SRB

ENG

Конкурси

 

Конкурс - 6. Тријенале таписерије

Попуњену пријаву послати најкасније до 20. јула 2017.

Установа за израду таписерија Атеље 61 позива вас да учествујете на 6. Тријеналу таписерије. Изложба ће се одржати у септембру 2017. године у Новом Саду, у Галерији Матице српске. Право учешћа имају уметници који се проблемски баве таписеријом и уметношћу текстила као ликовним изразом.

Услови за учествовање прецизирани су пропозицијама које је дефинисао Уметнички савет Атељеа 61.

 • Атеље 61 ће оформити стручни међународни жири који ће доделити две новчане награде 6. тријенала таписерије.
 • Атеље 61 обезбеђује изложбени простор, техничко особље и основне реквизите за поставку изложбе.
 • Атеље 61 ће за потребе изложбе израдити каталог и пропагандни материјал, који ће добити сви учесници изложбе.
 • Сви експонати за време трајања изложбе биће осигурани и обезбеђени од нестанка и било каквог оштећења.

Пропозиције:

 • Учесници конкуришу са 1 (једном) до 3 (три) таписерије.
 • Могуће је да сва три рада буду изложена, уколико тако одлучи жири.
 • Предложене таписерије морају бити изведене у периоду од 2015. до 2017. године.
 • Димензије таписерије морају бити највише до 300 x 300 x 150 цм.
 • Таписерија може бити изведена техникама ручног ткања, слободног ручног преплитања или слободним текстилним техникама.
 • Попуњену пријаву послати најкасније до 20. јула 2017. године.
 • Уз пријаву послати фотографије радова и фотографије детаља у електронских форми (JPEG; резолуција 300 dpi; димензије ≈ 20 x 20 цм, до 2 mb величине). Уколико се ради о просторној таписерији/објекту, молимо да пошаљете фотографију рада снимњеног из више углова.

Пријаве се подносе:

 • на on-line формуларима на Интернет страници Атељеа 61 (www.atelje61.org.rs)
 • електронском поштом ( triennial@atelje61.org.rs)
 • формуларе можете преузети са adrese www.atelje61.org.rs/Trijenale.html
 • Селекцију радова вршиће Уметнички савет Атељеа 61, а уметници чији су радови изабрани биће о томе обавештени до 1. августа 2017. године.
 • Радове које је одабрао жири лично донети или послати на адресу Атељеа 61 најкасније до 31. августа 2017. године.
 • Транспорт радова и трошкове царињења у оба правца сносе сами уметници.
 • Сви радови морају бити осигурани од оштећења, крађе и губитка у транспорту.
 • Молимо уметнике да приликом паковања радова воде рачуна да се амбалажа може поново користити.
 • Радови одабрани за изложбу морају бити припремљени за излагање. Учесници имају обавезу да уз рад пошаљу додатну опрему, уколико је она саставни део таписерије (специфични реквизити, осветљење, software, driver...).

Особе за контакт: Горанка Вукадиновић, Филип Долинај на e-mail triennial@atelje61.org.rs или телефон +381 21 64 31 519.

 

 

Стипендије Републике Индонезије

Влада Републике Индонезије је објавила конкурс за стипендију КНБ 2017 за основне и мастер студије за држављане Србије и Црне Горе.

Рок за пријављивање: 30. мај 2017.

Водич са свим информацијама

Уз ову стипендију је укључена и авио карта.

За сва додатна питања можете контактирати амбасаду Републике Индонезије у Београду путем телефона +381.11.3635666 или на мејл: enidiponegoro@yahoo.com.

www.knb.ristekdikti.go.id

 

 

КоторАПСС са Numen/For Use – ПРИВРЕМЕНО

Љетња школа архитектуре, КоторАПСС, већ шесту годину за редом се реализује као програмски сегмент Котор АРТ фестивала. Тема овогодишњег КоторАПСС-а отвара простор за учешће и за студенте дизајна, умјетности, сценографије, не само архитектуре.

