SRB

ENG

Изложбе

 

Диплома 2017.
Месец дана Факултета примењених уметности у Музеју примењене уметности

Музеј примењене уметности,
Београд, Вука Караџића 18
4 –22. јула 2017.

Свечано отварање
у уторак, 4. јула, у 19 h

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Диплома 15/16

Завршни радови студената мастер академских студија школске 2015/16. године

Музеј примењене уметности,
Београд, Вука Караџића 18
27. јул – 19. август 2017.

Свечано отварање
у четвртак, 27. јула, у 19 h

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Касно цветање
Никола Радосављевић

У четвртак 17. 8. 2017. у 19 h у  Галерији београдске тврђаве, Стамбол капија, Калемегдан, Горњи град,  Београд,  биће отворена изложба графика Николе Радосављевића, студента друге године докторских студија и сарадника у настави на предмету Графика.

Изложба под називом »Касно цветање« представља избор графичких листова у техници суве игле и акватинте из циклуса I was here и Аурора. Трајање изложбе до 5. 9. 2017. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ФЕСА 2017

ФЕСА – Фестивал Европске Студенске Анимације, шести пут се одржава у Барутани на Калемегдану у организацији ЈП Београдска Тврђава, 26. и 27. августа 2017. 

Оснивач и арт директор фестивала је професор анимације са ФПУ Растко Ћирић. Ове године на фестивалу гостују Данска и Грчка.

Од студентских филмова са ФПУ у такмичарски програм је ушао филм Тамаре Боговац »Празна кутија«, а још три филма биће приказана у информативном програму. На два такмичарска, два информативна и четири специјална програма биће приказано укупно 96 студентских анимираних филмова.

У суботу, 26. августа у 13:00 на ФПУ (Косанчићев венац 29, сала 25) биће приказан програм »Награђени студентски филмови са ФПУ«. Програм, каталог и сви детаљи на www.fesafestival.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мислити дизајн

Изложба студената Одсека индустријски дизајн Факултета примењених уметности

Галерија Комбанк Арт хол (Македонска 29, Београд).

4. 09 – 3. 10. 2017.

Изложба ће бити отворена у понедељак 4. септембра у 18 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Балканима 2017

14. Европски фестивал анимираног филма БАЛКАНИМА 2017 одржаће се од 3. до 7. октобра у Дому културе »Студентски град« на Новом Београду.

У студентски такмичарски програм уврштени су анимирани филмови студената Тамаре Боговац, Данице Спасић, Николе Нешића, Маше Аврамовић и Николе Заблаћанског.

http://www.balkanima.org/2017/09/04/student-competition/

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

ФПУ азбука

Савремени декоративни ћирилични иницијало дипломаца Факултета примењених уметности

Галерија Народне библиотеке Србије
од 28. 09. до 10. 12. 2017.

Факултет примењених уметности представља 18 ауторских азбука.То су комплети савремених декоративних ћириличних иницијала које су на предмету Писмо креирали дипломци током претходне две школске године. Свака целина преставља лична истраживањана задату тему, а опсег различитих приступа ових осамнаест појединаца приказује свеже могућности за третирање добро познате теме.

На изложби која се отвара у четвртак, 28. септембра у 18 h, а траје до 10. децембра 2017, биће представене азбуке које су обликовали Анђела Јеринић, Богдан Милошевић, Јована Стојановић, Филип Сотиров, Стефана Максимовић, Милош Златановић, Нађа Олић, Жељко Шпица, Александра Стаменковић, Миодраг Додић, Јован Савић, Огњен Пајић, Вељко Врањевац, Славимир Стојановић, Ненад Ћирковић, Данило Мимовић, Данило Радовић и Марко Јозовић. 

Овим програмом Факултет примењених уметности најављује прославу 70 година постојања, јубилеј који ће обележавати током 2018. године.

