SRB

ENG

Активности

 

EASA - European Architecture Students’ Assembly

EASA - European Architecture Students’ Assembly - је највећа независна мрежа студената архитектуре створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену, повезујући студенте и младе професионалце из свих европских земаља и света.

Главни догађај је двонедељна летња школа архитектуре која кроз радионице, предавања и дискусије истражује ануалну тему скупа.

EASA 2020. ће се одржати у Естонији (Валга) под темом Apathy.
Линк: https://easaestonia.ee/

EASA 2021. ће се одржати у Србији (Крагујевац) под темом Reality.
Линк: https://www.facebook.com/easasrbija

Поред главног летњег скупа постоји и спорадично организован SESAM скуп (Small European Students of Architecture Meeting).
SESAM се ове године одржава на пролеће у Украјини (Славутич) под темом Поликлиника у трајању од 11 дана.

MIXED FEELINGS је инспиративно-информативна серија догађаја намењена студентима и младим професионалцима из области архитектуре као и других сродних струка. Идеја је да се истражи статус кво емотивног спектрума који гајимо према учешћу у сопственом образовању, студентском активизму, сарадњи између студената/струка/школа/градова, генералном стању ствари и нама самима.

Први у низу у оквиру ове серије догађаја је EASA Info Evening и бавиће се представљањем EASA заједнице и предстојећих EASA скупова. Кроз филмско вече праћено интерактивним презентацијама и креативним дискусијама разменићемо информације и искуства о моделима алтернативне едукације и сарадње који су настали у оквиру EASA мреже.

Сви заинтересовани да се упознају са активностима у оквиру EASA-e, као и предстојећим летњим скуповима, су позвани да нам се придруже 13. и 14. фебруара у сали 200 Архитектонског факултета у Београду.

Званични aftermovie, re: EASA, Rijeka, 2018 https://flic.kr/p/2h6NaVQ

Званични aftermovie, EASA:Tourist, Villars-sur-Ollon, 2018
https://flic.kr/p/2h5MmoC

Информација о конкурсу за доделу стипендија страних Влада и фондација

У оквиру Програма личне размене студената и истраживача у оквиру билатералне сарадње, Национална агенција за академску размену Р. Пољске је понудила стипендије за :
1. научни стаж у укупном трајању од 32 месеца за кандидате који поседују диплому високог образовања за стаж у трајању од 1 до 9 месеци;
2. за једносеместралне студије за 10 студената (основне и мастер студије)

текст конкурса ПДФ
пропозиције конкурса ПДФ
Пријавни формулар ПДФ

 

 

 

Конкурс за уметнике на тему “Technology meets humanity“

Ирска IT компанија Everseen са седиштем у Београду организује конкурс за уметнике у пољу визуелне уметности, са акцентом на инсталације и скулптуре, на тему “Technology meets humanity“. Сви заинтересовани треба да фотографије својих радова са кратким описом и димензијама пошаљу на мејл који је наведен на огласу.

 

 

 

Природа у позитиву

Наградни конкурс за најбоље фотографије природе Србије

Конкурс траје од 25. јула до 20. септембра 2019. године.

Више о конкурсу

 

 

17. Београдски фестивал игре „Чиста сензација“

Под слоганом „Чиста сензација“, 17. Београдски фестивал игре ће од 21. марта - 12. априла представити 17 компанија уметничке игре из 12 земаља, са 23 кореографска комада. Трупе стижу из Француске, Белгије, Италије, Шпаније, Немачке, САД, Израела, Канаде, Холандије, Аргентине, Хрватске и Бразила, а програми ће се изводити у Београду и Новом Саду.

Фестивалу претходи традиционална ревија филмова Дани игре у београдској Кинотеци (29.1.-2.2.) и у новосадском Културном центру (13.-17.2.), бројне кореографске радионице, мајсторски курсеви, дискусије и презентације, као и сензационално гостовање Звезда Њујорк сити балета у Будимпешти (11.3.), Новом Саду (13.3.) и Београду (14.3.).

Презентација Фестивала игре је у суботу 22.2.2020. године, од 11-12.30h, у просторијама Националне фондације за уметничку игру у Коларчевој 3, II спрат. Сви студенти који буду дошли на ову презентацију (која укључује презентацију филма и разговор студената и организатора), биће надаље бесплатно укључени у програме Фестивала.

