SRB

ENG

Cargo на фестивалу Fajr
Љиљана Петровић и Александар Костић

Велики успех пројекта  CARGO Љиљане Петровић (костимограф и ред. професор сценског костима, ФПУ) и Александра Костића (сниматељ, ван. професор, одсек Камера, ФДУ) из Београда.

Након изложби  CARGO у галерији »Риго«, Новиград, Хрватска, градској галерији у Пожегии галерији Дрина у Београду, радови су изложени на Међународном фестивалу визуелних уметности Fajr у Техерану (Иран).

У Техерану је отворено 10. издање Међународног фестивала визуелних уметности Fajr, који приказује уметничке   радове из Ирана и различитих земаља.10. издање фестивала, слично његовим претходним издањима, има интердисциплинарни приступ, представљајући различите уметности од видеа до уметничке инсталације.
Од 10.650 приспелих радова, изабран је и изложен 91 рад.

168 страних уметника из 53 земље, аплицирало је за учешће на овогодишњем фестивалу. Изабрано је осам иностраних уметника, међу којима је и серија заједничких радова пројекта  CARGO , уметника из Србије, Љиљане Петровић и Александра Костића (четврто место на листи финалне селекције фестивала Farj).

Табела са одабраним радовима се може видети на следећој адреси:
http://ivafestival.ir/RefereeResults.aspx?Step=1

Fajr Међународни фестивал визуелних уметности основан је 2009. године, под надзором Министарства културе.Циљ овог фестивала је представљање оригиналних идеја, интерактивних и креативних уметничких пракси визуелних уметника широм света. На фестивалу су приказани цртежи, сликарство, минијатура, калиграфија, керамика, фотографија, графичка уметност, скулптура, илустрација, архитектура (дизајн споменика), видео уметност, инсталација, перформанс итд.

Радови су изложени на Саба Институту за уметност и културу иранске академије уметности. Посебан дан за сваку земљу учесницу биће организован током догађаја који траје један месец, од 23. 01 до 23. 02. 2018. године.

Извор : (Mehr News Agency) (Tehеran Times)

https://en.mehrnews.com/news/131541/10th-Fajr-Visual-Arts-Fest-opens-in-Tehran

http://ivafestival.ir/RefereeResults.aspx?Step=3

http://www.tehrantimes.com/news/420581/Fajr-Intl-Festival-of-Visual-Arts-kicks-off

http://www.tehrantimes.com/tag/Fajr+International+Festival+of+Visual+Arts

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Плакат фестивала

 

Бранка Катић, глумица. Цитат на Естер Вилијамс и филм »Бал на води«, комбинована техника, фотографија на канвасу, аплициран и директно ручно рађен вез

 

Близнакиње Софија и Катарина Кнежевић, комбинована техника, фотографија на канвасу, аплициран и директно ручно рађен вез

 

 

Зоран Ивановић, скулптор, комбинована техника, фотографија на канвасу, аплициран и директно ручно рађен вез