грузије бити у Београду на отварању.


Руке
Селена Вицковић

Отварање самосталне изложбе »Руке« у галерији Atelier у Риму 17. новембра 2018. 

Изложба траје до 1. децембра.


Реминисценције
Мирјана Томашевић

Изложба графика
20. новембар – 16. децембар 2018.

Галерија АТРИЈУМ
Библиотеке града Београда
Кнез Михаилова 56

Уторак, 20. 11. 2018. у 19 ч.

Изложбу отвара Наталија Церовић


Ја сам пространство
Мина Глоговац

Изложба слика

Уметничка галерија Стара капетанија
Кеј ослобођења 8, Земун

Среда, 5. децембар у 19 ч.

Изложба је отворена до 16. децембра


Клуб анатомских цртача Балкана

Павиљон »Цвијета Зузорић«
Тадеуша Кошћушка 14, Београд

10–20. децембра 2018.

Отварање: 10. децембра у 19 ч.

Бојан Оташевић, Десимир Денић, Елизабета Маторкић, Катарина Недељковић, Леонила Марић, Петар Ђорђевић. Светлана Бабић, Милош Вујановић, Тијана Којић, Веселин Брковић


7 Artists / One Exhibition / 7 Expressions

Позивамо Вас на отварање изложбе »7 Artists / One Exhibition / 7 Expressions« Универзитета Анадолија из Ескишехира (Турска) које ће бити одржано у петак, 7. децембра, у 19 часова у Галарији Комбанк Арт Хол (Македонска 29).

Изложба »7 Artists / One Exhibition / 7 Expressions« представиће радове професора графике, калиграфије и керамике, који ће доћи на отварање. Ahmet Cüneyt Er, Çiğdem Önder Er i Ercan Dural изложиће керамичке форме, Mehtap Uygungöz, Levent Uygungöz, Emin Bakan и Esra Albayrak Bakan графике и калиграфије.

Изложба је прва сарадња са Универзитетом, а више о изложби и ауторима можете сазнати у тексту професора Cuneyta:

.......................................................

7 Artists / 1 Exhibition / 7 Expressions

In today’s technology age, digital access provides art lovers with the chance to see works of art from all around the world. However, real contact with art is only possible between an individual visiting a gallery and works of art in this gallery.

Each international exhibition is an intercultural bridge. This art exhibition in Serbia consists of the works of academics/artists from one of the most distinguished universities in Turkey, Anadolu University, who are at the same time organization committee members of an annually held international art symposium. 

Who are these artists? The exhibition presents the works of 7 artists. Brief information about these artists and their understanding of art is as follows.

Ahmet Cüneyt Er is a ceramic artist whose work is mostly focused on teapot forms. His expressions are on the functional or artistic teapot forms.

Çiğdem Önder Er produces porcelain works with colored clay technique which is a special technique in ceramics.

Ercan Dural is a ceramic artist. Mevlevi Sufism has a great influence on the artist. The themes of his works are nature and whirling dervishes that are the visual dimension of Mevlevi Sufism.

Mehtap Uygungöz is a graphic designer whose work includes color and writing compositions, and original and free print details. Controlled material prints can also be seen in the works of the artist.

 Esra Albayrak Bakan mostly uses original printing technique in her works. Women and the details of women are frequently found in her compositions. The figure and the deformation are the features that stand out in the artist's works.

Levent Uygungöz is a graphic designer. His works are generally based on digital printing and the combination of writing and photography. In the works of Levent Uygungöz, poems reach a high level of expression with their original writing characters.

Emin Bakan is an animation artist as well as an artist engaged in digital printing. There is a strong linear expression in his works. Color is not seen a lot in his works on which the effects of animation art are felt. There is a strong and original expression in his works where black and white and intense lines are perceived.

We would like to thank our Serbian friends, who allowed us to open exhibition and we hope to contribute to the Serbian-Turkish friendship by means of this exhibition. 

Assoc. Prof.  A. Cüneyt ER


Кодови времена

Мала графика

17. децембар 2018. – 12. јануар 2019.

Позивамо Вас на графички догађај и доделу награде Мали печат

у понедељак, 17. децембра у 19 ч.

Галерија Ремонт, Маршала Бирјузова 7 радно време: 11 - 20; суботом: 11-17

Изложба је продужена до суботе, 26. јануара у простору Графичког колектива на Косанчићевом венцу 19, радним данима и суботом 12-18 h.

