SRB

ENG

Активности

 

Награда на ФЕСА 2017
Тамара Боговац

На управо завршеном Фестивалу европске студентске анимације ФЕСА 2017,
дипломски филм »Празна кутија« Тамаре Боговац (једини овогодишњи представник Србије) освојио је Награду САЕ Института у Београду, која се састоји од тромесечног курса 3D анимације. Честитамо!

 

 

 

Плакат Фестивала позоришта за децу

Студенти Факултета примењених уметности из Београда осмислили су визуелни идентитет Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

Своје предлоге за XXIV фестивал дало је једанаест студената са одсека Графички дизајн и четрнаест студената са предмета Илустрација.

 

 

 

Анимацикл

Међународна радионица »Анимацикл« одржава се у Бања Луци од 21-25 септембра 2017. и окупља факултете из региона (Академија Умјетности из Бања Луке, Академија Ликовних Умјетности из Загреба, Академија Умјетности Универзитет Нова Горица из Словеније, Академија Уметности из Новог Сада и Факултет Примењених Уметности из Београда) и представља јединствену врсту промоције анимације у урбаном простору. 

Учесници су подељени у пет група и за два дана направиће кратке анимиране филмове на тему РЕУНИОН. На радионици учествују наши студенти анимације на трећој години Тамара Мајкић, Катарина Срејић и Милица Мастелица и сарадник на Анимацији Ива Ћирић.

 

 


 


 

Награда на Јесењем ликовном салону
Никола Радосављевић

На XXIV Јесењем ликовном салону ЦЗК Масука у Великој Плани, Никола Радосављевић, студент треће године докторских студија и сарадник на предмету Графика, добио је прву награду за графике у техници суве игле из циклуса »Аурора«.

Радови Moon came и Свети Додири  били су премијерно приказани на изложби Кућа од мермера, Центар за графику и визуелна истраживања, ФЛУ Београд, у јуну 2017. 

 


 

 

 

Похвала на изложби Мала графика 2017
Јана Станковски

Студенткиња треће године модула Графика књиге, Јана Станковски, освојила је једну од десет додељених похвала на изложби Мала графика 2017. у организацији галерије Ла Виста из Новог Сада.

Линорез »Деца« ушао је у ужи избор за награду. Рад је настао на другој години основних студија на предмету Графика код ред. проф. Гордане Петровић

 

 

 

22. југословенски позоришни фестивал у Ужицу

Радионица: веза позоришног догађаја и простора града (Ужице)

16 - 18. 11. 2017

Студенти III и IV године студијског програма Сценографија и Дизајн ентеријера су учесници радионице која је организована у пратећем програму у оквиру међународног Југословенског фестивала који се већ 22. пут дешава у Ужичком позоришту. Учесници радионице су и студенти Факултета техничких наука из Новог Сада (Сценски дизајн) као и студенти Филолошког факултета из Крагујевца (Унутрашња архитектура).

Радионица испитује везу позоришног догађаја, представа у извођењу позоришта »Gavella« Загреб, Народног позоришта Београд, Босанског народног позоришта Зеница и простора града у коме се представа изводи. Циљ је испитивање релације имагинарних простора – дефинисаним текстуалним наративом и његовом реинтерпретацијом кроз позоришну представу, дубоко укорењеном у садашњи тренутак – и реалних простора. На основу креативног истраживања и анализе имагинарног поетског простора и његових семантичких, тематских и симболичких нивоа, затим релације са (архитектонским) простором свакодневнице и (интимним) унутрашњим просторима, потребно је дефинисати концепт и артикулисати га кроз текст који дефинише концепт рада, затим реализован кроз медиј фотографије или видео рада.

Организатори и ментори радионице:
Данијела Димковић, доцент (ФИЛУМ, ФПУ)
Наталија Богдановић, доцент (ФИЛУМ)

Студенти:
Тамара Гавриловић
Исидора Ристовски
Јелена Абрамовић
Јелена Ђуровић
Катарина Ињац
Сара Матовић

 

 

 

 

Емоција на поду

Емоција на поду
Floor – emotion
Креативна радионица Tarkett DC – ФПУ
2017, Бачка Паланка
15. 11. 2017.

Просторије Tarkett DOO (Tarkett Академија), Бачка Паланка.

Учесници креативне радионице: Студенти са основних и мастер академских студија са модула Текстил, Керамика, Графички дизајн, Примењена графика, Вајарство, Сликарство и Tarkett DC Експерти и специјалисти.

Тимским радом на задату тему »Емоција на поду« (како емоције визуелно пренети на под и створити додатну вредност за купца) реализовано је 10 различитих идеја, а победничке су биле:

III место »Black&White Modern Tile«, носилац идеје Анђела Јеринић (Графички дизајн)
II место »Намерна случајност«, носилац идеје Војкан Нововић (Вајарство)
I место »Диверзитет кроз време«, носилац идеје Јелисавета Рапаић (Текстил)

 

 

 

Mapping the Local - Belgrade

Позивамо вас да се пријавите за учешће у радионици Mapping the Local - Belgrade! Радионица ће бити одржана на Факултету примењених уметности у Београду под менторством др Петера Пурга (ванр. проф.  Академија уметности у Новој Горици) и Оливере Батајић Сретеновић (доцент Факултет примењених уметности у Београду)  у периоду од 15. до 21. 12. 2017.

