SRB

ENG

Конкурси

 

Мобилност 2017

Министарство културе и информисања РС објавило је Позив за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2017. години – Мобилност 2017.

Позив је отворен за финансирање индивидуалних (до 50.000,00 динара) и групних (до 200.000,00 динара) путних трошкова. Подржавају се позиви из области билатералне и мултилатералне културне сарадње за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Више информација можете пронаћи на линку:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/poziv-za-sufinansiranje-mobilnosti-umetnika-i-profesionalaca-u-oblasti-kulture-i-umetnosti-u-2017--godini

Позив је отворен до 1. октобра 2017. године.

 

 

Стипендије компаније Ивковић

Компанија Ивковић д.о.о из Београда
специјализована за производњу високо квалитетне плетене женске одеће расписује конкурс за стипендирање студената
Универзитета уметности у Београду, Факултет примењењих уметности, студијски програм  Дизајн, модул Текстил и студијски програм Примењена уметност, модули Савремено одевање и Сценски костим

Конкурс се односи на:

 1. студенте треће године основних академских студија, уписаних школске 2016/2017. године, који ће школске 2017/2018. уписати четврту годину
 2. студенте који ће уписати мастер академске студије школске 2017/2018. године

Износ стипендије је 10.000,00 РСД месечно нето.

Студенти ће бити изабрани на основу интервјуа и препоруке високошколске установе.

Обавеза стипендиста је да након завршетка школовања обаве стручно усавршавање-праксу у трајању од три месеца у дизајн центру компаније Ивковић д.о.о. у Болечу, Београд.

Стручно усавршавање се мора завршити у периоду од 12 месеци од завршетка последњнег испитног рока у школској години за коју је студент стипендиран.

Стручно усавршавање се одржава у три термина: 
01.10.-31.12. 2017.
15.03.-15.06. 2018.
15.06.-15.09. 2018.

За време стручног усавршавања, студентима ће бити вршена исплата надокнаде у износу од 25.000,00 РСД месечно нето.
Са кандидатима ће за време обављања стручног усавршавања бити потписан Уговор о стручном усавршавању.

По завршетку стручног усавршавања, кандидати више немају никакву обавезу према Компанији.

У зависности о заинтересованости кандидата и компаније, могуће је да кандидатима буде понуђено запослење.

Студенти који завршавају основне и мастер академске студије школске 2016/2017. године, се могу пријавити само на стручно усавшавање, по горе неведеним условима али без права на дванестомесечно стипендирање.
За стипендију кандидати могу аплицирати на мејл milos.ivkovic@ivko.com, преко истог мејла могу добити и све друге ближе информеције.

Конкурс је отворен до 25. 09. 2017.године.

Додатне информације о компанији Ивковић д.о.о. и производном програму, можете погледати на www.ivko.com

Лепота какофоније

Конкурс за учешће на 57. Октобарском салону
Лепота какофоније

Кустоси: Даниел Кваран (Француска) и Гунар Б. Кваран (Исланд)

Конкурс је отворен до 1. октобра 2017. године.

Одлучили смо да представимо изложбу под називом Лепота какофоније коју заснивамо на идеји различитости. Овај концепт ставља уметничку сцену у Србији у међународни контекст, а у исто време, односи се на сложену културну и друштвено-политичку ситуацију у региону.

Почетком 21. века, упркос чињеници да је појам савремене уметности на Западу постао универзални референтни модел, није се појавио ниједан заједнички именитељ. Уметнички свет има много центара, вишеслојне активности, плурализам идеја о томе шта је уметност и шта она може да буде, и импресиван број хетерогених уметничких радова.Изложба Лепота какофоније одражава богатство света. То је позитиван услов, који ствара  енергију која може укључивати несклад, па чак и конфликтне идеје и изразе. То подразумева коегзистенцију вишеструких идентитета и трајних релацијским токова, преносећи појмове мешавине и отворености, и стварање смислене приче о уметности и култури, о социјалним питањима и политици.

