SRB

ENG

Изложбе

 

Диплома 2017.
Месец дана Факултета примењених уметности у Музеју примењене уметности

Музеј примењене уметности,
Београд, Вука Караџића 18
4 –22. јула 2017.

Свечано отварање
у уторак, 4. јула, у 19 h

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Диплома 15/16

Завршни радови студената мастер академских студија школске 2015/16. године

Музеј примењене уметности,
Београд, Вука Караџића 18
27. јул – 19. август 2017.

Свечано отварање
у четвртак, 27. јула, у 19 h

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Касно цветање
Никола Радосављевић

У четвртак 17. 8. 2017. у 19 h у  Галерији београдске тврђаве, Стамбол капија, Калемегдан, Горњи град,  Београд,  биће отворена изложба графика Николе Радосављевића, студента друге године докторских студија и сарадника у настави на предмету Графика.

Изложба под називом »Касно цветање« представља избор графичких листова у техници суве игле и акватинте из циклуса I was here и Аурора. Трајање изложбе до 5. 9. 2017. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ФЕСА 2017

ФЕСА – Фестивал Европске Студенске Анимације, шести пут се одржава у Барутани на Калемегдану у организацији ЈП Београдска Тврђава, 26. и 27. августа 2017. 

Оснивач и арт директор фестивала је професор анимације са ФПУ Растко Ћирић. Ове године на фестивалу гостују Данска и Грчка.

Од студентских филмова са ФПУ у такмичарски програм је ушао филм Тамаре Боговац »Празна кутија«, а још три филма биће приказана у информативном програму. На два такмичарска, два информативна и четири специјална програма биће приказано укупно 96 студентских анимираних филмова.

У суботу, 26. августа у 13:00 на ФПУ (Косанчићев венац 29, сала 25) биће приказан програм »Награђени студентски филмови са ФПУ«. Програм, каталог и сви детаљи на www.fesafestival.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мислити дизајн

Изложба студената Одсека индустријски дизајн Факултета примењених уметности

Галерија Комбанк Арт хол (Македонска 29, Београд).

4. 09 – 3. 10. 2017.

Изложба ће бити отворена у понедељак 4. септембра у 18 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Балканима 2017

14. Европски фестивал анимираног филма БАЛКАНИМА 2017 одржаће се од 3. до 7. октобра у Дому културе »Студентски град« на Новом Београду.

У студентски такмичарски програм уврштени су анимирани филмови студената Тамаре Боговац, Данице Спасић, Николе Нешића, Маше Аврамовић и Николе Заблаћанског.

http://www.balkanima.org/2017/09/04/student-competition/

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

ФПУ азбука

Савремени декоративни ћирилични иницијало дипломаца Факултета примењених уметности

Галерија Народне библиотеке Србије
од 28. 09. до 10. 12. 2017.

Факултет примењених уметности представља 18 ауторских азбука.То су комплети савремених декоративних ћириличних иницијала које су на предмету Писмо креирали дипломци током претходне две школске године. Свака целина преставља лична истраживањана задату тему, а опсег различитих приступа ових осамнаест појединаца приказује свеже могућности за третирање добро познате теме.

На изложби која се отвара у четвртак, 28. септембра у 18 h, а траје до 10. децембра 2017, биће представене азбуке које су обликовали Анђела Јеринић, Богдан Милошевић, Јована Стојановић, Филип Сотиров, Стефана Максимовић, Милош Златановић, Нађа Олић, Жељко Шпица, Александра Стаменковић, Миодраг Додић, Јован Савић, Огњен Пајић, Вељко Врањевац, Славимир Стојановић, Ненад Ћирковић, Данило Мимовић, Данило Радовић и Марко Јозовић. 

Овим програмом Факултет примењених уметности најављује прославу 70 година постојања, јубилеј који ће обележавати током 2018. године.

Јана Оршолић, доцент на предмету Писмо, ментор на пројекту

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мислим дизајн

Позивамо Вас на отварање ретроспективне изложбе »Мислим Дизајн« у четвртак,
5. октобра, у 19 часова
у галерији Штаб (Црногорска 10) коју реализује
компанија »Металац« у сарадњи са Факултетом примењених уметности у
Београду.

На изложби ће бити представљане деценија сарадње ове компаније са
дизајнерима, а главни сегмент изложбе представљају радови студената
Индустријског дизајна ФПУ.

Изложбу ће отворити ред. проф. Зоран Блажина, декан Факултета примењених
уметности у Београду и Драгољуб Вукадиновић, председник Металац групе.

Изложба траје до 6. октобра до 20 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Награђени цртежи малог формата

Изложба награђених и похваљених студената за опус цртежа малог формата на предмету Цртање и предмету Сликање школске 2016/2017.