Да ли је то pop-up, folie или инсталација? Да ли има функцију? Од чега је направљен? Да ли користи технологију? Која је методологија? Колико дуго ће трајати?

Након Re-Use серијала на КоторАПСС-у, ове године идемо даље и отварамо тему ПРИВРЕМЕНОГ у архитектури. Унутар градских зидина, недалеко од Старог аустријског затвора – КоторАПСС колијевке, одлучили смо да раскинемо са перманентним и преиспитамо значај истог у архитектури.
Привремене структуре често су дизајниране тако да могу брзо бити уклоњене, да могу лако да се монтирају или су ту само да би биле мјесто на којем се одвија неки догађај - али свакако постају дио јавног простора, дио заједнице. Ове структуре би требале да подстакну нове идеје, тестирају нове могућности и другачији приступ кориштењу јавног простора.

Ову тему постављамо као експеримент којим тестирамо нове сценарије у нашем граду. Желимо да иницирамо интеракцију и угледамо друго лице јавног простора. У првој години ПРИВРЕМЕНОГ у архитектури, позвали смо Нумен/Фор Усе и одлучили да заправо креирамо дио ПРИВРЕМЕНОГ.

Позивамо вас да нам се придружите на једнонедјељној радионици коју ће водити Numen/For Use и КоторАПСС да заједно креирамо и реализујемо ПРИВРЕМЕНО.
Уколико сте архитекта/ица, умјетник/ца, студент/киња архитектуре, дизајна, умјетности, пошаљите:

 • Свој портфолио у .pdf формату, до 8MB
 • Мотивационо писмо које третира и тему ПРИВРЕМЕНОГ у архитектури

на: apply@kotorapss.me

Крајњи рок за слање пријаве је 10. мај, а листа одабраних кандидата ће бити објављена до 15. маја

*мотивационо писмо би требало да садржи од 500 до 1000 ријечи, од којих би око 200 требало да се бави темом ПРИВРЕМЕНОГ у архитектури
*Учешће на радионици је бесплатно што укључује и бесплатан смјештај у Старом Граду у Котору
*официјелни језици су црногорски и енглески

www.kotorapss.me
Facebook: /KotorApss
Instagram: @kotor_apss
twitter: @KotorAPSS

 

Ghost Project 2017

Миксер Фестивал расписује међународни конкурс »Ghost Project 2017: Нови номади«
Миксер организација позива заинтересоване младе дизајнере из целог света да се пријаве на конкурс за учешће на изложби “Ghost Project 2017: Нови номади” у оквиру талент зоне предстојећег Миксер фестивала. Тема овогодишње смотре талената из области индустријског дизајна су све интензивнија глобала кретања људи и дизајнерски одговори на рапидне промене начина живота у покрету.

Конкурс је отворен до 27. априла за дизајнере из целог света млађе од 35 година.

»Ghost Project« је међународна платформа за талентоване појединце у области индустријског дизајна. Пројекат је инициран 2006. године, као мала локална изложба, да би наредних година прерасла у једну од највећих регионалних смотри талената из области дизајна, а затим и у место размене искустава и идеја међу младим дизајнерима различитих култура, из свих крајева света.
Свакодневна путовања, интензивни прилив туриста ка светским туристичким дестинацијама, масовна размештања људи широм континената условљена негативним еколошким и економским условима Или ратним дејствима постају неизбежни изазови нашег времена. У исто време мобилност остаје ултимативни идеал слободе и независности, инспиришући визије нових предмета, простора, услуга и  технолошких решења која подржавају номадски начин живота.

Под слоганом »Нови номади« , Ghost Project 2017 позива све младе дизајнере да својим решењима допринесу визији о друштвеној улози дизајна и покажу како  интервенције дизајнера могу да побољшају живот људи у покрету И омогуће им да направе нови дом, без обзира на то да ли су приморани или то чине својевољно. Конкурс трага за иновативним дизајнерским решењима мултифункционалних предмета који се користе у домаћинствима, мобилних радних јединица, средстава учења у покрету, мобилних уличних склоништа, трансформативних  јавних простора, прилагодљивих окружења, одрживих животних концепција савремених номада, који задовољавају вечне људске потребе за слободом и припадањем.

