SRB

ENG

Конкурси

 

ReAnimania

10. РеАниманија фестивал позива на учешће.

Прихватају се филмови произведени након 1. јануара 2017.

Рок за пријављивање: 25. јун 2018.

https://www.reanimania.com/submit-a-film/

MEXT 2019

Стипендије Владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и Црној Гори да од среде, 18. априла 2018. године почиње конкурс за MEXT (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2019. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе.  

Постоје две категорије стипендија:

Стипендије за основне студије у Јапану  
Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:
http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

Стипендије за студенте истраживаче/постдипломце
Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:
http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html

Посебне напомене:
обе категорије укључују обавезно тестирање знања енглеског и јапанског језика
за додипломске студије ће се, у зависности од области студирања, обавити тестирање знања математике, физике, хемије и биологије на енглеском језику

Конкурс је отворен до петка, 25. маја 2018. године.

Сви кандидати ће о датуму и месту одржавања испита бити обавештени по завршетку пријавног периода.  

Напомена: За остале информације контактирати Одељење за културу и медије Јапанске амбасаде 

Јапанска амбасада у Републици Србији
(Тел: +381 11 3012 800; факс: +381 11 711 8258; e-mail: info@s1.mofa.go.jp)

Награде Привредне коморе

ПКС наставља педесетогодишњу традицију у награђивању најбољих научних радова који имају апликативну улогу у унапређењу привредног амбијента и повезивању науке и привреде, коју је у претходном периоду спроводила Привредна комора Београда за територију Београдског региона. Имајући у виду да се од формирања јединственог коморског система Србије ова награда подиже са градског на национални ниво, тј. ниво Републике Србије, то подразумева и проширење могућности аплицирања за ове награде са применом најбољих научних радова који имају апликативну улогу у унапређењу привредног амбијента Републике Србије.

Предлози се подносе до 24. маја 2018.

http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx

Критеријуми

 


Фестивал стваралаштва младих

Позив за учешће на Фестивалу стваралаштва младих у оквиру 63. Међународног београдског сајма књига, 21-28. октобра 2018.

Програмом 63. Међународног београдског сајма књига у хали 2 ниво це предвиђено је одржавање четвртог Фестивала стваралаштва младих – представљање дела уметника из различитих области стваралаштва (књижевно, драмско, ликовно, музичко, филмско, видео и дигитално), која за предложак имају књигу.

На смотрама, до сада одржаним, имали смо прилике да видимо више занимљивих остварења младих стваралаца. Уверени смо да је њихово учешће било подстицајно и да је допринело или ће допринети њиховој даљој афирмацији.

Уколико у оквиру ваше институције има потенцијалних учесника млађих од 30 година који су створили или изводе дела заснована на књизи, позивамо вас да се пријавите за учешће на Фестивалу и напомињемо да је учешће бесплатно.

Да бисте се пријавили за учешће потребно је да нам детаљан опис дела пошаљете на адресу: Београдски сајам, 11000 Београд, Булевар војводе Мишића 14, за Наташу Панић, и у електронској форми на адресу: Natasa.Panic@sajam.rs и knjige@ sajam.rs

Рок пријаве је 10. септембар 2018. године.

Одлука о избору радова и програм наступања биће објављени до 15. октобра 2018. године.

За све додатне информације стојимо вам на располагању и срдачно вас поздрављамо.
Београдски сајам

Контакт: Наташа Панић тел. 2655 307, Мирјана Лукић, тел. 2655 229.

 

 


Град: будућност традиције / традиција будућности

Универзитет уметности у Београду позива студенте да се пријаве на конкурс за учешће на радионицама Летње уметничке школе у Лесковцу »Град: будућност традиције / традиција будућности«

Универзитет уметности у Београду традиционално организује Летњу уметничку школу као интердисциплинарни истраживачки пројекат везан за поједине градове у Србији. Летња школа је отворена за студенте Универзитета уметности и иностране студенте партнерских школа. Ове године Летња уметничка школа организује се 18. пут, а град у фокусу је Лесковац.

Летња уметничка школа, претежно фокусирана на градове ван метрополе, може бити снажан подстицај децентрализацији културе. Град Лесковац, један од првих и најважнијих центара индустријске револуције у Србији – некада познат као Мали Манчестер, биће инспирација за полазнике из најширег спектра уметничких дисциплина. Свеколико урбано наслеђе које је из различитих историјских разлога данас угрожено служи као полазиште за савремена читања. Уметничке интерпретације, надамо се, могу допринети подизању свести о важности тог наслеђа и бити подстицај за будући развој.

Учесници
Програм је намењен студентима факултета ФЛУ, ФМУ, ФПУ и ФДУ Универзитета уметности, као и студентима партнерских школа из иностранства.

Време и место одржавања:
од 12. до 19. јула 2018. године у Лесковцу

Рок за пријављивање: 4. јун 2018. године

Документа за пријављивање
- Попуњен пријавни формулар
- Уметничка биографија за студенте ФМУ и ФДУ, односно портфолио за студенте ФЛУ и ФПУ*
*портфолио треба да садржи 5 до 7 одабраних радова

За додатне информације можете нам се обратити мејлом lus@arts.bg.ac.rs.

Радионице
1. Урбани идентитети – савремене интерпретације
2. Нова прошлост - genius loci Вучје
3. Лесковац – сећања која отварају хоризонте будућности
4. Градска песма међуратног Лесковца – ново читање

Универзитет уметности обезбеђује смештај и исхрану студената у Лесковцу.