Јана Оршолић, доцент на предмету Писмо, ментор на пројекту

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мислим дизајн

Позивамо Вас на отварање ретроспективне изложбе »Мислим Дизајн« у четвртак,
5. октобра, у 19 часова
у галерији Штаб (Црногорска 10) коју реализује
компанија »Металац« у сарадњи са Факултетом примењених уметности у
Београду.

На изложби ће бити представљане деценија сарадње ове компаније са
дизајнерима, а главни сегмент изложбе представљају радови студената
Индустријског дизајна ФПУ.

Изложбу ће отворити ред. проф. Зоран Блажина, декан Факултета примењених
уметности у Београду и Драгољуб Вукадиновић, председник Металац групе.

Изложба траје до 6. октобра до 20 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Награђени цртежи малог формата

Изложба награђених и похваљених студената за опус цртежа малог формата на предмету Цртање и предмету Сликање школске 2016/2017.

На овогодишњој изложби која се отвара 2. новембра у 17 часова у Галерији Београдске тврђаве и траје до 14. новембра 2017, биће представљени радови награђене Тамаре Хасичевић (модул Сценографија) као и радови похваљених студената Марка Шерер (модул Графика и књига), Михаеле Гагић (модул Текстил), Милице Вуловић (модул Сценографија), Софије Пашалић (Графика и књига) и Кристине Ивић (модул Сценографија)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Тихи говор – Кућа од мермера
Никола Радосављевић

У петак, 3. новембра у галерији Центра за културу Градац, Рашка, отворена је изложба Тихи говор – Кућа од мермера, студента треће године докторских академских студија и сарадника у настави на предмету графика Николе Радосављевића.

Изложба је објединила графичке листове настале у периоду 2014-2017. године. Поставка је отворена до 20. новембра, а више о изложби можете видети на линку
https://www.youtube.com/watch?v=hgLG9r_lgPE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Tire#Dress

8. међународни фестивал зелене културе
Green Fest

14 – 17. 11. 2017.
Дом омладине Београда

Изложба одевних предмета од индустријског гуменог отпада »Tire#Dress«

На изложби ће бити представљени радови студената текстила и дизајна одеће са словенског Факултета за дизајн, придружене чланице Универзитета на Приморскем,
који су настали у сарадњи са компанијом Goodyear Dunlop Sava Tires из Крања у Словенији и под менторством ванредне професорице Тање Деветак и ванредне професорице Матеје Бенедети.

Студенти прве и треће године истраживали су различите поступке употребе отпадног материјала компаније, која се бави производњом аутомобилских гума.

Експериментална одећа, коју су направили студенти прве године, повезана је са Шекспировим периодом, због обележавања 400. годишњице смрти овог писца, док су студенти треће године развили одећу од
гумених остатака који се граничи са уметношћу, као везом између екологије, иновативности и креативности.

Ментори:
Ванредна професорка Тања Деветак (прва година)
Ванредна професорка Матеја Бенедети (трећа година)

Студенти:
Матеја Лукач, Тина Вранеш, Клавдија Колман, Сара Шримпф, Сузана Бичанић, Нежа Плестењак, Ива Наумовска, Наталија Лесјак, Наталија Крашовец, Вероника Печар, Естера Резар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Сценографија у филму епоха
Јелена Сопић

Докторски уметнички пројекат

УК Пароброд
Капетан Мишина 6а
Главни хо
л

Четвртак 21. 12. 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Изложба студената примењеног вајарства

Војкан Нововић, Лука Лазовић И Данило Јекнић, студенти мастер студија на модулу Примењено вајарство

Велика галерија Дома културе Студентски град

22. децембар 2017 – 20. јануар 2018.

Отварање изложбе: петак, 22. децембар у 19.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Мостови Књига уметника

Уметнички павиљон »Цвијета Зузорић« Мали Калемегдан 1, Београд

Отварање изложбе у четвргак, 28. децембра у 19 часова

Факултат уметности Универзитета у Приштини, Звечан – Косовска Митровица, Факултет ликовних уметносТи, Беотрад, Факултет примењених уметности, Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, Бања Лука, Факултет уметности, Ниш, Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Портрети

Изложба радова студената ФПУ

Галерија Дома културе Студентски град
18. јануар – 13. фебруар 2018.