Изложба Лепота какофоније ће истражити светску уметничку продукцију, тражећи разнолике уметничке поетике и различите генерације живих уметника. Изложба ће окупити констелацију радова који показују, кроз своје облике, структуре материјала, технике, уређаје и садржај, изузетно богатство савременог уметничког израза.
Кустоси ће позвати српске и иностране уметнике да учествују са постојећим радом или радом посебно изведеним за ову изложбу. Такође, кустоси ће одабрати и радове српских уметника који буду пристигли на конкурс.

Конкурс ће бити отворен до 1. октобра 2017. године. Уметници који су завршили уметничке академије и који су афирмисани како у Србији тако и у иностранству могу да се пријаве.

Материјал за конкурс, попуњен на енглеском језику on-line треба да садржи следеће:

 • Лични подаци: име и презиме, адреса, e-mail адреса и контакт телефон
 • Професионална биографија
 • Кратак опис рада или пројекта који се предлаже (до 900 речи)
 • Лична фотографија
 • Избор до 3 рада, у било ком медију, са фотографијама у јакој резолуцији сваког предложеног рада ради што бољег сагледавања уметниковог опуса
 • Оквирна цена продукције и/или постпродукције

Уметници који предлажу видео радове треба да обезбеде линк за преглед (Vimeo, Youtube…)

Не треба слати оригиналне радове на конкурс. 

Пријављивање на http://oktobarskisalon.org/konkurs/

GUNNAR B. KVARAN је рођен 1955. године у Рејкјавику, Исланд. Докторирао је 1986. године на Université de Provence, Aix-en-Provence, Француска. Кваран је био директор Музеја Рејкјавик у периоду 1989-1997, а од  1997. до 2001. био је директор Музеја уметности Берген, Норвешка. Од 2001.
године је директор Музеја савремене уметности Astrup Fearnlei, Норвешка. Кваран је био кустос Бијенала у Лиону у 2013. и један од кустоса 2. Московског бијенала савремене уметности, 2007. године. Био је
кустос изложбе ” ЕВРОПА, ЕВРОПА: европска нова уметничка сцена 1. део (са Thomas Boutouk и Hans Ulrich Obrist); “Cindi Sherman: Untitled Horrors” (заједно са Данијелом Бирнбаумом); “Бити у уметности је све
што тражимо, У име умјетника: америчка савремена умјетност из колекције Astrup Fearnlei”; “Индијски аутопут” (заједно са Hans
Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones); “Andi Varhol bi Andi Varhol” и “China Pover Station” (заједно са Hans Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones).

DANIEL KVARAN је рођена у Марсеју 1956. године. Након студија класичних наука, предавала је француски језик на Универзитету Рејкјавик, Исланд. Од 2008. године кустос је збирке Еро (Erró) при Музеју уметности Рејкјавик. Била је кустос изложби “Еро, портрети” (2009), “Еро, цртежи” (2011), “Еро, графике” (2012), “Стварање Еро
колекције: 1955 – 1964” (2015) и “Еро: више је лепше” (2017). Била је гостујући кустос ретроспективе збирке Еро у Музеху савремене
уметности у Лиону. Била је стручни саветник при реализацији изложбе колажа из Еро збирке у Одељењу цртежа Музеја модерне уметности у Паризу 2010. године и изложбе “Еро, портрети и пејзажи”, Ширн кунстхале, Франкфурт, 2011. године. Њени ауторски текстови су објављени у више каталога. Објавила је више књига о уметницима
укључујући и  Еро, хронологија, живот и уметност (_Erró Chronology, his life and art)_ 2007 – што је референтна монографија. Била је један од уредника каталога за Лионски бијенале2013. године.

http://oktobarskisalon.org/konkurs/
https://www.facebook.com/Kulturni-centar-Beograda-399053726783166/
https://twitter.com/KCB011
http://kcb.org.rs/Default.aspx

Почело је пријављивање за CEEPUS freemover размене

У периоду између 1. јула и 30. новембрастуденти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке ЦЕЕПУС мреже могу се пријавити као freemoveri за размену на високошколској установи у некој од CEEPUS држава-чланица у академској 2017/18. години.

Пријављивање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем онлине апликације преко CEEPUS платформе. 

Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа – 31. октобар

Закључно са 31. октобром трајаће и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа које учествују у некој CEEPUS мрежи, и то за размене у летњем семестру 2017/18. године.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати нашу брошуру (стране 19-22 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на нашем сајту или консултовати CEEPUS главни портал, нарочито одељак FAQ.

