SRB

ENG

Конкурси

 

Отворени позив 2017

Отворен је позив за суфинансирање пројеката у области културе и уметности Министарства за културу и информисање.

»Отворени позив 2017« траје од  25.  марта до 1. септембра 2017. године.

Више информација можете пронаћи на линку:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/otvoreni-poziv-2017--za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulture-i-umetnosti--koji-su-podrzani-kroz-medjunarodne-fondove-

 

 

 

Мобилност 2017

Министарство културе и информисања РС објавило је Позив за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2017. години – Мобилност 2017.

Позив је отворен за финансирање индивидуалних (до 50.000,00 динара) и групних (до 200.000,00 динара) путних трошкова. Подржавају се позиви из области билатералне и мултилатералне културне сарадње за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Више информација можете пронаћи на линку:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/poziv-za-sufinansiranje-mobilnosti-umetnika-i-profesionalaca-u-oblasti-kulture-i-umetnosti-u-2017--godini

Позив је отворен до 1. октобра 2017. године.

 

 

Стипендије компаније Ивковић

Компанија Ивковић д.о.о из Београда
специјализована за производњу високо квалитетне плетене женске одеће расписује конкурс за стипендирање студената
Универзитета уметности у Београду, Факултет примењењих уметности, студијски програм  Дизајн, модул Текстил и студијски програм Примењена уметност, модули Савремено одевање и Сценски костим

Конкурс се односи на:

 1. студенте треће године основних академских студија, уписаних школске 2016/2017. године, који ће школске 2017/2018. уписати четврту годину
 2. студенте који ће уписати мастер академске студије школске 2017/2018. године

Износ стипендије је 10.000,00 РСД месечно нето.

Студенти ће бити изабрани на основу интервјуа и препоруке високошколске установе.

Обавеза стипендиста је да након завршетка школовања обаве стручно усавршавање-праксу у трајању од три месеца у дизајн центру компаније Ивковић д.о.о. у Болечу, Београд.

Стручно усавршавање се мора завршити у периоду од 12 месеци од завршетка последњнег испитног рока у школској години за коју је студент стипендиран.

Стручно усавршавање се одржава у три термина: 
01.10.-31.12. 2017.
15.03.-15.06. 2018.
15.06.-15.09. 2018.

За време стручног усавршавања, студентима ће бити вршена исплата надокнаде у износу од 25.000,00 РСД месечно нето.
Са кандидатима ће за време обављања стручног усавршавања бити потписан Уговор о стручном усавршавању.

По завршетку стручног усавршавања, кандидати више немају никакву обавезу према Компанији.

У зависности о заинтересованости кандидата и компаније, могуће је да кандидатима буде понуђено запослење.

Студенти који завршавају основне и мастер академске студије школске 2016/2017. године, се могу пријавити само на стручно усавшавање, по горе неведеним условима али без права на дванестомесечно стипендирање.
За стипендију кандидати могу аплицирати на мејл milos.ivkovic@ivko.com, преко истог мејла могу добити и све друге ближе информеције.

Конкурс је отворен до 25. 09. 2017.године.

Додатне информације о компанији Ивковић д.о.о. и производном програму, можете погледати на www.ivko.com

(Пра)столица 2017

Отворен је нови конкурс индустријског дизајна (Пра)столица 2017.

Festival lesa/Festival of Wood позива све заинтересоване дизајнере, уметнике и студенте, старије од 18 година, да се пријаве на међународни конкурс индустријског дизајна (Пра)столица 2017.

ТЕМА 2017: регенерација.

»Већина замишља шуму као оазу мира и опуштања. Шуштање лишц́а, певање птица и опојни мирис шуме опушта и смирује. Питање је, ако пажљиво дизајниран комад природе у форми дрвета ствара осећај блискости и повезаности са природом?« (Проф др Јасна Хроватин- из пратећег текста конкурса Опуштање у хармонији са природом).

Рок: конкурс је отворен до 1. септембра 2017.

Награде: Три победнички предлози ћ́е бити реализирани у смислу израде предпродукцијског прототипа, који ће бити представљени за време фестивала.  Пето по реду издање Festivala lesa/Festival of Wood одржаће се од 5. до 10. октобра у Кочевју, Словенија. Током шест дана, публици ће се представити атрактиван програм радионица, стручни скуп науке и технологије прераде дрвета, дизајн догађаја, свечаног отварања фестивала и подела награда конкурса.