На овогодишњој изложби која се отвара 2. новембра у 17 часова у Галерији Београдске тврђаве и траје до 14. новембра 2017, биће представљени радови награђене Тамаре Хасичевић (модул Сценографија) као и радови похваљених студената Марка Шерер (модул Графика и књига), Михаеле Гагић (модул Текстил), Милице Вуловић (модул Сценографија), Софије Пашалић (Графика и књига) и Кристине Ивић (модул Сценографија)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Тихи говор – Кућа од мермера
Никола Радосављевић

У петак, 3. новембра у галерији Центра за културу Градац, Рашка, отворена је изложба Тихи говор – Кућа од мермера, студента треће године докторских академских студија и сарадника у настави на предмету графика Николе Радосављевића.

Изложба је објединила графичке листове настале у периоду 2014-2017. године. Поставка је отворена до 20. новембра, а више о изложби можете видети на линку
https://www.youtube.com/watch?v=hgLG9r_lgPE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Tire#Dress

8. међународни фестивал зелене културе
Green Fest

14 – 17. 11. 2017.
Дом омладине Београда

Изложба одевних предмета од индустријског гуменог отпада »Tire#Dress«

На изложби ће бити представљени радови студената текстила и дизајна одеће са словенског Факултета за дизајн, придружене чланице Универзитета на Приморскем,
који су настали у сарадњи са компанијом Goodyear Dunlop Sava Tires из Крања у Словенији и под менторством ванредне професорице Тање Деветак и ванредне професорице Матеје Бенедети.

Студенти прве и треће године истраживали су различите поступке употребе отпадног материјала компаније, која се бави производњом аутомобилских гума.

Експериментална одећа, коју су направили студенти прве године, повезана је са Шекспировим периодом, због обележавања 400. годишњице смрти овог писца, док су студенти треће године развили одећу од
гумених остатака који се граничи са уметношћу, као везом између екологије, иновативности и креативности.

Ментори:
Ванредна професорка Тања Деветак (прва година)
Ванредна професорка Матеја Бенедети (трећа година)

Студенти:
Матеја Лукач, Тина Вранеш, Клавдија Колман, Сара Шримпф, Сузана Бичанић, Нежа Плестењак, Ива Наумовска, Наталија Лесјак, Наталија Крашовец, Вероника Печар, Естера Резар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Сценографија у филму епоха
Јелена Сопић

Докторски уметнички пројекат

УК Пароброд
Капетан Мишина 6а
Главни хо
л

Четвртак 21. 12. 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Изложба студената примењеног вајарства

Војкан Нововић, Лука Лазовић И Данило Јекнић, студенти мастер студија на модулу Примењено вајарство

Велика галерија Дома културе Студентски град

22. децембар 2017 – 20. јануар 2018.

Отварање изложбе: петак, 22. децембар у 19.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мостови Књига уметника

Уметнички павиљон »Цвијета Зузорић« Мали Калемегдан 1, Београд

Отварање изложбе у четвргак, 28. децембра у 19 часова

Факултат уметности Универзитета у Приштини, Звечан – Косовска Митровица, Факултет ликовних уметносТи, Беотрад, Факултет примењених уметности, Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, Бања Лука, Факултет уметности, Ниш, Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Портрети

Изложба радова студената ФПУ

Галерија Дома културе Студентски град
18. јануар – 13. фебруар 2018.

Изложба ће бити отворена у четвртак, 18. јануара у 19 часова

Низ изложби под називом Портрет започет је 2014. године, са идејом да постане једна од традиционалних изложби које предавачи са Факултета примењених уметности приређују на основу конкурса за студенте прве и друге године студија. Пропозицијама конкурса подразумева се једнобразни формат папира (50 x 50 cm), као и да кандидати своје радове реализују у дисциплини цртежа. Тема радова треба да буде портрет, у слободној интерепретацији кандидата. До сада су се годишње изложбе одржавале у Галерији Београдске тврђаве, где се, приликом отварања, додељивала новоуспостављена награда за цртеж портрета Миодраг Вујачић Мирски, у част некадашњем професору Факултета примењених уметности. 

Након укупно три године одржавања овог конкурса, јавља се потреба да се приреди изложба на којој ће се објединити избор радова који су до сада приказани, заједно са новом селекцијом цртежа, прикупљених током 2017. године. Радови представљају богати ликовни материјал чијим приказивањем би се афирмисало стваралаштво студената који кроз овакве изложбе чине своје прве кораке у излагачкој делатности.

Досадашњи одабир радова обављали су Десимир Денић, ванредни професор ФПУ и идејни творац овог пројекта, и Тијана Којић, доцент ФПУ.

Комисију за доделу награде чинили су Даниела Фулгоси, редовни професор ФПУ, Марко Лађушић, редовни професор ФПУ и Десимир Денић, ванредни професор ФПУ.