 

 

 

A' Design конкурс

Међународни конкурс за дизајн намештаја, декоративних елемената и кућне опреме.

Рок за пријаву радова је среда, 20. септембар 2017.

Резултати ће бити објављени 15. априла 2018.
Критеријуми за награђивање су:

 • иновативност
 • висок квалитет
 • изузетност

https://competition.adesignaward.com/

http://2px.org/?E1686351

http://2px.org/?R1686351

http://2px.org/?C1686351

http://www.designaward.com

 

Конкурс за излагање у Старој капетанији

Конкурс је отворен од 25. августа до 20. септембра 

Уметничка галерије "СТАРА КАПЕТАНИЈА" 
Друштво ликовних и примењених уметника Земуна

Земун, Кеј ослобођења 8, жиро рачун: 355-1006908-81 

КОНКУРС за 2018. год. у Уметничкој галерији СТАРА КАПЕТАНИЈА за самосталне и ауторске изложбе и пројекте 

Потребна документација – доставити у штампаној и електронској форми :

- Пријава са концепцијом изложбе
- контакт - e-mail и мобтел. 
- професионална уметничка биографија
- визуелну документацију 10 радова за изложбу 
- котизација на име трошкова администрације 1.500 динара 

Уплата на жиро рачун Друштво ликовних и примењених уметника Земуна број: 355-1006908-81 сврха уплате: котизација за 2018.
додатне информације: тел. 2612 023, 064 21 4004 2, e mail: s.kapetanija@gmail.com

Галерија обезбеђује: галеријски простор без надокнаде са довољним бројем стакала и постамената, стручну помоћ при поставци, контакте са медијима и публиком
Излагачима се препоручује да за све трочкове реализације изложбе (продукцију, опремање, транспорт радова, путне и трошкове боравка, техничку помоћ, дизајн и реализацију штампаног материјала…) конкуришу код надлежних општинских, градских, републичких фондација ради успешније реализације.

Конкурсни материјал се не враћа. Неблаговремене пријаве се не разматрају!

https://www.facebook.com/umetnickagalerija.starakapetanija/

 

Конкурс Мала графика Нови Сад 2017.

Галерија „Ла Виста“ из Новог Сада, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, расписује јавни конкурс за уметничку графику под називом „Мала графика – Нови Сад 2017.“

 • I награда 300 евра
 • II награда 200 евра
 • III награда 100 евра

Пријава до 30. септембра 2017.

Више информација о конкурсу и условима учешћа (.pdf)

https://drive.google.com/open?id=0B3KH6j2LxKvQZWRwd01ISkpyUlE

Све​​ информације о конкурсу биће објављиване на званичној Фејсбук страници​

http://www.fb.com/mala.grafika.novisad

 ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА [извод]

 1. Позив је отворен за све ликовне ствараоце са територије Републике Србије. У обзир долазе све графичке технике високе, дубоке и равне штампе у којима се реализује оригинална уметничка графика (акватинта, бакропис, бакрорез, сува игла, мецотинта, литографија, линорез, дрворез, линогравура​ , колографија, ситоштампа​ ​ као и комбинације истих).

 2. Цртежи, скице, дигитални принтови, монотипије, фотокопије и фотографије неће бити прихваћени на конкурсу.

 3. На конкурсу се прихватају само оригинални графички листови, настали и отиснути у последње 3 године (2015-2017.).

 4. Сви приложени радови морају бити реализовани као графике отиснуте на папиру не већем од 18 x 18 цм.

 5. Сваки учесник конкурише са једним радом и са темом по сопственом избору.

 6. Сваки учесник доставља поштом свој графички отисак и сви радови који стигну до 30. септембра 2017. године биће прихваћени на конкурсу.

 7. Изложба ће бити селектована и жирирана. Селекцију ће обавити стручни жири који ће доделити и три новчане награде.

 8. Изложба селектованих радова одржаће се од 23. октобра до 06. новембра 2017. године у Галерији „Ла Виста“ у Новом Саду.