Више информација:
Festival of Wood
https://www.facebook.com/Festival.lesa/

Designer In Residence

Нова Искра са задовољством објављује овогодишњи отворени позив за Designer In Residence програм једномесечних резиденцијалних боравака у Француској, намењене дизајнерима, архитектама и другим ауторима или истраживачима који су активни у сродним пољима.

Размена аутора одвија се кроз платформу CREATE IN RESIDENCE, мултидисциплинарни међународни програм који је 2014. године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација. Ове године, међу партнерима су и највећа шведска организација за подршку уметничке продукције IASPIS, Француски институт у Србији и Министарство културе и медија Републике Србије, затим организација Creative Industries Košice (Slovačka) као и културни центар STPLN из Малмеа, те AMI / Dynamo и LFO/ZINC makerlab из Марсеја и Goethe Institut у Београду.

Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама корисника и специфичности организација које ће их угостити главне су одлике овог програма. Од 2014. године, кроз програм је прошло преко 30 аутора, а поред дизајнера прилику да раде у Шведској имају и писци, стрип цртачи и преводиоци путем конкурса организације Крокодил и њиховог пројекта »Кућа за писце«.

Од прошле године DinR платформа проширила је своје деловање са Шведске и на друге земље, па тако Нова Искра објављује отворени позив за по један једномесечни резиденцијални боравак у Марсеју (Француска). Боравак у Марсеју иако нема тематски оквир, пре свега је намењен онима заинтересованим за ширење знања у пољу дигиталне фабрикације. Концепт читавог програма и даље је »open-end«, што значи да се од учесника не очекује да своју идеју у целини реализују или заврше током свог боравка, већ само да време проведено на резиденцији искористе за развој пројеката из овог домена. Гостујућег аутора из Србије ће подржати две локалне организације, обе лоциране у креативном центру Friche la Belle de Mai (www.lafriche.org/fr) - DYNAMO inkubator (www.amicentre.biz/Dynamo) i LFO/ZINC makerspace (www.lfofablab.org)

Сви заинтересовани дизајнери, архитекте, истраживачи и аутори могу се пријавити најкасније до 1. септембра у поноћ, путем онлајн формулара на адреси http://bit.ly/2sW5tfy. Поред попуњавња формулара потребно је послати и портфолио презентацију,као и оквиран план рада током резиденцијалног програма, који треба да укључује и мотивационо писмо (све то на енглеском језику) на e-mail createinresidence@gmail.com.

Трошкови пута, смештаја и стипендије биће покривени, а аутори ће бити у обавези да се укључе у програме локалних организација током свог боравка, кроз јавне презентације, учешће и организацију радионица и слично. Резиденцијални боравак српског аутора у Марсеју ће бити реализован у новембру 2017, док ће истовремено Нова Искра у Београду угостити по једног дизајнера из Шведске, Француске и Немачке.

Више о конкурсу

www.novaiskra.com
https://www.konstnarsnamnden.se/iaspis
www.institutfrancais.rs
https://www.goethe.de/ins/cs/sr/index.html

Пропулзија

Фирма ПРОПУЛЗИЈА д.о.о. се након више од две деценије успешног пословања и пословне експанзије развила у поузданог партнера у производњи рекламних производа. Од 1992. компанија је у континуираном расту и развоју и нуди решења индустријског дизајна, техничког развоја и продукције ПОС производа. Производња и пратећа администрација је смештена у властитом производном погону у Рушњу. Наша компанија представља успешна комбинација младих људи и оних са великим радним искуством, који заједно чине енергичан, стабилан и амбициозан тим.

Ако немате радног искуства, а желите да га стекнете, уколико сте вредни и спремни на велико ангажовање и учење, уколико сваком задатку прилазите као изазову, пријавите се на наш програм: Праксом до посла.

Тражимо особе које су:

 • тек завршиле факултет: Архитектонски, Факултет примењених уметности, Машински, ФОН
 • страствене у својој жељи да раде у производној компанији
 • посвећене задацима
 • енергичне, одговорне, организоване
 • ведрог духа, са жељом за сталним учењем и усавршавањем

Трајање и услови праксе:

 • Пракса  траје месец дана на бази пуног радног времена
 • Месечна новчана надокнада у току праксе

Компанија нуди:

 • прилику за усавршавање и стицање радног искуства кроз рад са стручним члановима колектива
 • прилику да будете део динамичног, младог и креативног окружења
 • потврду о обављеној радној пракси по завршетку праксе
 • велике могућности за квалитетан развој каријере
 • понуду за посао након завршетка праксе

Ако сте заинтересовани да научите како теорија изгледа у пракси, да усавршавате своја знања и стичете нова искуства у нашем успешном тиму, молимо Вас пошаљете Ваш CV са фотографијом:

konkurs.bch@gmail.com

Рок за пријаву:  30. 09. 2017.

www.propulzija.com

Захваљујемо се свим кандидатима на интересовању и пријави, задржавамо дискреционо право да контактирамо кандидате који уђу у ужи избор. Достављањем пријаве кандидат даје пристанак да компанија личне податке обрађује у поступку селекције у складу са Законом о заштити података о личности.