 

Детаљније ПДФ

 

 

 

 

Дрaгaнa Купрeшaнин Невидљиви талас ‒ експериментални тактилни стрип

 

Пoзивaмo Вaс нa oтвaрaњe излoжбe eкспeримeнтaлнoг тaктилнoг стрипa Дрaгaнe Купрeшaнин пoд нaзивoм „Нeвидљиви тaлaс“, у уторак,26. маја 2020, у 19 чaсoвa, у Гaлeриjи Задужбине Илије М. Коларца.

 „Нeвидљиви тaлaс“је дoктoрски умeтнички прojeкaт aутoркe Драгане Купрешанин, први докторски уметнички пројекат Универзитета уметности који се бави темом инклузивног стрипа кроз експеримент сучељавања ликовних и примењених форми медија.

„Невидљиви талас“ по први пут медиј стрипа чини доступним публици са инвалидитетом (слепи и слабовиди), која до сада није имала приступ овом медију.

Пројекат је вишеструко награђиван (Grand Prix и Специјална награда жирија за иновацију у стрип уметности 17. Међународног салона стрипа у Београду, Међународно златно перо Београда на 50.Златном перу Београда‒ 15. Међународном бијеналу илустрације, Награда за приступачно уметничко дело „Инклузивне галерије“) и током 2019. приказиван на изложбама у Новом Саду (Галерија СУЛУВ) и Београду (Југословенска кинотека, 10. БОСИ ФЕСТ - међународни фестивал филма особа са инвалидитетом).

Излoжбa ћe трajaти дo 6. јуна 2020.

 

 

 

 

 

Отисак времена 70

Галерија савремене ликовне уметности Ниш и графички колектив
Позивају Вас на свечано отварање изложбе

Графички колектив - 70 година

уторак, 10. марта 2020. године у 19. сати у Официрском дому, Орловића Павла 28а, Ниш

 

 

 

Мала графика – Нови Сад 2019.

Галерија „Ла Виста“ из Новог Сада, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” (у оквиру платформе „Друга“ Европа – тема „Богатство различитости“), расписује отворени и јавни национални ликовни конкурс за уметничку графику малог формата под називом „Мала графика – Нови Сад 2019.“

Пријава до 30. септембра 2019.

Више информација о конкурсу и условима учешћа

Све информације о конкурсу биће објављиване на званичној Фејсбук страници
http://www.fb.com/mala.grafika.novisad

50. Златно перо Београда

50. Златно перо Београда, 15. Међународно бијенале илустрације 2019, одржаће се у изложбеном простору Галерији Радио-телевизије Србије (Таковска 10) од 7. новембра –1. децембра 2019. године.


Пријавни формулар и дигиталне репродукције доставити до 15. септембра 2019. године, на e-mail адресу: goldenpenbg2019@gmail.com

Правилник

Пријавни формулар

Бијенале графике у Чачку 2020.

Платформа за промоцију уметности мултиоригинала организује Четврто међународно бијенале графике у Чачку 2020. године Платформа као организатор Бијенала наставља добру праксу претходних издања Бијенала са циљем да:
• идентификује и прати савремене тенденције у области уметничке штампе и графике;
• афирмише прожимање и спајање традиционалних графичких техника и нових поступака штампе, савремених технологија и теоријских концепата;
• промовише младе ауторе и њихово стваралаштво.

Циљ Бијенала ја да се регионалним и међународним уметницима пружи институционална подршка у професионалном напредовању, да подстакне и подигне интересовање за ову уметничку дисциплину међу другим актерима у уметноси и култури, као и међу широм публиком на националном и међународном нивоу. Конкурс је отворен за све професионалне уметнике, теоретичаре и истраживаче, као и за студенте завршних година основних студија на факултетима ликовних и примењених уметности. Бијенале нема тематских ограничења.

Конкурс се састоји из две фазе.
Прва фаза која траје од 28. августа 2019. до 1. јуна 2020. у којој аутори шаљу радове на office@graphicacak.com.

У другој фази која траје од 20. јуна до 1. септембра 2020. аутори који су прошли селекцију у првој фази  саљу своје одобрене радове поштом на адресу бијенала.