Изложба ће бити отворена у четвртак, 18. јануара у 19 часова

Низ изложби под називом Портрет започет је 2014. године, са идејом да постане једна од традиционалних изложби које предавачи са Факултета примењених уметности приређују на основу конкурса за студенте прве и друге године студија. Пропозицијама конкурса подразумева се једнобразни формат папира (50 x 50 cm), као и да кандидати своје радове реализују у дисциплини цртежа. Тема радова треба да буде портрет, у слободној интерепретацији кандидата. До сада су се годишње изложбе одржавале у Галерији Београдске тврђаве, где се, приликом отварања, додељивала новоуспостављена награда за цртеж портрета Миодраг Вујачић Мирски, у част некадашњем професору Факултета примењених уметности. 

Након укупно три године одржавања овог конкурса, јавља се потреба да се приреди изложба на којој ће се објединити избор радова који су до сада приказани, заједно са новом селекцијом цртежа, прикупљених током 2017. године. Радови представљају богати ликовни материјал чијим приказивањем би се афирмисало стваралаштво студената који кроз овакве изложбе чине своје прве кораке у излагачкој делатности.

Досадашњи одабир радова обављали су Десимир Денић, ванредни професор ФПУ и идејни творац овог пројекта, и Тијана Којић, доцент ФПУ.

Комисију за доделу награде чинили су Даниела Фулгоси, редовни професор ФПУ, Марко Лађушић, редовни професор ФПУ и Десимир Денић, ванредни професор ФПУ.

Рукописи
Биљана Станковић

Галерија Графички колектив
Београд, Обилићев венац 27

5–17. фебруара 2018. године

Отварање изложбе: понедељак, 5. фебруарa у 19 h

Биљана Станковић је студент треће године докторских студија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Overview/3

Галерија Дома културе Студентски град
Од 06. 02. 2018. до 19. 02. 2018,
Отварање у уторак, 06. 02. 2018. у 19:00

Изложбом Overview /3  представљају се студенти Одсека текстил Факултета примењених уметности  Универзитета уметности у Београду цртежима мањег формата  који су рађени  у оквиру наставе предмета Цртање и предмета Сликање код проф. Кузмановић, у периоду  од  школске  2014/15. године  закључно  са  2017/18.  школском  годином. 

Радно време Галерије: сваког дана осим недеље од 17.00 – 21.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Међупростор

Bowon Kim, Небојша Адамовић и Стефан Лукић

Стефан Лукић је студент четвре године основних академских студија модула Примењено сликарство.

Уметнички простор U10, који се налази у Краља Милана 10 (улаз из Косовке девојке 3) у Београду

8 – 22. фебруара 2018.

Отварање изложбе у четвртак, 8. фебруара у 19 часова

Изложбу ће отворити амбасадор Репулике Јужне Кореје.

Изложба настала је као резултат сарадње уметника из Кореје и Србије и представља скромни допринос јачању веза и културне размене између ове две земље. На изложби ће бити приказани цртежи и слике Bowon Kim, Небојше Адамовића и Стефана Лукића.

»На изложби су представљени радови који осликавају простор око слике и функционишу као негатив јер говоре о ономе што није представљено. Троје уметника на овим представама обигравају око суштине и теме којом се заправо баве, избегавајући да се директно суоче и анализирају питања и феномене који их окупирају, остављајући суштину изван слике. Они се кроз различите мотиве и приступе суочавају са несигурношћу и неизвесношћу… Радови Бовон, Небојше и Стефана повезани су атмосфером, осећајем несвршености и ишчекивања. На њима се огледа жеља за бежањем од суочавања са стварношћу и са конкретним. Константно тумарање негде између и опипавање по мраку. Чекање да се деси нешто веће. Живот у међувремену. Покушај опстанка у међупростору.« (из текста Санде Калебић)

Изложбу је подржала Амбасада Републике Кореје

https://www.facebook.com/events/2107370532829693/

Playground

Изложба радова студената Факултета примењених уметности

Музеј примењене уметности
Београд, Вука Караџића

13. фебруар – 14. март 2018.