 

Лепота какофоније

Конкурс за учешће на 57. Октобарском салону
Лепота какофоније

Кустоси: Даниел Кваран (Француска) и Гунар Б. Кваран (Исланд)

Конкурс је отворен до 1. октобра 2017. године.

Одлучили смо да представимо изложбу под називом Лепота какофоније коју заснивамо на идеји различитости. Овај концепт ставља уметничку сцену у Србији у међународни контекст, а у исто време, односи се на сложену културну и друштвено-политичку ситуацију у региону.

Почетком 21. века, упркос чињеници да је појам савремене уметности на Западу постао универзални референтни модел, није се појавио ниједан заједнички именитељ. Уметнички свет има много центара, вишеслојне активности, плурализам идеја о томе шта је уметност и шта она може да буде, и импресиван број хетерогених уметничких радова.Изложба Лепота какофоније одражава богатство света. То је позитиван услов, који ствара  енергију која може укључивати несклад, па чак и конфликтне идеје и изразе. То подразумева коегзистенцију вишеструких идентитета и трајних релацијским токова, преносећи појмове мешавине и отворености, и стварање смислене приче о уметности и култури, о социјалним питањима и политици.

Изложба Лепота какофоније ће истражити светску уметничку продукцију, тражећи разнолике уметничке поетике и различите генерације живих уметника. Изложба ће окупити констелацију радова који показују, кроз своје облике, структуре материјала, технике, уређаје и садржај, изузетно богатство савременог уметничког израза.
Кустоси ће позвати српске и иностране уметнике да учествују са постојећим радом или радом посебно изведеним за ову изложбу. Такође, кустоси ће одабрати и радове српских уметника који буду пристигли на конкурс.

Конкурс ће бити отворен до 1. октобра 2017. године. Уметници који су завршили уметничке академије и који су афирмисани како у Србији тако и у иностранству могу да се пријаве.

Материјал за конкурс, попуњен на енглеском језику on-line треба да садржи следеће:

 • Лични подаци: име и презиме, адреса, e-mail адреса и контакт телефон
 • Професионална биографија
 • Кратак опис рада или пројекта који се предлаже (до 900 речи)
 • Лична фотографија
 • Избор до 3 рада, у било ком медију, са фотографијама у јакој резолуцији сваког предложеног рада ради што бољег сагледавања уметниковог опуса
 • Оквирна цена продукције и/или постпродукције

Уметници који предлажу видео радове треба да обезбеде линк за преглед (Vimeo, Youtube…)

Не треба слати оригиналне радове на конкурс. 

Пријављивање на http://oktobarskisalon.org/konkurs/

GUNNAR B. KVARAN је рођен 1955. године у Рејкјавику, Исланд. Докторирао је 1986. године на Université de Provence, Aix-en-Provence, Француска. Кваран је био директор Музеја Рејкјавик у периоду 1989-1997, а од  1997. до 2001. био је директор Музеја уметности Берген, Норвешка. Од 2001.
године је директор Музеја савремене уметности Astrup Fearnlei, Норвешка. Кваран је био кустос Бијенала у Лиону у 2013. и један од кустоса 2. Московског бијенала савремене уметности, 2007. године. Био је
кустос изложбе ” ЕВРОПА, ЕВРОПА: европска нова уметничка сцена 1. део (са Thomas Boutouk и Hans Ulrich Obrist); “Cindi Sherman: Untitled Horrors” (заједно са Данијелом Бирнбаумом); “Бити у уметности је све
што тражимо, У име умјетника: америчка савремена умјетност из колекције Astrup Fearnlei”; “Индијски аутопут” (заједно са Hans
Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones); “Andi Varhol bi Andi Varhol” и “China Pover Station” (заједно са Hans Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones).