Жири, који ове године чине Manuel Polanco (Шпанија), Никола Радељковић (Хрватска), Цветка Пожар (Словенија), Јелена Мијановић (Шведска), Jesper Koefoed-Melson (Данска), Јелена Матић (Србија), Маја Лалић (Србија), прогласиће победнике 01. маја 2017. године. Победници конкурса ће бити учесници Миксер фестивала 2017, највећег регионалног фестивала креативности и иновација који се одржава у Житомлину на доњем Дорћолу од 25. до 28. маја 2017. године. Награда укључује учешће на централној изложби »Ghost Project 2017: Нови номади«, јавну презентацију победничких радова у оквиру међународног Дизајн маратона и активно учествовање на једној од фестивалских креативних радионица. Гости фестивала, чланови интернационалног жирија, састављеног од респектабилних професионалаца, ће наградити најбоље пројекте специјалним признањима у неколико категорија. Победници ће бити проглашени на церемонији доделе награда последњег дана фестивала.

Пријаве се врше попуњавањем формулара http://ghost.mikser.rs

Више информација:
Ратко Ракин, ratko@mikser.rs,063 / 84 73 765
Маја Цветковић, maja.cvetkovic@mikser.rs, 063 / 21 55 18

 

 

 

Black Box

Миксер фестивал и Факултет примењених уметности у Београду позивају ауторе да учествују на конкурсу за уметничке радове који ће бити представљени у оквиру предстојећег Миксер фестивала, од 25. до 28. маја 2017, у силосима Житомлина на доњем Дорћолу.

О ПРОЈЕКТУ
Пројекат “Black Box” настао је 2015. године у сарадњи Миксер Фестивала и Факултета примењених уметности у Београду као платформа за подршку развоја младих аутора из области ликовних уметности и презентације њиховог стваралаштва у најширој јавности. Уз актуелну тему, сваке године представља се 100 аутора одабраних на конкурсу од стране стручног жирија.

Циљ пројекта је указивање на проблематику која оптерец́ује младе ствараоце у савременом друштвеном контексту, њихово оснаживање да се јавно изразе и својим визијама допринесу решењу друштвених проблема, те унапређењу живота у заједници.

Пројекат истиче и значај уметничких инсталација у алтернативним градским просторима, њихову доступност широкој публици, као и повезаности уметничке праксе са осталим сферама живота - науком, технологијама, економијом и друштвом. 

ТЕМА 2017: „ПАД У БУДУЋНОСТ“
Black Box 2017 сондира визије блиске будућности младе генерације уметника, под симптоматичним насловом „Пад у будућност“. Стасавајући на развалинама институционалне културе која је, без свежих идеја, планова и визије, заронила у потпуну хибернацију, читава једна генерација нашла се у безизлазном простору без перспектива, опасана зидовима немогућности и ограничењима за стваралачки рад. „Црна кутија“ је синоним за скученост, али и шанса за акумулирање енергије неопходне за рушење зидова. Шта нас чека иза зидова, потпуна је непознаница. Да ли сасвим извесна провалија којој се препуштамо слободним падом или сутрашњица довољно неизвесна да оставља шансу отвореним сценаријима у чијим расплетима морамо узети далеко амбициознију улогу од пуког посматрача? Иза зида је свакако будућност, каква, сазнаћемо на Миксер Фестивалу. Black Box конкурс позива уметнике да антиципирају стање друштва и догађаје који следе, дефинишући своју позицију у таквој будућности. Дихотомија коју носи овогодишњи слоган: „Пад у будућност“ одражава главне циљеве конкурса - отварање питања о односу младих према околностима на које наизглед не могу да утичу, те провоцирање проактивног става који је у стању да покрене промене. 