Отварање изложбе: уторак, 13. фебруар у 19 h

Изложба »Playground« представља пратећи програм изложбе »Иза портала« и приказује начине трагања за просторима слободе, у први план ставља интердисциплинарност, експеримент и игру, отвара и обезбеђује простор за неговање невиности и маште, преиспитујући игру некад и сад. Изложба ће обухватити радове студената основних и мастер студија са различитих одсека факултета у селекцији ред. проф. Ингрид Хуљев, ред. проф. Марка Лађушића и доц. Марка Вукше.

Дизајн поставке: Нинослава Вићентић, доцент ФПУ и МаркоВукша, доцент ФПУ

Визуелни идентит: др Елда Станковић, сарадник ФПУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Између – Вељко Вучковић, Стефан Лукић, Небојша Адамовић

Уторак 6. март у 20 часова
Скц Крагујевац

Изложба ИЗМЕЂУ - тројице младих аутора Вељка Вучковића, Стефана Лукића и Небојше Адамовића биће отворена у оба галеријаска простора СКЦ-а - КОНТАКТ Галерији СКЦ и Галерији СКЦ у уторак 6. марта 2018. године у 20 h. Изложбу ће отворити Велимир Поповић, академски сликар и теоретичар уметности.

...............................................................

Одређивање заједничких карактеристика или додирних тачака између различитих сликарских пракси, обично подразумева проналажење заједничких референци, фасцинација, стилских карактеристика, сензибилитета итд. Поред фасцинације сликарима као што су Герхард Рихтер (Gerhard Richter) и Лук Тајманс (Luc Tuymans), чије опусе ови аутори користе у циљу формирања извесног поп приступа, на формалној разини могу се пронаћи занимљиве сличности.

Ако се изолује Вељкова тенденција да унутар серије Тхе Суспициоус Цоллецтиве третира сликарску плоху као поље индикација, чиме се у циклус увлачи спекулативна игра између временског и ванвременског, онда се може констатовати сличност назначеног поступка са Небојшиним сликаним close-up-овима путем којих се развлачи време, које притом тоне у неодређеност погледа помереног са неког призора. Са друге стране, Стефанови радови се ослањају на нестабилност превозног средства, пута и пејзажа у транзиту који спаја хипотетичку тачку А са исто тако хипотетичком тачком Б, чиме се инсистира на приказивању бржег протока времена који растаче ствари на дводимензионалној репрезентацијској плохи.

Са друге стране, Стефан сликани траг третира кроз могућност његовог спајања са другим сликарским трагом. На тај начин он гради предмет (аутомобил, небо, пут, жбун поред пута...) чија постојаност ствара илузију згушњавања у стабилнију репрезентацију која почиње да фигурира као дугорочни циљ, или као нешто што се спорије мења. Назначени ток размишљања спаја се са Вељковом трансформацијом сликарске плохе у поље индикација, из разлога што се издвајање ванвременског из временског, може реализовати само уколико се претпостави да известан траг покреће индицију која резултира одређеним афективним стањем. Пошто Небојша своје експерименте са close-up-овима и композицијом концептуално гради на основу погледа који се трансформише од суочавања, преко међупростора до неодређености коју среће као свој атрибут, постаје јасно да се радови ових уметника константно сусрећу и узглобљавају.

Постојаност (persistence) пикторалног трага овде настаје као тензија која сваку концептуализацију претвара у неку борбу.

Велимир Поповић

............................................................