DANIEL KVARAN је рођена у Марсеју 1956. године. Након студија класичних наука, предавала је француски језик на Универзитету Рејкјавик, Исланд. Од 2008. године кустос је збирке Еро (Erró) при Музеју уметности Рејкјавик. Била је кустос изложби “Еро, портрети” (2009), “Еро, цртежи” (2011), “Еро, графике” (2012), “Стварање Еро
колекције: 1955 – 1964” (2015) и “Еро: више је лепше” (2017). Била је гостујући кустос ретроспективе збирке Еро у Музеху савремене
уметности у Лиону. Била је стручни саветник при реализацији изложбе колажа из Еро збирке у Одељењу цртежа Музеја модерне уметности у Паризу 2010. године и изложбе “Еро, портрети и пејзажи”, Ширн кунстхале, Франкфурт, 2011. године. Њени ауторски текстови су објављени у више каталога. Објавила је више књига о уметницима
укључујући и  Еро, хронологија, живот и уметност (_Erró Chronology, his life and art)_ 2007 – што је референтна монографија. Била је један од уредника каталога за Лионски бијенале2013. године.

http://oktobarskisalon.org/konkurs/
https://www.facebook.com/Kulturni-centar-Beograda-399053726783166/
https://twitter.com/KCB011
http://kcb.org.rs/Default.aspx

Почело је пријављивање за CEEPUS freemover размене

У периоду између 1. јула и 30. новембрастуденти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке ЦЕЕПУС мреже могу се пријавити као freemoveri за размену на високошколској установи у некој од CEEPUS држава-чланица у академској 2017/18. години.

Пријављивање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем онлине апликације преко CEEPUS платформе. 

Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа – 31. октобар

Закључно са 31. октобром трајаће и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа које учествују у некој CEEPUS мрежи, и то за размене у летњем семестру 2017/18. године.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати нашу брошуру (стране 19-22 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на нашем сајту или консултовати CEEPUS главни портал, нарочито одељак FAQ.

 

 

 

План Д

Нови рок за пријаву радова за излагање је 24. 8. 2017!

27. 9. - 1. 10. 2017. 
Технооптимизам / технопесимизам
дисконт иза Техничког музеја Никола Тесла у Загребу

Што је План Д?

План Д је настао као нужан развој међународног фестивала дизајна Дан Д. Ново име — План Д — одражава преобразбу овог дугогодишњег дизајнерског догађања, његов искорак из фестивалског формата у дизајнерску едукативну платформу, активну цијеле године. Циљеви платформе у настанку су вишеструки — од афирмације дизајна на нижим разинама едукације до стручног усавршавања младих дизајнера и промовирања сувремених дизајнерских пракси. Прво издање фестивала План Д одржат ће се од 27. рујна до 1. листопада 2017. у простору напуштеног дисконта иза Техничког музеја Никола Тесла у Загребу. Организатор је ХДД - Хрватско дизајнерско друштво, а прво издање реализират ће се у партнерству с Техничким музејем Никола Тесла. Свако ново издање фестивала поставит ће и тематску одредницу и за изложбе и за конференцијски програм.

Изузев куриране изложбе која ће представити и хрватске и међународне радове и пројекте, посебан сегмент у програму бит ће изложба младих аутора. Међународна изложба младих аутора осмишљена је као натјечајна изложба, а на судјеловање су позвани сви студенти/це и млади/е аутори/це (до 30 година) који/е у тематском оквиру фестивала ‘Технооптимизам / Технопесимизам’ препознају свој рад. Односно, они аутори/це који/е у свом комерцијалном или концептуалном дизајнерском раду промишљају, користе и обликују технологију, узимајући у обзир њезине позитивне и негативне импликације. Прочитај више...

Траже се радови који:
- дају критички осврт на постојећи смјер технолошког развоја
- промишљају алтернативне примјене постојећих технологија
- нуде сценарије алтернативних технолошких рјешења
- истражују и/или демонстрирају позитивне или негативне посљедице технолошких направа на квалитету људског живота
- надовезују се, на било који начин, на неки од феномена везаних уз технологију (као што су: надзор, приватност, аутоматизација, роботизација, квантификација...)

Упуте за пријаву радова:
- рок за пријаву радова је 15. 08. 2017.
- сви радови пријављују се искључиво на e-mail адресу: info@pland.hr
- број радова за пријаву по аутору/ици или групи аутора није ограничен
- пријаве на натјечај су без котизације
- новчана награда износи 700,00 ЕУР

Све о пријавама и увјетима натјечаја можете пронаћи на www.pland.hr 
Контакт: info@pland.hr

Организатор: Хрватско дизајнерско друштво
Партнер: Технички музеј Никола Тесла

Пројект су подржали: 
Министарство културе РХ, Градски уред за образовање, културу и спорт Града Загреба, ХБОР
Медијски партнери: Vizkultura, Journal

www.pland.hr
Пратите нас и на: Facebook / Instagram / Twitter