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА
Уметници су позвани да одговоре на тему конкурса кроз микро-уметничке интервенције на веома ограниченом задатом простору црне коцке, и на основу анатомије личних, интимних визија допринесу да се отвори шира тема о могућим алтернативним сценаријима за колективни бољитак. Не постоји ограничење у одабиру уметничке технике, али је пожељно да достављена решења буду премијерни концепти.

ЖИРИ
Марко Лађушић - Редовни професор на Факултету примењених уметности, Београд
Мелинда Костелац – доцент Продекан, Академија Примењених умјетности, Ријека
Дејан Миљковић – Редовни професор, Архитектонски факултет, Београд

ТЕХНИЧКИ ОПИС
Колективна поставка састоји се од 100 црних кутија од чврстог материјала, величине 60x60x60цм, које су предмет индивидуалних интервенција уметника и заједно чине макро-инсталацију у индустријском комплексу Житомлин, доступну масовној публици Миксер фестивала. У зависности од природе рада, кутије ће бити постављене на покретне носаче, фиксиране на зидове или разапете у простору. У договору са уметницима, радови ће бити распоређени на дефинисаним позицијама на отвореном и у индустријском простору силоса. Радови могу бити реализовани унутар кутије, или третирати коцку као објекат садржан у раду, укључујући и перформанце који црну кутију или више њих третирају као елементе сцене, са концепцијски различито осмишљеним приступима њиховом садржају (отварањем једне странице кутије, сагледавањем кроз отвор, путем видео и аудио записа, итд.)

РОКОВИ
Конкурс је отворен до 30. априла 2017. године.
Резултати конкурса биће објављени на веб страници www.mikser.rs 
У периоду од проглашења резултата до почетка Миксер фестивала изабрани аутори ће учествовати на развојним радионицама у сарадњи са менторима пројекта “Black Box”.
Трајање изложбе у оквиру Миксер фестивала: 25–28. мај, 2017. године

ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНКУРС 
Конкурс је отворен за све уметнике, без обзира на статус и формално образовање. Кандидати могу бити појединци или група аутора. Сваки кандидат/група може доставити више радова као посебне пријаве. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара доступног на адреси блацкбоx.миксер.рс који ће бити активан до 30. априла 2017. године у поноћ, уз достављање описа пројекта, техничких карактеристика и визуелних/аудио материјала, цртежа, скица, итд. које илуструју рад. Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова и/или скица и да МИКСЕР има право објављивања приложених радова и/или скица на свим комуникационим каналима.

НАГРАДА
Радови одабрани на конкурсу биће изложени у оквиру колективне изложбе “Black Box: Пад у будућност” на Миксер фестивалу 2017. године, у период од 25. до 28. маја. Поред учешћа у централној уметничкој изложби Миксер Фестивала 2017, награђени аутори имаће прилику и да свој стваралачки опус представе јавности и колегама, током разговора у оквиру Еду зоне Миксер фестивала.

ГЛАВНИ КУСТОС ИЗЛОЖБЕ
Марко Лађушић

САРАДНИЦИ НА ПРОЈЕКТУ:
Марко Станковић
Ирена Хаџи-Ђорђевић
Ана Чарапина

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:
blackbox@mikser.rs

ОРГАНИЗАТОРИ
Миксер
www.mikser.rs
Факултет примењених уметности
www.fpu.bg.ac.rs

ФОРМУЛАР: http://blackbox.mikser.rs/

МИКСЕР је мултидисциплинарна платформа која подстиче развој и размену креативног и цивилног сектора на подручју Балкана и успоставља дијалог између прогресивних светских токова и савремене регионалне праксе.
Миксер је покренуо и успешно води независни друштвени центар REFUGEE AID МИКСАЛИШТЕ за помоћ и интерграцију избеглица са Блиског истока. Миксер организује МИКСЕР ФЕСТИВАЛ највећу регионалну смотру креативности и иновација и води независни културни центар МИКСЕР ХОУСЕ, мултифункционални простор за културне, едукативне и креативне активности, смештен у инспиративном здању некадашње индустријске гараже. Миксер је покретач регионалне платформе за младе дизајнере YOUNG BALKAN DESIGNERS и ко-оснивач БАЛКАНСКЕ ДИЗАЈН МРЕЖЕ.