Гојко Варда: шездесет година посвећених дизајну

Изложба о једном од најзначајнијих југословенских и српских индустријских дизајнера

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ - БЕОГРАД
Галерија „Александар Деспић“
Скендер-бегова 51

»Дизајн је обликовање и стварање у духу људских потреба« – Гојко Варда
Музеј науке и технике – Београд представља изложбу Гојко Варда: шездесет година посвећених  дизајну, о Гојку Варди, једном од најзначајнијих југословенских и српских индустријских дизајнера, ауторке Милене Врзић Бешић, кустоскиње Музеја. Дизајн поставке је осмислила Невена Продановић.
Гојко Варда је међу малим бројем југословенских и српских дизајнера чија су остварења вредна пажње и који су оставили уметнички траг у индустрији. Вишедеценијски рад Гојка Варде у области индустријског дизајна, као и богат стваралачки опус и тежња да у индустријску производњу уведе виши квалитет најбоља су потврда његове стваралачке личности и сведочи о особи која је цео свој живот и професионалну каријеру посветила дизајну.

Ретки су примери са простора бивше Југославије да  један дизајнер до те мере материјализује своје идеје, упркос околини која није увек схватала значај његовог рада, што је утолико важније, када се зна да са наших простора и нема много значајних стваралаца у овој области.

На изложби ће бити приказан ексклузивни материјал који се излаже по први пут, од пројеката за ентеријере и уникатних остварења, до пројеката за многе производе који су се серијски производили у фабрикама.
Посетиоци ће имати прилику да виде Вардине ручно рађене моделе, као и изведена решења која су прихваћена за широку производњу, као што су INSA сатови, затим рачунар GALAKSIJA, чије је кућиште дизајнирао за Електронику инжењеринг, булдожер-гусеничар TG-90 за 14. ОKTOBAR из Крушевца, расхладне уређаје различитих намена за Југострој, разне кућне апарате за INEX BORAC, лампе за Ваљаоницу бакра Севојно, стерилизатор за Хидротехнику из Кладња, намештај за Завод примењених уметности, као и многа друга решења. Не зна се тачан број радова и пројеката које је Варда израдио, али се зна да је радио и сарађивао са преко сто фирми и фабрика. Један од првих ентеријера које је пројектовао и на који је веома поносан је прва фото-радња у Београду, Cinephoto, која се налазила у згради палате Албанија. Радио је и за стране фирме, попут Viners of Sheffield из Лондона, за коју је дизајнирао прибор за јело.

За разлику од многих стваралаца, Варда је грађу, предмете, фотографије, преписку и текстове посвећене његовом раду, као и каталоге, систематично прикупљао и чувао. Захваљујући таквом његовом односу према сопственом опусу, велики део материјала је не само по први пут изложен, већ је отворено једно ново поље за будућа истраживања историје дизајна у Србији.

Свечано отварање изложбе је у четвртак, 17. јануара 2019. у 18 сати, у Галерији 51, у Музеју науке и технике, Скендер-бегова 51. Изложбу ће отворити проф. арх. Зоран Булајић.

 


 

 
Шира Слика – Hellfire

Бранислав Николић, Миа Ћук, Невена Нешовић, Љиљана Петровић

Позивамо Вас на отварање завршног дела изложбе Шира Слика, HELLFIRE,
петак 8. фебруара у 19 часова.
DrinaGallery, Андрићеввенац 4.

HELLFIRE- уметносткаодоказ  представља дистопичне стимулативне фрагменте реалности у чијем је центру посматрач, провоцирајући питања о трансформацији света и општих критичких вредности. 

Свака збирка представља парадокс селекције која, по дефиницији, истовремено представља једну замрзнуту скицу света и истовремено искључује све остале.  Разлике и контрадикције уметничких радова сагледаних насупрот једни другима бледе, посматрамо углавном њихове додирне тачке.  Проналазе се спојнице, али се губе тангенте и супротности. 

Насупрот томе, HELLFIRE култивише осећај незадовољства кроз радове који истражују кризу номиналних вредности (Бранислав Николић), дисторзије микро-светова као још незатрованих туристичких дестинација (Невена Нешовић), симболично озвучене документе прошлости (Миа Ћук) и костим сагледан као мапа тела и ерозија друштвених улога (Љиљана Петровић).

Кроз радове шеснаест савремених уметника - Јованке Станојевић, Ђорђа Станојевића, Николе Џафа, Даниеле Фулгоси, Драгане Б Стевановић, Милета Шауле, Александра Димитријевића, Невене Нешовић, Оливере Парлић, Бранислава Николића, Петра Мошића, Иване Живић, Љиљане Петровић, Валентине Савић, Мие Ћук и Николе Коље Божовића - четвороделна изложба

ШИРА СЛИКА представља међусобно зависни однос уметника и колекционара, тензију између индивидуалне креације и еклектичне колекције, односе и просторе који настају када уметнички радови напусте студио и отпочну независни живот који је понекад потпуно удаљен од првобитне уметничке намере. 

Концепт и кустос:  Александра Лазар
Сарадник и светлосни експонати: Александар Станојевић

Изложба траје до 28. фебруара 2019. и може се погледати у галерији Дрина на Андрићевом венцу 4. сваког дана осим недеље и понедељка, од 13:30 до 19:30 часова.  

