Међународно студентско бијенале уметности књиге


Галерија Дома културе Студентски град
Четвртак, 05. новембар, 19.00

Галерија Артгет Културног центра Београда
Четвртак, 12. новембар, 19.00


 

Манифестација Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУК проистекла  је из сарадње Дома културе Студентски град и Факултета примењених уметности у Београду. Прва таква сарадња на тему уметности књиге била је остварена изложбом која носи назив Додирни молим! почетком 2016. године, након чега је уследила и друга изложба под називом Књига је најбржи начин да се постане светлост, крајем исте године. Изложба је повезала десет уметничких факултета из Пољске, Словачке, Белгије, Естоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије и тако је 2018. године покренута бијенална манифестација уметности књиге, са циљем да се овај медиј који се негује на уметничким факултетима у Србији и у свету, промовише и приближи широј публици.
 
Овогодишње, друго по реду Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУК2, биће одржано у новембру месецу у Дому културе Студентски град и Галерији Артгет Културног центра Београда. На изложби ће бити представљени радови студената из Србије као и из земаља региона, Европе и Азије (Италија, Аустрија, Немачка, Словенија, Хрватска, Литванија, Сингапур, Португалија, Шпанија, Колумбија, Шри Ланка и др.), 49 из категорије уметничке књиге и 23 из категорије фото књиге, а који су одабрани гласањем стручног уметничког жирија. Услед немогућности слања, радови појединих аутора биће представљени у дигиталној форми. Изузетна разноврсност радова, у погледу идеје и уметничког израза, сведочи о све већем интересовању младих уметника за овај медиј и о настојању да се превазиђе строга дефиниција књиге као коначног објекта.
 
Саставни део [с]БУК бијенала чини програм  радионица и предавања  који укључују и госте – уметнике и предаваче из иностранства, али због актуелне епидемиолошке ситуације, пратећи програм овогодишње изложбе биће реализован путем онлјан платформе.
 
Изложба Међународног студентског бијенала уметности књиге [с]БУК2 трајаће од 05. новембра до 03. децембра 2020. године у Дому културе Студентски град  и од 12. новембра до 03. децембра у Галерији Артгет Културног центра Београда.
 
Награде, специјална признања и похвале, биће додељене на отварању изложбе, а награда је заједничка изложба награђених аутора у Галерији Дома културе Студентски град.
 
Жири овогодишњег Међународног студентског бијенала уметности књиге[с]БУК2, за категорију Уметничке књиге радио је у саставу:

Маријела Цветић, визуелна уметница, професор на Архитектонском факултету у Београду
Жељко Лончар, графички дизајнер, илустратор и професор на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду
Никола Радосављевић, доктор примењених уметности, графичар, самостални уметник
 

За категорију Фото књиге:


Борут Вилд, графички дизајнер, професор на департману за дигиталну уметност Факултета за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду
Михаило Васиљевић, визуелни уметник, фотограф и теоретичар уметности, докторанд на катедри за Историју уметности Филозофског факултета у Београду
Владимир Татаревић, визуелни уметник, фотограф, доктор уметности, ради као ванредни професор на Факултету примењених уметности у БеоградуОрганизатори манифестације су:


Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ, иницијатор и организатор [с]БУК Бијенала
Маида Груден, уредник ликовног програма ДКСГ, иницијатор и организатор [с]БУК Бијенала
Александар Костић, ред. проф. ФДУ, уметнички директор Галерије Артгет за 2020. годину
Весна Даниловић, помоћник директора и уредница КЦБКоординатор пројекта:


Ивана Радоњић, историчар уметности, сарадник редакције ликовног програма ДКСГ

Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Излагачи Пдф [pdf 815 kb]