Вељко Вучковић
Дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду на одсеку примењено сликарство, где тренутно похађа и мастер студије. Добитник Награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата и две похвале. Учествовао на 45 колективних изложби у земљи и иностранству и два пута излагао самостално.


Стефан Лукић
Завршио Београдску политехнику, смер графички дизајн. Факултет примењених уметности, одсек примењено сликарство, уписао је 2014. године. На истом факултету тренутно је студент четврте године основних академских студија. Провео је један семестар, као учесник размене студената, на École des Beaux-Arts у Паризу. Добитник Награде за сликарство на Факултету примењених уметности 2016. године. Учествовао на више групних изложби и шест пута излагао самостално.


Небојша Адамовић
Завршио Школу за дизајн у Београду, одсек ликовни техничар. Факултет примењених уметности, одсек примењено сликарство, уписао је 2014. године. На истом факултету тренутно је студент четврте године основних академских студија. Добитник Награде за цртеж Миодраг Вујачић Мирски. Учествовао на више групних изложби и шест пута излагао самостално.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Vanishing Fiction
Немања Николић

Четвртак, 22. марта у 20 часова
Уметнички простор U10
Београд, Косовке девојке 3.

На изложби VanishingFiction биће приказана серија слика насталих у претходних годину дана. Нови радови се надовезују на претходне пројекте у којима Немања Николић реферише на апстрактну и минималну уметност, филм, позива се на уметничку праксу модернизма, али уједно и на авангарду југословенских уметника са фокусом на експериментална истраживања у домену покретне слике.

Немања Николић (рођен 1987. године) је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку, где тренутно завршава докторски пројекат. Од 2007. године има редовну излагачку активност у земљи и иностранству. Добитник је више награда, као што су Награда за цртеж из Фонда Владимир Величковић, специјална откупна награда за мурал и зидну инсталацију Рајфајзен банке и галерије 12ХУБ и Награда за иновацију из Фонда Милош Бајић. Његови радови се налазе у бројним приватним и јавним колекцијама, као што је АБН АМРО колекција у Амстердаму, Лукас музеј наративне уметности у Лос Анђелесу, WAP фондација у Сеулу, Екард колекција у Хагу, Колекција октобарског салона (Културни центар Београда), Теленор колекција у Београду, колекција центра за ликовно образовање Шуматовачка итд. Немања је иницијатор настанка Уметничког простора U10. Живи и ради у Београду.

......................................................

(...) Да би у потпуности досегао ритмове изван сопственог тела ритаманалитичар, како га је описао Анри Лефевр, мора да се ослони на искуства сопствених ритмова. Уколико Немању Николића посматрамо као специфичан тип ритаманалитичара, бар када производи слике у којима врши ремедијацију играних филмова у односу на њихову ритмичку структуру, онда се сваки од тих његових радова мора сагледати као сажимање три ритмичке структуре у јединствени визуелни исказ који је идиоматичан за медиј који за то користи. То значи да су ритмови које он открива у тим филмовима сажети са ритмовима његовог гледања тих филмова и ритмовима образовања сликаних површина током процеса њихове продукције. Ритмичка структура филмског садржаја није просто померена у медиј сликарства, са свим његовим специфичним карактеристикама, већ је такође на том путу субјективизована. Сагледани на такав начин, ови сликарски радови се указују као веома субјективни и појединачни, пошто произилазе из веома личног искуства, али су такође скоро универзално читљиви на нивоу експресије, обзиром на њихову употребу конвенционалних сликарских кодова. По Лефевровој теорији, да би се омогућила таква импрегнација објективних значењских структура субјективним искуствима, током процеса транспоновања филмских у сликарске ритмове, не може се просто ослонити на субјективно аналитичко просуђивање особина неког специфичног ритма, него је „нужно постати захваћен њиме“. То значи да „се мора препустити, предати, напустити сáм себе у том времену“, али увек са свешћу да „ће стварно разумети значења и везе једино уколико дође до тога да их сáм произведе“. Стога, да би се стварно разумело неко филмско дело, није довољно да га чулно искусимо и когнитивно захватимо, па чак ни да га подвргнемо формалној анализи, већ је нужно да направимо прелаз са тога што је Ролан Барт звао читалачки у писачки модус његовог сагледавања, да би у потпуности субјективизовали ритмичко устројство његовог наративног садржаја, да би га реартикулисали и комуницирали путем неке личне експресије. Мора се ући у специфични сет који се конструише путем тог филма, и чак се потпуно изгубити у њему, али са пуном свешћу да се након повратка мора испричати прича о том искуству. За уметника, то значи крековање кода, присвајање ритмичке структуре и његово репликовање, уз избегавање свих оних елемената који нису суштински, да би се као резултат произвело нешто појавно потпуно другачије. За сликара то значи да се нађе начин да се елиминишу све медијски специфичне карактеристике које обликују те ритмичке структуре, да би се извршила њихова ремедијација, држећи се тога што је Жорж Брак именовао као задатак сликара, а то је да „конституише пикторални догађај“. (...)