Уметници и студенти завршних година уметничких факултета на конкурс могу послати радове у следећом категоријама:
• до 3 отиска, дужа страна 100 цм
• до 5 отисака, дужа страна 30 цм
• Еx Либрис, до 5 отисака, дужа страна 15 цм
• интермедија (радови који одражавају мулти/интердисциплинарни, хибридни, експериментални или дискурзивни приступ графичкој уметности)

Награде Бијенала су:
• ГРАН-ПРИ БИЈЕНАЛА - новчана награда у износу од 1,500,00 €
• НАГРАДА ЗА ИНВЕНТИВНОСТ У ГРАФИЧКОЈ УМЕТНОСТИ - самостална изложба у оквиру пратећих активности Петрог Бијенала Графике 2022. године у Дому културе
• НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧКУ ИЗУЗЕТНОСТ - графички материјал по избору Организатора
• СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ЕКСЛИБРИС - награда библиотеке „Владислав Петковић Дис“
• НАГРАДА ЗА СТУДЕНТСКИ РАД - пакет графичког папира
Сви награђени радови улазе у Збирку Бијенала.

Потписани радови, потребни пријавни формулари и потврда о уплати партиципације (са именом и презименом учесника) треба да буду достављени најкасније до 1. септембра 2020. године на адресу:

Удружење платформа за Промоцију уметности мултиоригинала,
За Драгана Добросављевића (умет. директор Бијенала)
ЧЕТВРТО МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ГРАФИКЕ 2020.
ул. Рајићева бр. 20. 32000 Чачак, Србија

У склопу овог издања Бијенала биће организован конференцијски део програма са академским излагањима и презентацијама. Уметници, теоретичари и истраживачи из уметничких и других области позвани су да пошаљу предлоге излагања на неку од понуђених тема:
• Графика као мит
• Естетика графике, естетика у графици
• Графика и/или отисак
• Графика - догађај или дело
• Графика као удружени подухват
• Графичар-уметник-номад
• Академско образовање и професионална уметничка пракса
• Моћ штампаног листа: књига уметника, фанзини и плакати

Календар манифестације:
• ПРАВА ФАЗА конкурса траје од 28. августа 2019. до 1. јуна 2020. године
• СЕЛЕКЦИЈА ПРВЕ ФАЗЕ конкурса: 1. до 15. јуна 2020. године
• РЕЗУЛТАТИ ПРВЕ ФАЗЕ селекције 20. јуна 2020. године на www.грапхицацак.цом
• СРУГА ФАЗА селекције од 20. јуна до 1. септембра 2020. године
• ЖИРИРАЊЕ поставке бијенала и одређивање лауреата: у септембру 2020. године
• Свечано ОТВАРАЊЕ изложбе Бијенала: у октобру 2020.
• Изложба траје у току октобра и новембра 2020. године

Рок за повратак радова: 6 месеци по завршетку изложбе. Радови који се из одређених разлога врате организатору биће депоновани код организатора.
Правилник и пријавне формуларе и сва остала потребна документа за Четврто међународно бијенале графике, могуће је преузети са сајта http://www.graphicacak.com/bijenale-2020/.
Све најаве и друге информације могу се пронаћи на www.graphicacak.com.

 

Деведесете: Речник миграција

Са задовољством вас позивамо да у суботу, 7. децембра, у 13 часова, присуствујете првом пратећем програму изложбе ''Деведесете: Речник миграција'', која се вечерас отвара у Музеју Југославије.

У дискусији учествују уметница Тања Остојић и Маја Кораћ Сандерсон професорка на универзитету Источни Лондон. Програм ће модерирати ауторке изложбе, Ана Панић и Симона Огњановић.

О теми родног питања и визних режима, говориће свака од учесница из перспективе свог научног, односно уметничког рада.
Професорка Маја Кораћ Сандерсон причаће о колонијалности речника миграција деведесетих и данас, који конструише територијалне границе као родне, расне и класне баријере такозваног развијеног, демократског света Запада; као и о значају разумевања/виђења избеглица као друштвених и политичких актера посебних историјских, културних, друштвених и родних идентитета.

Више информација о програму можете погледати на линку: инфо

Изложба мале графике 2018.

Конкурс

Изложба МАЛА ГРАФИКА Графичког колектива прати вишедеценијски живот наше Куће задржавајући позицију уметничког догађаја који афирмише ову уметничку форму. У очекивању новог галеријског простора желимо да одржимо улогу медијатора у креирању и неговању виталног дијалога на релацији уметници/публика кроз непрекинути континуитет програмских активности и добре традиције чији је део и пројекат МАЛА ГРАФИКА.

Изложба ће се одржати у алтернативном простору, о чему ћемо Вас благовремено информисати.