 9. Организатор ће израдити каталог изложбе у боји у штампаној и електронској форми (PDF) са каталогизацијом и сертификате / потврде о учешћу, које сви селектовани учесници добијају бесплатно.

 10. Радови се након завршетка конкурса враћају учесницима.

Контакт за додатне информације

телефон: 063/517-757

е-маил: malagrafikans@gmail.com

Фејсбук страница: http://www.fb.com/mala.grafika.novisad

 

Мастер-клас Дејвида Расела

Културни центар Калеидоскоп позива професоре и студенте на дводневни мастер-клас познатог америчког визуелног уметника и сторибордисте Дејвида Расела, блиског сарадника  Џорџа Лукаса, Стивена Спилберга, Роберта Земекиса, Џејмса Камерона...

Мастер-клас »Режија пре снимања/Direct Before You Shoot« ће се одржати
22-23. 09. 2017, у Културном центру РЕX, улица Јеврејска 16 у Београду, од 9 h-16 h.

За групне пријаве (више професора се може пријавити заједно!) важи попуст до 20% и додатни попуст од 10% за пријаве до 15. септембра 2017.

За студенте је компанија Нордеус обезбедила бесплатно учешће. У току је пријављивање и селекција! Више на линковима у наставку.

Више о програму мастер-класа:
http://kaleidoskop-media.com/master-klas/

О котизацијама и пријављивању:
http://kaleidoskop-media.com/prijava.php

Више о уметнику Дејвиду Раселу:
http://kaleidoskop-media.com/dejvid-rasel.php

 

ПЛАН Д радионице

27. 9. - 1. 10. 2017. 
Технооптимизам / Технопесимизам
дисконт иза Техничког музеја Никола Тесла у Загребу

Осим изложбеног и дискурзивног програма, План Д је припремио и 2 занимљиве радионице. У госте долазе Manetta Berends с радионицом "i-could-have-written-that" те Урош Крчадинац и Ивона Петров с радионицом »Загребачки геоглифи«.

http://2017.pland.hr/#radionice

Рок за пријаву је 24. септембра 2017.

Пријаве се примају e-mailom info@pland.hr

 

НЕЛТ едукативни програм

Покренут је конкурс за учешће у трећем циклусу НЕЛТ едукативног програма (НЕП) намењеног студентима, који ова компанија реализује у сарадњи са Новом Искром и Галеријом 12 HUB и који подржава велики број факултета Београдског универзитета.

Конкурс за целогодишњи програм неформалне едукације је отворен до 9. октобра 2017. године и путем линка http://bit.ly/2vRj0FS се могу пријавити студенти свих приватних или државних факултета са територије Србије који су старији од 19 година.

Конкурс је отворен до 9. октобра 2017. године.

У оквиру трећег циклуса НЕП-а, 25 одабраних студената имаће прилику да развијају практичне вештине из домена креативности и предузетништва, као и да прошире своје видике у погледу критичког мишљења, тимског рада и развоја пројеката.

Биће разматране само потпуне конкурсне пријаве. Додатни материјали (примери радова или портфолио) шаљу се на e-mail office@novaiskra.com са назнаком –“НЕЛТ едукативни програм 2017.”.

http://www.novaiskra.com/sr/news/otvoren-konkurs-za-treci-ciklus-nelt-edukativnog-programa

 

Еразмус мобилност

Естонска академија уметности отворила је конкурс за мобилност студената у пролећном семестру школске 2017/18. године. Позив је отворен за све студенте друге, треће и четврте године основних, као и за студенте мастер студија. 

Више информација о студијским програмима доступно је на сајту Академије: http://www.artun.ee/en/

Стипендија подразумева покривене све трошкове током боравка у Естонији.

Пријава треба да садржи:
1. пријавни формулар (налази се у прилогу)
2. мотивационо писмо
3. препис оцена
4. портфолио
5.  сертификат или уверење о познавању енглеског језика (ниво Б2)

Рок за слање пријаве је недеља, 1. октобар 2017.

Пријаву послати на international.relations@fpu.bg.ac.rs

Селекција пријава ће се вршити према Правилнику о мобилности УУ.

 

Конкурс за изложбе у 2018. години

Графички колектив расписује конкурс за самосталне и ауторске изложбе у 2018. години.