Из текста о изложби
Ремедиација филмских ритмова
Стеван Вуковић

 

 

 

BG Car Show

Изложба радова студената Одсека индустријски дизајн,
Београдски сајам аутомобила
BG Car Show

22–28. март 2018.

Штанд Факултета примењених уметности,
Београдски сајам ХАЛА 3,

Организација и поставка изложбе:
Проф. Марко Луковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Библиотека уметности
Катарина Ђуровић

Пројекат Катарине Ђуровић, студенткиње мастер студија на модулу Дизајн ентеријера и намештаја, на 40. Салону архитектуре

ментор ред. проф. Тања Манојловић

29. март – 5. мај 2018.

Музеј примењене уметности, Београд

 

 

 

Дизајн за бољи град

Галерија Комбанк Арт хол
Македонска 29, Београд

3. 04 – 24. 04. 2018.

Отварање изложбе:
уторак, 3. априла, у 18 часова

На изложби ће бити представљени радови студената треће и четврте године основних студија, као и мастер студија Дизајна ентеријера и намештаја. Радови су настали на предметима Дизајн урбаног простора и Урбане интеракције, под менторством доценткиње Биљане Бранковић.

Изложба ће трајати до 24. априла,  а галерија је отворена сваког дана од 8 до 20 часова.

 

 

 

Пројекат »Класа«

Изложба студената 4. године Одсека керамике

Галерија СКЦ Нови Београд
11–24. априла 2018.

Отварање изложбе 11. априла у 19. часова

У години јубилеја 70 година Факултета Примењених уметности, овом изложбом представља се веома квалитетна и посвећена генерација од 7 студената Одсека керамике. Осим квалитета ову генерацију одликује и веома различите и аутентичне поетике којима приступају школским задацима и њихов се развој и сазревање може пратити кроз пројекте од 2.-4.те године, широк спектар интересовања и различитих решења којима одговарају на различите теме у оквиру програма на Одсеку. Скулптуре, посуде, зидни панои и цртежи са различитих година студија који на најбољи начин представљају сваког студента, чине поставку кроз коју се може пратити развој идивидуалног израза и приступа сваког од њих, а такође пружа занимљив увид у програм Одсека керамике и предмета Уникатна керамика на свим годинама основних студија, разноврсност решења и могућих ликовних и технолошких исхода различитих задатака и пројеката на овом предмету.

мр. Лана Тиквеша, доцент

 

 

 

Нови мотиви у Примењеном сликарству

Позивамо Вас на отварање изложбе »Нови мотиви у Примењеном сликарству« које ће бити одржано у петак, 27. априла, с почетком у 17 часова у галерији Арт Хол (Македонска 29).

На изложби ће бити представљени радови студената мастер академских студија одсека Примењено сликарство, Вељка Вучковића, Бојана Радишића и Жељане Стојановић, насталих под менторством ванредног професора ФПУ Николе Божовића.