За више информација:

Ратко Ракин, ratko@mikser.rs,063 / 84 73 765
Маја Цветковић, maja.cvetkovic@mikser.rs, 063 / 21 55 18

www.mikser.rs
www.facebook.com/mikser.belgrade
www.instagram.com/mikserbeograd

 

ДААД стипендије

Рок за пријављивање 1. мај 2017. године.

Стипендија за кратке истраживачке боравке на истраживачкој институцији у Немачкој, у трајању од једног до шест месеци

http://www.daad.rs/sr/09904/index.html

Студијски боравци на немачким универзитетима и истраживачким институцијама за предаваче на високошколским институцијама у Србији

http://www.daad.rs/sr/09905/index.html )

Додатне информације:

Мирко Даутовић
Саветовање и маркетинг
ДААД Информативни центар Београд
Цара Уроша 35
11000 Београд

Тел.: + 381 11.2636.424
E-mail: info@daad.rs
Web: www.daad.rs
Facebook: www.facebook.com/DAAD.BeogradGoogle+: www.gplus.to/DAADBeograd

 

 

 

Отворени позив 2017

Отворен је позив за суфинансирање пројеката у области културе и уметности Министарства за културу и информисање.

»Отворени позив 2017« траје од  25.  марта до 1. септембра 2017. године.

Више информација можете пронаћи на линку:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/otvoreni-poziv-2017--za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulture-i-umetnosti--koji-su-podrzani-kroz-medjunarodne-fondove-

 

 

 

Кућа за све наше људе

Регионални конкурс за графички дизајн фасаде.

Миксер Фестивал и Mikser House Сарајево, Пројекат запошљавања младих (YEP), уз подршку Владе Швајцарске,  позивају графичке дизајнере и илустраторе са подручја бивше Југославије да учествују на конкурсу за графички дизајн фасаде будућег регионалног културног центра Mikser House који се отвара 9. 9. 2017. године у Сарајеву

О ПРОЈЕКТУ
Конкурс има за циљ креирање нових могућности за професионално остварење креативних талената са Балкана и промовисање графичког дизајна као дисциплине изван очекиваних медија, у урбаном простору. Аутори се позивају да осмисле креативно решење за фасаду напуштене фабричке хале која ће се новом наменом трансформисати у “фабрику културе”, и допринесу ревитализацији кварта Пофалићи, водећи рачуна да својим решењима рефлектују главне вредности које заговара културни центар “ Mikser House”: мултидисциплинарност, мултикултуралност, урбани дух, повезивање региона културом, идеју отвореног друштва за све.

MIKSER HOUSE САРАЈЕВО
Mikser House је независни културни центар који спаја уметничке, друштвене, едукативне и комерцијалне активности у простору ревитализованог индустријског наслеђа. Програми су посвећени развоју локалних талената и креативног сектора Балкана, као и афирмацији мултикултуралности, друштвеног активизма и одрживих модела развоја града. Mikser House окупља ствараоце и стручњаке из целог региона, и представља место сусрета грађана, архитеката, дизајнера, уметника, музичара, компанија, цивилног сектора, јавних институција, медија, међународне и локалне заједнице.  Након пет година рада у београдском кварту Савамала током којих је одржано преко 1500 културних догађаја са више од миллион посетилаца, Миксер Хоусе отвара врата свог регионалног центра у индустријском кварту Пофалићи у Сарајеву, 9. септембра, 2017. године.