Наредне године Графички колектив прославља 70 година рада на промовисању и критичком промишљању графичког стваралаштва и других ликовних медија. То је један од разлога што предлажемо ауторима да теме/мотиви графика или екслибриса буду у знаку најаве нашег предстојећег јубилеја. На Конкурсу могу учествовати и студенти академија и факултета ликовних и примењених уметности.

Предложене цене графка бруто 1.500, 2.250, 3.000 динара. Молимо ауторе да цене радова усагласе са предложеним.
Од продатог отиска Графичком колективу припада 20%.

На конкурс лично или поштом доставити до 5 радова са по два (пробна) отиска до 29. октобра 2019. на адресу: Графички колектив, Косанчићев венац 19, 11000 Београд (радно време: радним данима 12-18h). После жирирања по један отисак од сваког одабраног рада остаје у галерији ради припреме за изложбу.

Достава тиража – минимум 10 отисака је до 30. новембра 2018. На конкурс се подносе нови неизлагани отисци, јер ова акција има промотивни карактер. За време трајања изложбе радови се не могу повлачити нити излагати/продавати у другим галеријама/изложбама у Београду. Најкасније десет дана по завршетку изложбе учесници преузимају преостале радове. Графички колектив је, услед тешке финансијске ситуације, принуђен да учесници овог конкурса партиципацију новчано 1.000 динара. Уплата: у ГК или на рачун Графичког колектива 355-1024535-65 (приликом предаје/слања радова доставити примерак уплатнице).

ПРАВИЛНИК ИЗЛОЖБЕ

Изложба МАЛЕ ГРАФИКЕ је редовна годишња манифестација Графичког колектива чији је основни циљ популарисање графичке уметности продајом отисака из тиража по приступачним ценама. Организацијом изложбе руководи Уметнички савет Графичког колектива. Сви радови подлежу жирирању осим аутора радова позваних и награђених Великим и Малим печатом. На конкурс се пријављују графике настале у последње две године (неизлагане), а аутор подноси до пет графика и/или еxлибриса. Избор графичких техника је слободан, а означен тираж до
100 отисака. Формат папира: дужа ивица до 20 цм.
По један отисак сваког рада са изложбе остаје у Колекцији Графичког колектива.
На дан отварања изложбе додељује се награда МАЛИ ПЕЧАТ Графичког колектива, установљена 1991. Награђени графичар добија диплому а награђени рад публикује се следеће године у календару ГК (тираж 1000) и на корици каталога Мале графике. Чланове жирија за доделу награде Малог печата организатор именује међу истакнутим ликовним уметницима и ликовним критичарима. Откупне награде на изложби могу доделити и друге организације уз сагласност Управног одбора.

www.grafickikolektiv.org

 

Call for Movies · 26th Caminhos

Registrations are now open for the 26th Edition of the Caminhos do Cinema Português Festival. Between the 1st of January and the 31st of July, the works for the Caminhos Selection, Essays Selection and Other Looks may be submitted via FilmFreeway. Until May 31, all national film registrations will be free.

Caminhos Film Festival has been, since 1988, one of the main references in the cinematographic panorama of Portugal. Presenting itself as the only festival dedicated to Portuguese cinema in all its areas (final projects of schools of cinema, animation, documentary, short film and motion picture), it is the ultimate showcase of the cinematographic works produced every year in Portugal.

This event is the opportunity to gather creators and audience in a single space of artistic interaction, a place where one can accompany in firsthand the evolution of the cinematographic industry in Portugal.

The event is open to Juniors, Juveniles and Seniors, of the Schools of Cinema and even students and onlookers, inviting all the Portuguese population to know the most recent cinematographic production of Portugal, providing a space of union of the arts for Cinema, which is celebrated in each one of our editions.

https://www.caminhos.info/2020/call-for-movies-is-open/

 

Универзитет примењених наука у Билефелду

Отворени позив за мобилност студената
Универзитет примењених наука у Билефелду,
Немачка
Рок за пријављивање: 14. октобар 2019.
Информације о конкурсу:
http://www.arts.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2019/09/EKA107-konkurs-19-20-2-Bielefeld-1.pdf

Infinity of the Valleys - Уна Новосел

Позивате се на отварање изложбе слика Infinity of the Valleys Уне Новосел која ће бити отворена 8.02.2020. године у 19h у галерији УЛУС.

Галерија УЛУС
Кнез Михаила 37, Београд

Изложба је отворена до 18.02.20202. године.