Изложба ће бити отворена до 20. маја.

 

 

 

Карађорђева – мозаик

Изложба студентских радова одсека Примењено сликарство и Конзервација и рестаурација

Уметнички павиљон »Цвијета Зузорић«
– мала сала

17. 05–28. 05. 2018.

Отварање у четвртак, 17. маја, у 19 h

 

 

 

 

 

Награђени

Музеј града Београда, Ресавска 40б
у петак 18. маја у 18:30

на презентацију Студија за анимацију ФПУ и програма награђених филмова студената анимације ФПУ у оквиру велике изложбе »Форма Примена Уметност« поводом 
70-годишњице Факултета примењених уметности.

Уводна реч: проф. Растко Ћирић

Двадесет један одабрани анимирани филм велике разноврсности тема, техника, ликовних стилова и приступа, који представљају Студио за анимацију ФПУ, основан 2006. Од првих покус̌аја и експеримената рађених на предмету Илустрација, до зрелих ауторских подухвата и успеха на међународним фестивалима. Од 21 награђеног филма из овог избора, чак четири су освојила гран-при на престиз̌ним фестивалима. 

Програм филмова ће трајати 84 минута.

СПИСАК ФИЛМОВА
1. НА МОСТУ, Никола Витковић, 2000, 2:06 (Гран-при Чачак 2001)
2. ТОЛЕРАНЦИЈА, Ненад Крстић, 2009, 1:00
3. СЕЋАЊЕ, Сања Савић Страка, 2009, 2:39
4. ВРЕДНОСТИ, Вид Рајин, 2010, 1:24
5. СПИН, Тихана Вукчевић, 2011, 0:46
6. ОГЛЕДАЛО, Иван Стојковић, 2011, 2:15
7. ЖИВОТ У РАМУ , Марица Кицушић, 2011, 3:52
8. THE VISION, Стефан Катанић, 2012, 1:05
9. БЕРТА , Ема Зимоња, 2012, 6:23
10. CONNECTION, Стефан Катанић, 2013, 1:21
11. VIS DUBIUM, Михајло Драгаш 2014, 6:47
12. ОБИЧАН ДАН, Уна Исаиловић, 2014, 4:13
13. БАЈКА О КРУШКИ И ЗЕЦУ, Драгана Купрешанин, 2014, 4:08
14. ЕПИТАФ, Милош Живков, 2015, 3:20
15. ISKON ANIME ÆTERNAM, Михајло Драгаш, 2015, 14:06 (Гран-при Мартовски фестивал у Београду 2016)
16. ГОВОРИ ИСИДОРА СЕКУЛИЋ: ДАЉИНЕ СУ САВЛАДАНЕ, Јелена Милуновић, 2015, 2:38 (Гран-при фестивал Animatoon, Шибеник 2016)
17. ЖИВОТИ, Горан Ракић, 2016, 7:00
18. НАСЛЕЂЕ, Јован Ракић, 2016, 6:00
19. ПРАЗНА КУТИЈА, Тамара Боговац, 2016, 4:03
20. ТРИ ЖЕЉЕ, Никола Нешић, 2016, 4:00
21. ФЛИПОСКОП, Крунослав Јовић, 2017, 4:50 (Гран-при Мартовски фестивал у Београду 2017)

 

 

 

 

Inbetween
Јована Терзић

Оставинска галерија
Београд, Краљевића Марка 8
21. 05–24. 05. 2018.

Отварање у понедељак, 21. маја, у 19 h

Јована Терзић је студент мастер студија на Одсеку конзервације и рестаурације

 

 

 

 

Аутопортрет

Изложба фотографија студената ФПУ

Галерија Чубрило,
Кула на Гардошу, Земун

22. мај – 1. јун. 2018.