За конкурс је потребно доставити:

1. CV (одштампану радну биографију) и контакт (адреса, телефон, емаил)
2. опис пројекта (до 2000 карактера)
3. визуелну документацију (3-5 радова – оригинали без рамова, део презентације може и на CD-у)
4. избор каталога са самосталних изложби

На конкурсу могу да учествују сви грађани Републике Србије и страни држављани.
Због познатих ванредних финансијских околности Графички колектив је принуђен да уведе партиципацију за самосталне изложбе која износи 40.000 динара; за графичаре дебитанте 20.000 динара. Током 2014. године укинута је новчана накнада Секретаријата за културу града Београда за самосталне изложбе.

Услови:
Галерија обезбеђује:

простор http://www.grafickikolektiv.org/html/galerijaplan.php, стручну помоћ за припрему материјала који прати изложбу (каталог, предговор, CV, прелом, позивница, информација за штампу), презентацију изложбе у медијима, слање позивница електронском поштом, заказивање ТВ снимања, ажурирање приказа изложбе на интернет страни ГК, обезбеђивање поставке и демонтирања изложбе, дежурство у галерији, рад са публиком, одржавање хигијене и обезбеђивање других техничких услова у изложбеном простору.

Излагач обезбеђује:
транспорт радова, путни трошак и смештај, други штампани и промотивни материјал (по договору)

Пријем радова: од 20. септембра до 20. октобра 2017.

Материјал се доставља лично, поштом или у електронској форми, а преузима се по завршетку конкурса, у року од 10 дана.  Пријаве које буду непотпуне и које стигну након овог рока неће бити разматране.

Изабрани пројекти морају да буду спремни за реализацију од јануара 2018.

Управни одбор Графичког колектива селектује конкурсни материјал. О резултатима конкурса учесници ће бити обавештени путем мејла и на сајту Графичког колектива www.grafickikolektiv.org

 

 

Одржива архитектура – енергетска ефикасност

Први међународни конгрес »Одржива архитектура – енергетска ефикасност« одржати 7. и 8. октобра 2017. године,  у реномираном и атрактивном простору Југословенске кинотеке, у самом центру Београда. Конгрес организују Удружење ЕКОКУЛТ+ и Магазин за еко архитектуру и културу ЕКО КУЋА, у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду.

Ова велика манифестација архитектуре и културе окупиће на једном месту најпознатије светске архитекте који ће кроз предавања, радионице и изложбу пренети своја искуства и знања кроз приказ рецентих пројеката, архитектима стручњацима из тангенцијалних области, дизајнерима, као и студентима и докторантима.

Конгрес ће, кроз све сегменте, обухватити значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Кроз рецентне пројекте и студије предавачи ће аудиторијуму представити светске савремене токове у архитектури, дизајну и визуелним уметностима уопште, кроз одговарајући одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим методама у архитектонском пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних, зелених технологија, незагађујућих и рециклираних материјала. То ће бити и прилика да се, по први пут у Србији, размене искустава са са најзначајнијим светским и домаћим предавачима и ствараоцима:

Einar Jarmund, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter, Норвешка
Mischa Witzman, Karawitz Architecture, Француска
Georg W. Reinberg, Architektur büro Reinberg, Аустрија
Taro Tsuruta, Tsuruta Architects, Japan / Velika Britanija
Hans Murman, Murman Arkitekter, Шведска
László Földes, Földes & Co. Architects, Мађарска
Alessio Battistella, ARCo – Architettura e Cooperazione, Италија
Kristoffer Tejlgaard, Atelier Kristoffer Tejlgaard, Данска
Petra Ostanek, OPA, Словенија
Ljubomir Miščević, Архитектонски факултет у Загребу, Хрватска
Dušan Ignjatović, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Србија
Vladimir Lovrić, Arhisolar, Србија

Дводневне радионице намењене младим архитектима ће водити Alessio Battistella из Италије и Kristoffer Tejlgaard из Данске.

Програм конгреса и имена предавача са биографијама се такође налазе на сајту http://saee-congress.com/#program

За све учеснике конгреса биће обезбеђен симултани превод на српски језик.
Број места је ограничен.