ЖИРИ
Мирко Илић, иллустратор и графички дизајнер / професор, Школа визуелних уметности, Њујорк
Бојан Хаџихалиловић, графички дизајнер / професор, Академија ликовних умјетности, Сарајево
Маја Лалић,  архитекта и урбаниста / креативни директор Mikser House, Београд

НАГРАДЕ

ПРВИ КРУГ: 20 финалиста
У првом кругу жирирања, жири ће одабрати финалисте конкурса чији ће радови бити представљени јавности у виду колективне изложбе “Кућа за све наше људе” на Миксер фестивалу 2017 у Београду, у периоду од 25. до 28. маја. Након отварања Миксер Хоусе-а у Сарајеву, изложба ће бити представљена и сарајевској публици. Поред учешћа на изложби, аутори одабрани у првом кругу конкурса имаће прилику да похађају менторисане радионице и присуствују стручним предавањима на Миксер фестивалу. Заинтересовани финалисти ће имати прилику да у будућности учествују у програмима професионалног усавршавања и јавног представљања радова потенцијалним клијентима (спеед датинг, цареер даyс) који ће бити организовани у Mikser House-у у Сарајеву након отварања центра, као и да свој рад представе управи Mikser House-а са циљем запослења на позицији графичког дизајнера унутар креативног тима новог културног центра у Сарајеву.
Свим учесницима изложбе биће уручена специјална признања.

ДРУГИ КРУГ: Три главне награде и Награда публике Миксер Фестивала 2017
На затварању изложбе, жири ће прогласити добитнике и доделити прве три награде конкурса, као и Награду публике Миксер Фестивала 2017.

РОКОВИ
Конкурс је отворен до 5. маја 2017. године у поноћ. Резултати Првог круга конкурса биће објављени на wеб страници www.mikser.rs Резултати Другог круга биће објављени на Миксер фестивалу 2017, 27. Или 28. маја

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА
sarajevo@mikser.rs

ФОРМУЛАР: http://sarajevo.mikser.rs/

 

 

Мобилност 2017

Министарство културе и информисања РС објавило је Позив за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2017. години – Мобилност 2017.

Позив је отворен за финансирање индивидуалних (до 50.000,00 динара) и групних (до 200.000,00 динара) путних трошкова. Подржавају се позиви из области билатералне и мултилатералне културне сарадње за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Више информација можете пронаћи на линку:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/poziv-za-sufinansiranje-mobilnosti-umetnika-i-profesionalaca-u-oblasti-kulture-i-umetnosti-u-2017--godini

Позив је отворен до 1. октобра 2017. године.

 

 

Еуростудент – истраживање

Студирање у Србији - студентски статус, мобилност, запошљавање

Република Србија је по други пут узела учешће у међународном истраживању ЕУРОСТУДЕНТ које се бави прикупљањем индикатора социјалне димензије високог образовања. У претходном циклусу ЕУРОСТУДЕНТ истраживања Србија се прикључила ЕУРОСТУДЕНТ мрежи коју су чиниле 32 државе Европе. Тада смо по први пут добили упоредиве податке на националном нивоу о студентском стандарду, мобилности и интернационализацији високог образовања. ЕУРОСТУДЕНТ извештај из претходног циклуса можете погледати  на страници:
http://www.eurostudent.eu/download_files/documents/EVSynopsisofIndicators.pdf

У тренутном циклусу ЕУРОСТУДЕНТ истраживања имамо прилику да обезбедимо континуирано праћење индикатора социјалне димензије у европским оквирима. Истраживање спроводи Универзитет у Београду у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Резултати истраживања агрегирани на национапном нивоу биће доступни на ЕУРОСТУДЕНТ страници
http://database.eurostudent.eu/

Истраживање се спроводи анонимно што значи да не постоји могућност идентификовања појединачних студената и високошколских установа. Подаци ће бити доступни искључиво на националном нивоу и представљени на ЕУРОСТУДЕНТ страници. Више о самом истраживању можете погледати на адреси http://www.eurostudent.eu/

Упитник који студенти треба да попуне биће постављен на интернет. Како бисмо обезбедили квалитет података и неопходну заступљеност високошколских установа у Србији, молимо Вас да нам помогнете у процесу прикупљања података и да Ваша студентска служба (или друга надлежна служба), у сарадњи са тимом који спроводи пројекат, одмах проследи позив за попуњавање упитника студентима на мејл адресе, као и путем веб сервиса и електронских индекса. Пример упитника можете погледати на адреси: https://upitnik.rcub.bg.ac.rs/index.php/493649?lang=sr-Latn

Иако је учешће у истраживању на добровољној бази, због поузданости резултата веома је важно да се студенти заинтересују и мотивишу да упитник попуне.

