SRB

ENG

Конкурси

 

Стипендије за студије у Мађарској

Отворен је конкурс за стипендије за основне, мастер и докторске студије у Мађарској.

Рок за пријаве је 15. јануар 2019.

Више информација

Young Balkan Designers 2019: Circular design 

Young Balkan Design је регионална платформа за таленте, основана 2011. године са циљем да идентификује, промовише и развија креативни потенцијал балканског региона у области дизајна производа. Иницијатива има за циљ и обједињавање регионалне сценографије, приближавање међународном тржишту, јачање њеног потенцијала кроз додатно образовање и праксу, а истовремено доприноси обнови мултикултуралне сарадње у региону Балкана.  

Тема је »Циркуларни дизајн«  где позивамо младе дизајнере да се упознају са основама циркуларне економије и истраже могућ́ности иновативног дизајнерског приступа који повећ́ава циркуларност производа, материјала, услуга и концепата.

Међународни жири конкурса чине релевантне личности из области теорије дизајна, циркуларне економије, дизајна и производње намештаја, образовања и комуникација у дизајну, као што су реномирани индустријски дизајнер Константин Грчић, основао је дизајнерски студио Konstantin Grcic Industrial Design - KGID у Немачкој, који ради за неке од водећих европских дизајнерских компанија; реномирани критичар дизајна Јан Болен, кустос овогодишњег Истанбулског бијенала дизајна и шеф катедре за социјални дизајн на Дизајн академији Eindhoven у Холандији; Ладеја Година Кошир, препозната као регионални „мотор кружне економије“, оснивачица платформе “Circular Change”, коуторка првог Словеначког кружног економског плана, уједно и финалисткиња светске престижне награде Circular Leadership Award 2018; Орхан Никшић, сувласник компаније за производњу намештаја “Занат” из Коњица, заслужан за упис заната дрворезбарства на Репрезентативну листу UNESCO-а нематеријалне културне баштине; дизајнерски тандем Vasso Asfi и Loukas Angelou из колектива Studio Lav са седиштем у Лондону и Атини, некадашњи лауреати конкурса Млади балкански дизајнери, данас етаблирани студио за продукт дизајн; као и оснивачи платфроме Young Balkan Designeri: индустријски дизајнер Никола Радељковић из колектива Numen / ForUse, професорка Јелена Матић са Шумарског факултета у Београду и архитекта Маја Лалић, председница организације Миксер и суоснивачица Миксер Фестивала.

Конкурс је отворен од 24. децембра 2018. године до 20. фебруара 2019.године.

Награда 1:

 • Учешће на изложби талената на Миксер фестивалу 2019. (30-40 пројеката) 
 • Путујућа изложба на фестивалима дизајна у региону (10-15 пројеката)  

Награда 2:

 • Улазак у сарадњу са регионалним произвођачима намештаја и производа (3-5 дизајнера)  
 • Учешће на Миланском сајму намештаја 2020, Salone Satellite (3-5 пројеката)  

Конкурс је отворен за све особе рођене 1985. године и млађе, из следећих земаља: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грчка, Мађарска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Србија и Турска. Појединци или групе креатора. Сваки кандидат може поднети више од једног пројекта.

Старосна граница је захтев Salone Satellite талент зоне Миланског сајма намештаја посвец́еног дизајнерима испод 35 година. Аутори који се пријављују на YBD би требало да имају 35 година или мање 2020. године, када ћ́е изабрани победници излагати на Salone Satellite.  

Цео текст конкурса можете наћи на овом линку http://mikser.rs/ybd-2/.

Заинтересовани кандидати могу поднети своје пријаве на овом линку: http://youngbalkandesigners.mikser.rs/ до 20. фебруара 2019. године до 23:59. 

Питања везана за конкурс могу се слати на ybd@mikser.rs.

Предиктивно запошљавање младих

Центар за пословне тренинге
у оквиру пројекта »Предиктивно запошљавање младих«, позива Вас да се пријавите на конкурс, преузмете иницијативу, будете своји и креирате сами своју будућност

Коме су намењени програми?

 • Младим   незапосленим   свих   струка   и   профила, студентима завршних година ОАС и МАС студија и апсолвентима
 • Тренинг је предвиђен за период: 21.01 –08. 02. 2019.

Програм:

 • Трајање: 3 недеље, свакодневно (радни дани/ понедељак–петак) у периоду од 9.00-16.00h
 • 22 полазника

Прва недеља програма – СТИЦАЊЕ ВЕШТИНА:

 • Вештине комуникације и асертивна комуникација
 • Вештине презентације
 • Вештине давања и примања повратне информације
 • Пословна етика
 • Пословно понашање и бонтон
 • Пословна кореспондеција и комуникација
 • Вештине преговарања.

Друга недеља програма – ИЗАЗОВ ПОСЛОДАВЦА:

 • Примена  вештина  и  знања  стечених  у првој  недељи програма, уз укључивање представника компанија који ће приказати проблеме са којима се суочавају у свакодневном раду и са Вама радити на њиховом решавању – СТУДИЈА СЛУЧАЈА.

Трећа недеља програма –  НАЂИ СВОЈ ПУТ:

 • Разговори са ХР-ом и симулација интервјуа за посао
 • Life coaching

Пријави се на сајту www.poslovnitrening.rs. Конкурс је отворен до 09. јануара 2019. године

Конкурс Министарства културе за област савременог стваралаштва

Конкурс Министарства културе и информисања за финансирање и суфинансирање проjеката из области савременог стваралаштва у Републици Србиjи у 2019. години.

Конкурс je отворен од 4. јануара до 4. фебруара 2019. године.

Обавештење на сајту Министарства културе