Кроз радионицу Mapping the Local учесници ће сазнати више о уметничким праксама мапирања, теми “мапа као медиј”, различитим нивоима читања града и стварања наратива (визуелних и текстуалних), кроз личне уметничке праксе и стилове, а кроз рад са менторима имаће прилику да креирају своје аутентичне мапе Београда, које за циљ, осим финалног уметничког приказа, треба да проблематизују одређене топониме и подстакну на реакцију и другачије кодирање постојећих визура. Мапирање кроз уметничке праксе данас је веома популарно у свету, па је ова тема, као актуелна, важна за студенте.

Радионица се реализује у оквиру CEEPUS мрезе ADRIART.CE

Радионица се реализује у оквиру CEEPUS мрезе ADRIART.CE

Радионица Mapping the Local дугогодишњи је пројекат је професора Allana Сигела (Факултет за интермедију, Мађарски универзитет ликовних уметности у Будимпешти) у коме су ове године учествовали и студенти и професори са Академије за уметности у Новој Горици и Факултета примењених уметности у Београду. Како је радионица била јако инспиративна том приликом договорен је насатавак сарадње, па се радионица сели у Нову Горицу, а потом у Београд. По завршетку све три радионице биће издата заједничка публикација. Претходне пројекте и публикације можете погледати на сајту МКЕ, а ово је прошлогодишња публикација Crossing the Path.

Пријаве за радионицу треба да садрже: кратку биографију (600 карактера) и мотивационо писмо (до 1000 карактера)

Пријаве послати на мејл international.relations@fpu.bg.ac.rs  до 04. 12. 2017.

.............................................................

Уводно предавање у радионицу биће одржано у петак 01. 12. 2017. у 14 h на Факултету примењених уметности, Косанчићевом венцу 29, док ће интензивни курс и рад са менторима трајати 15. до 21. 12. 2017.

Гости презентације пројекта MappingtheLocal - Belgrade биће:

Надежда Тодоровић, студент IV године модула Графички дизајн и учесник овог пројекта у Будимпешти;

Андрија Стојановић, Тачка комуникације;
Петер Пург (via Skype) ванредни професор Академије уметности у Новој Горици, Словенија и ментор на пројекту Mapping theLocal у Будимпешти и Новој Горици.
Даница Бојић, координатор канцеларије за међународну сарадњу ФПУ и координатор пројекта MappingtheLocal у Будимпешти

Циљ уводног предавања је да се учесници упознају са темом и подстакну на ново посматрање/читање, истраживање и доживљавање града, док ће током интензивне радионице креирати своје/другачије/специфичне мапе града.

Гост на уводом предавању биће Андрија Стојановић, један од оснивача Тачке комуникације, огранизације која се бави мапирањем Београда на различите начине кроз многе пројекте. Један од таквих пројекат је “МАПЕ – Мапирање и архивирање јавних простора” који је подржан кроз програм Креативне Европе.

Интензивни курс и рад са менторима трајати 15. до 21. 12. 2017. 

 

Уводно предавање је отворено за све заинтересоване студенте.

 

 

 

 

 

ЦПН календар за 2018.

Календар Центра за промоцију науке је реализован у сарадњи са Факултетом примењених уметности, порталом Designed.rs и дизајн студијом Coba&associates.

Највећи допринос реализацији новог календара Центра за промоцију науке за 2018. годину, дали су бивши и садашњи студенти Факултета примењених уметности у Београду, под менторсвом доценткиње Јане Оршолић.

Аутори који су својим илустрацијама допринели овом пројекту су: Сања Стојков, Александар Золотић, Михаило Калабић, Марко Јозовић, Тања Стевановић, Милица Пантелић, Данило Трбојевић, Милица Живановић, Вукашин Станчевић, Марко Голе, Милица Раденковић, Вања Сеферовић. Свима њима једно велико ХВАЛА!!!!

Календар је дизајниран у оквиру студија Coba&associates.

Календар ЦПН 2018, на који смо сви поносни, управо је изашао из штампе. Штампан је у ограниченом тиражу од 200 комада.

Препоручујемо да свој примерак што пре потражите у Продавници Центра за промоцију науке, која се налази на адреси Центра, у улици Краља Петра бр. 46 у Београду.

Захваљујемо се Центру за промоцију науке што су нам омогућили да будемо део овог дивног пројекта. Хвала Дарију Јаношевићу, Ивани Смоловић, Ивану Умељићу, Слободану Јевтићу, Љиљани Илић и Данијели Вучићевић из ЦПН-а на лепој и успешној сарадњи. 

 

 

 

Чежња / Envie Јоване Јоцић у Цвећу зла

Након Марка Јозовића, Јована Савића и Анђеле Јеринић, нови chalk art pod nazivom Чежња (Envie) направила је Јована Јоцић. 

Јована Јоцић је студенткиња четврте године Графичког дизајна на Факултету примењених уметности у Београду. Уз помоћ своје колегинице Вање Петровић извела је овај озбиљан »захват« на табли у Цвећу зла.
Током 2017. године, београдски deli & wine bar Цвеће зла је студентима Факултета примењених уметности дао драгоцени простор за играње великим словним композицијама на табли у свом ентеријеру.

Словни chalk art : Јована Јоцић
Фотографије и видео: Катарина Ћирковић
Организација и менторство: Јана Оршолић
Локација: Цвеће Зла Deli Wine Bar