Coca-Cola дизајнспирација
Конкурс за примењени дизајн

У жељи да афирмише локалну уметност компанија Coca-Cola Србија позива студенте и дипломце факултета и високошколских установа да се пријаве на конкурс и осмисле јединствени дизајн елемената за опремање кафића инспирисаних Coca-Colom. Тражимо оригиналне предмете који ће постати престижни елемент ентеријера неких од најбољих кафића и ресторана у земљи у три категорије:

 • Дизајн расвете (различита решења за осветљење у простору, стоне и висеће лампе, лустери, плафоњере…)
 • Дизајн намештаја (сто, бар, барске столице, барски столови, столице, софе, канабе, фотеље….)
 • Дизајн декоративних елемената (вазе, држачи за салвете, мени, чивилуци, разне иновације на другим елементима за ентеријер и екстеријер…)

Радове инспирисане Coca-Colom заинтересовани кандидати могу израдити у форми скице, нацрта, фотографије модела или 3D модела и поставити на сајту www.dizajnspiracija.rs  у периоду од 18. априла до 18. маја 2017. године

О победницима конкурса чија ће имена бити објављена 25.маја 2017. одлучиваће жири у чијем ће се саставу наћи:

 • Марко Басаровски –архитекта, Академија примењених уметности, унутрашња архитектура и дизајн намештаја, Београд
 • Немања Јехличка- креативни директор Lorem Ipsum Studio
 • Петар Поповић Пирос – графички дизајнер Piros Art
 • Моника Ланг – илустратор и графички дизајнер, доцент Факултета за уметност и дизајн
 • Александар Савић- графички дизајнер и илустратор
 • Весна Пешић – графички дизајнер и илустратор
 • Емилија Радојичић – визуелна уметница

По један рад биће одабран у свакој од три категорије и награђен:

 • Новчаном наградом од 1000 евра (исплаћених у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан исплате)
 • промоцијом награђених кандидата и њихових радова на отварању фестивала Дев9т.

Детаљније информације о конкурсу и начину пријављивања можете потражити на www.dizajnspiracija.rs  

 

New Perspectives
Фото конкурс

Миксер Фестивал и Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији расписују фото конкурс »New Perspectives«

Миксер Фестивал и Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији позивају младе ауторе да са својим фотографијама учествују на конкурсу »New Perspectives« и прикажу своју визију Србије на предстојећем Миксер фестивалу, од 25. до 28. маја 2017. Конкурс је отворен до 18. маја за све младе таленте до 35 година са интересовањем за фотографију.

О ПРОЈЕКТУ
Фото конкурс »New Perspectives« настао је у сарадњи Миксер Фестивала и Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији као платформа за подстицај младим талентима у области фотографије, било професионалним или аматерским, као место размене искуства и идеја међу младима о позитивној визији Србије у периоду 2018. до 2021. године. Идеја конкурса је да представи потенцијале, природна и културна блага Србије, као и друштвене феномене урбаних и руралних подручја Србије.

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА
Стављајући главни фокус на друштво у транзицији, предмет фотоконкурса „Неw Перспецтивес“ је приказивање Србије из позиције младе особе, уз потенцијале за напредак и подстицање за ангажман и већу друштвену одговорност. Један аутор може пријавити до 5 фотографија,  а уз сваку фотографију неопходно је да приложи и причу о њеном настанку (максимално 180 карактера), као и назив локације/места/села/града на којој је  фотографија настала.

ЖИРИ
Марко Лађушић - редовни професор на Факултету примењених уметности, Београд
Маја Лалић - уметничка директорка Миксер фестивала
Војкан Гостиљац - директор фотографије

НАГРАДЕ
ПРВИ КРУГ:  20 финалиста
У првом кругу жирирања, жири ће одабрати финалисте конкурса чији ће радови бити представљени јавности на Миксер Фестивалу 2017, који ће се одржати од 25. до 28. маја у силосима Житомлина на доњем Дорћолу. Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији приредиће свечано отварање изложбе 26. маја у 19х, у склопу Арт зоне фестивала.