Сегменти три претходне изложбе Шира Слика:
1. Линије: уметност као слобода (Александар Димитријевић, Ђорђе Станојевић, Миле Шаула), 7.12.-27.12.2018. 
2. Ко сам ја? уметност као одраз (Никола Џафо, Јованка Станојевић, Драгана Б Стевановић, Ивана Живић),  29.12.2018.-17.1.2019. 
3. Гламорама: уметност као начинживота (Даниела Фулгоси, Оливера Парлић, Петар Мошић, Валентина Савић и НиколаБожовић),  19.1.-6.2.2019.
 

 

 

 

 

 

 

 

Bestiarium
Владимир Перић

Мапа графика из радионице Cameron Visiting Artist

Водитељ радионице Владимир Перић

Четвртак, 28. фебруар у 19 h

Галерија Центра за графику ФЛУ, Париска 16

Изложба је отворена до 13. марта

...................................................................

Мапа од десет графика различитих техника (дубоке, високе и равне штампе), настала је у оквиру програма гостујућих уметника на Мидлбери колеџу (Middlebury College) у Вермонту, САД.

... У колаборативном амбијенту, идеје уметника се преносе у графички медиј, а у процесу учествују студенти и мајстор штампе. У току резиденцијалног боравка уметника, студенти откривају и решавају конкретне изазове пројекта штампања графика, а притом имају прилику и да кроз дијалог са уметницима најразличитијих приступа, поетика, вештина и сензибилитета, продубе своја знања и искуства на начин који је умногоме узбудљивији од класичног наставног програма.

...
Мапа Bestiarium реализована је 2016. године. Животиње присутне на фотографијама које је уметник направио, као и оне са фотографија из колекције Музеја детињства, транспоноване су у графички медиј различитим техникама.Ретроспективна изложба Милке Вујовић

Ретроспективна изложба Милке Вујовић биће одржана у Подгорици марта-априла месеца у Музеји и галерије Подгорице. Ретроспектива обухвата период 1989-2019 године и биће изложене графике и слике из њеног стваралачког опуса.Слике
Мина Глоговац

Самостална изложба слика мр Мине Глоговац

Удружење ликовних и примењених уметника, Краљево

Отварање изложбе: 2. априла 2019. у 19 h.

Изложба је отворена до 16. априла 2019.


Изложба скулптура
Горан Чпајак

Галерија УЛУС-а, Кнез Михајлова 37

Позивамо Вас на отварање изложбе скулптура 4. априла 2019. године у 19 часова

Горан Чпајак је лауреат Јесењег салона 2018. године.

Изложба је отворена од 4. до 16. априла 2019. године.
 

Гјотаку
Миодраг Мио Станишић

Традиционална ручна штампа из Јапана

Уметнички центар Универзитетске библиотеке, Булевар краља Александра 71

Отварање изложбе: 4. априла у 19 h.

Изложба траје до 18 априла.

Миодраг Станишић је сарадник на предмету Графичке технике
Ко се боји мрака још…
Селенa Вицковић

Галерија Новембар
Курсулина 22, Београд

11 / 4 - 26 / 5 / 2019

Свечано отварање: четвртак, 11. април у 20:00 h

.............................................................

Након десет година Селена се поново представља београдској публици

...Након деценије рада и излагања ван Србије, Селена Вицковић се београдској публици представља својом самосталном изложбом у Галерији Новембар. Изложени су одабране слике и цртежи из најскорије фазе њеног стваралаштва када се у делима препознаје, дугим сликарским искуством, стечена зрелост ликовног израза и необична фасцинација мотивом играчака и игре. Пажљивим скупљањем играчака из свог детињства, детињства чланова своје породице, куповином на разним бувљим пијацама уметница ствара свој мали кабинет реткости. У старим, коришћеним, поломљеним, нефункционалним, похабаним играчкама она проналази фрагменте туђих сећања, које онда „домаштава” у својим делима учитавајући у њих сваким радом ново значење. Њен свет дечијих играчака је далеко од идеализације детињства и романтичне носталгије за неповратно прошлим добрим временима, управо супротно – уметница подсећа на амбивалентна осећања присутна у сваком сећању и сваком времену, указујући зачудношћу призора на фрагилност меморије и перцепције.

Ана Симона Зеленовић, историчарка уметности


Мегаструктуре
Марко Лађушић

Галерија Дрина,
Андрићев венац 4, Београд

12. април – 25. мај 2019. године.

Кустос: Наташа Радојевић

Отварање изложбе 12. априла 2019. године у 19 часова

 Интроспекција
Арпад Пулаи

Интроспекција/Надреализам као одбрамбени механизам сањара

Изложба радова од пустоване вуне

Галерија »Јован Поповић«, ЈНА бр 2, Опово

Отварање изложбе у уторак 23. априла, у 18 часова.

Изложба је отворена до 17. маја 2019.

Кустос изложбе: Милица Перић