Отварање у уторак, 22. маја, у 19 h

Александра Богдановић, Давид Ђорђевић, Мина Јевремовић, Смиљка Јовичић, Богдан Петровић, Филип Рудић, Андреа Станишић, Ангелина Теофиловић

 

 

Фантазија и културни преображај

Радови студената основних и мастер студија Одсека керамика у Ноћи музеја

Двориште централне зграде Факултета примењених уметности 19. 05. 2018.

Излажу студенти предмета Уникатна керамика, предметни професори Љубица Јоцић Кнежевић и Лана Тиквеша.

 

 

 

 

Живот оригинала

Изложба студената мастер академских студија Конзервације и рестаурације Факултета примењених уметности у Београду

23. мај - 10. јун 2018.

Комбанк Арт хол,
Македонска 29 (зграда Политика) Београд

Отварање у среду 23. маја у 18 сати

 

 

 

 

Изложба радова студената 1. до 4. године основних академских студија

Изложба се одржава у просторима сва четири објекта Факултета од 02. до 09. 06. 2018. године, од 10,00 до 18,00 часова.

 

 

 

 

Мултиоригинал
Славица Драгосавац

Изложба докторског уметничког пројекта Славице Драгосавац »Мултиоригинал« биће отворена 2. јула у Галерији Графичког колектива у Београду.

Докторски уметнички пројекат »Мултиоригинал – Редефинисање Б2 формата у нове графичке форме« заснива се на преиспитивању употребе форме плаката као отворене полазне тачке за истраживање позиција концептуалних промена у медију штампе као места за експерименталну уметничку праксу.

Докторски уметнички рад је под менторством  Гордане Петровић, ред. проф. Факултета примењених уметности у Београду.

 

 

 

Диплома 2018

Задовољство нам је да Вас позовемо на отварање изложбе радова студената завршне године основних студија Факултета примењених уметности у Београду »Диплома 2018« које ће се одржати у четвртак, 5. јула, у 19 h у Музеју примењенe уметности (Вука Караџића 18).

На изложби »Диплома 2018« представиће се 70. генерација Факултета и биће изложено око стотину студентских дела којa ће представити квалитет рада који су постигли студенти и њихови професори током трајања четворогодишњих академских студија.

Изложба ће трајати до 28. 7. 2018. године.

Деканат ФПУ

 

 

 

Диплома 2016/17.

Радови студената мастер академских студија
школске 2016/17. године

Музеј примењене уметности
Београд, Вука Караџића 18

Отварање изложбе
четвртак, 02. 08. 2018. у 19.00 часова

Последњи дан изложбе
25. 08. 2018.

Каталог изложбе

 

 

Ћутљиви
Мишо Филиповац

Из серије Скупови

Просторно-амбијентална цртачка композиција

Отварање изложбе
четвртак, 23. 08. 2018. у 19.00 часова

Народни музеј Ужице

 

Нестали

Мултимедијална изложба студената/докторанада уметничких факултета посвећена несталим лицима, жртвама рата у бившој Југославији

Филмска галерија, фоаје Дворане Културног центра Београда, Коларчева 6
1 – 9. 9. 2018.

Отварање: субота, 1. септембра у 13.00

Аутор пројекта:

Марко Лађушић, професор ФПУ у Београду у сарадњи с Мелиндом Костелац (АПУРИ)

 

 

Мапа мог дворишта
Марица Буцек

Народни музеј Крушевац
Уметничка галерија
Мајке Југовића 12

1–15. септембар 2018.

Отварање изложбе
субота, 1. септембар 2018. у 13 сати

Марица Буцек је студент докторских студија.

 

Портрет

Изложба радова студената Факултета примењених уметности 2017/2018.

Прва и друга година студија

Отварање изложбе: понедељак, 10. септембар 2018. године, 18.00 часова

Стамбол капија, Горњи град, Београдска тврђава

Ликовна истраживања у керамици

Изложба студентских радова насталих на одсеку Керамика

Галерија Комбанк Арт хол
Македонска 29, Београд

Отварање изложбе: понедељак, 17. септембар 2018. године, 19.00 часова