Током трајања Миксер фестивала публика ће моћи да гласа за своје фаворите. Аутори фотографија одабраних у првом кругу, ће поред учешћа на отварању изложбе, бити у обавези да похађају менторисане радионице и присуствују стручним предавањима на Миксер Фестивалу.

ДРУГИ КРУГ: Три главне награде и проглашење победника након Миксер Фестивала 2017
Добитници награда биће одабрани на основу препорука жирија, гласова публике, учешћа на радионицама и анализе портфолија аутора. Проглашење добитника биће организовано након Миксер Фестивала, а најкасније до 15 јуна.

 1. награда - плаћени ангажман на позицији фотографа у Швајцарској канцеларији за сарадњу у Србији, који обухвата фото документовање актуелних пројеката Канцеларије  широм Србије уз покривене путне трошкове. Ангажман траје 9 месеци, од јуна 2017. до фебруара 2018. уз менторску подршку од стране Миксер Хaуса.
 2. награда- фото опрема  у вредности од 500 евра
 3. награда- фото опрема вредности од 400 евра


ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА КОНКУРС:
Конкурс је отворен за све младе таленте у фотографисању до 35 година, без обзира на статус и формално образовање. Сваки кандидат може доставити максимално 5 фотографија уз пратећи текст о настанку фотографије (максимално 180 карактера) и назив локације на којој је фотографија снимљена. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара доступног на адреси http://newperspectives.mikser.rs/ који ће бити активан до 18. маја у поноћ. Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова, да Миксер има право објављивања свих приложених радова на свим комуникационим каналима, као и да Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији има право искористити све пристигле фотографије за промоцију Стратегије 2018- 2021. Сви аутори биће потписани.

Више информација: newperspectives2017@gmail.com

РОКОВИ
Конкурс је отворен до 18. маја 2017. године

Резултати конкурса биће објављени на wеб страници www.mikser.rs, док ће 20 финалиста бити контактирано маилом.

Трајање изложбе у оквиру Миксер Фестивала: 25 - 28. мај 2017. године.

Свечано отварање изложбе 26. мај 2017. године

 

 

 

Конкурс »Млади 2017 – ово мења све«

за доделу три откупне награде младим ликовним уметницима у дисциплинама: цртеж, слика, скулптура или графика

I НАГРАДА 10.000 еура

II НАГРАДА 5.000 еура

III НАГРАДА 3.000 еура
(бруто износ)

Право учешћа на конкурсу имају сви млади уметници држављани Србије од 18 до 35 година старости.

Радови који уђу у ужи избор биће представљени на изложбама у Нишу и Београду и у пропратном каталогу, а прва три рада откупљена.

Конкурс је отворен до 18. маја 2017.

Радови пристигли после овог рока неће бити узети у разматрање.

Фотографије радова (максимум три рада) слати у дигиталној форми у jpg формату (максимална величина фотографије 2 mb) на адресу n.a.f@eunet.rs

У називу jpg фајла обавезно написати: назив рада, димензије и технику.

Уз радове обавезно приложити пријаву за учешће на конкурсу у којој треба навести:

 • име учесника, контакт адресу, e-mail адресу,
 • контакт телефон, годину рођења
 • податке о делу (назив дела, техника, димензије и цена рада).

Непотпуне пријаве неће бити разматране.
Само учесници конкурса који уђу у ужи избор биће контактирани.

Предаја радова који су ушли у ужи избор ће бити 26. и 27. маја.

Радови који уђу у ужи избор и који се предају Ниш арт фондацији треба да буду адекватно упаковани, јер у супротном Ниш арт фондација неће сносити никакву материјалну одговорност за евентуална оштећења.

За све додатне информације можете контактирати фондацију
066/293-901 и 018/293-901
www.naf.org.rs
Кеј Мике Палигорића 6
Ниш

Пријавни лист