ПРОГРАМ РАДИОНИЦА

Урбани идентитети – савремене интерпретације
Радионицу Урбани идентитети – савремене интерпретације води Биљана Бранковић, доцент Факултета примењених уметности.
Ова радионица испитује урбани идентитет Лесковца, његове историје наслеђа и градских прича. Циљ истраживања представља одабир једног препознатог потенцијала, формирање личне реакције и предлог ауторске интервенције у конкретном јавном простору. Медији изражавања су разнолики – од макета и прототипа у размери, преко фотомонтажа, све до кратких филмова и дешавања у простору.

Нова прошлост – genius loci Вучје
Радионицу Нова прошлост – genius loci Вучје води Светлана Волиц, доцент Факултета ликовних уметности.
Поље деловања ове радионице везано је за Вучје, градић у непосредној вези са Лесковцем, у којем постоје капитални објекти електро индустрије, текстилне индустрије и модалитети луксузног становања  некадашњих власника. Циљ радионице је документовање ових аспеката, продукција уметничких дела везаних за поменуто наслеђе и нека врста предлога будућих интервенција. Резултати ове радионице биће приказани у оквирима изложбе у Лесковачком културном центру.

Градска песма међуратног Лесковца – ново читање
Радионица Градска песма међуратног Лесковца – ново читање коју води Бранка Поповић, доцент Факултета музичке уметности, темељи се на објављеним збиркама урбаног музичког наслеђа Лесковца. Полазници радионице ће имати прилику и задатак да дају савремена читања тог наслеђа и да их прилагоде дечјем хору. Исход радионице биће јавни концерт међународно признатог хора Звездице који ће извести старе песме у ауторским читањима полазника ЛУШа.

Лесковац – сећања која отварају хоризонте будућности
Радионица Лесковац – сећања која отварају хоризонте будућности коју воде Милена Драгићевић Шешић, редовни професор Факултета драмских уметности и Јована Караулић, докторандкиња, за циљ има успостављање нове културе сећања, са посебним фокусом на период његовог успона, до почетка Другог светског рата. Радионица, која има и наглашену теоријску димензију, анализира процесе обликовања културног живота у граду, интерпретира преплете различитих идентитета и уочава кључне актере уметничког и интелектуалног живота. У оквиру процеса рада биће разматране теме међу којима су културолошко значење града – идентитет и симболичка вредност, стратегије градског развоја и стратегије културног развоја, читање града, политике сећања и улоге усмених историја и личних сећања у очувању аутентичности урбаних целина.

 


16. Међународни салон стрипа

27 - 30. 09. 2018.
Срећна галерија, СКЦ  Београд
Конкурс међународног салона стрипа 2018.

Рок за слање радова: до 15. августа 2018.

Адреса за слање радова:
СКЦ, Срећна Галерија
САЛОН СТРИПА                                              
Краља Милана 48
11000 Београд, Србија

Пропозиције за учеснике:
•  Право учешћа имају аутори свих узраста.
•  Кандидат шаље рад на конкурс поштом (рад ће бити прихваћен и у случају да га кандидат лично донесе)
•  Рад треба да буде у доброј копији (или оригиналу), обима од 1 до 4 табле, А3 или А4 формата.
•  Рад може бити дело више аутора (цртач, сценариста, колориста), с тим да цртач не може поднети на конкурс више од једног рада.
• Рад може бити претходно објављиван.
•  Тема, жанр и ауторски приступ нису задати конкурсом.
•  Не искључује се могућност прихватања рада са стрип тематиком у другим медијима (рељеф, скулптура, инсталација, објекат...)
•  Текст у стрипу може бити на српском или енглеском језику као и на језицима са бившег српскохрватског односно хрватскосрпског говорног подручја.
•  Уз рад је обавезно послати (на рачунару или читко, штампаним словима, попуњену) ПРИЈАВУ НА КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2018. која се може преузети овде или са www.salonstripaskc.rs или добити у СКЦ-у при предавању радова на конкурс. 
•  Сваку таблу рада на полеђини означити редним бројем (пример: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)
• Радови ће бити жирирани за званичне награде, награде пријатеља Салона и изложбу најуспелијих радова.
(радови који пропагирају расну, верску, националну, личну, као и друге видове нетрпељивости; имају за циљ пропаганду делатности правних лица, организација, удружења и покрета; као и радови порнографске садржине, неће се узимати у разматрање)

 Награде:
•  GRAND PRIX САЛОНА (укључује новчани износ од 1000 евра)
•  Награда за најбоље остварење у домену класичног стрип језика
•  Награда за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика
•  Награда за најбољи сценарио (идеју) 
•  Награда за најбољи  цртеж 
•  Специјална награда жирија за иновацију

Такмичари до 15 година старости:
•  МЛАДИ ЛАВ (најбољи рад у категорији)
•  Специјална награда жирија за најбољу идеју
•  Специјална награда жирија за зрео и маштовит израз
•  Специјална награда жирија за најмлађег аутора 

Награде пријатеља Салона

Додатне информације:www.salonstripaskc.rs
http://www.facebook.com/comicsfest
e-mail: salonstripaskc@gmail.com
тел: 011/ 360 20 44

 


Центар за графику и визуелна истраживања

Центар за графику и визуелна истраживања АКАДЕМИЈА Факултета ликовних уметности у Београду расписује конкурс за излагачку сезону 2019. за пројекте из области:

  • визуелних уметности остварених у медју графике
  • интердисциплинарне пројекте који укључују и медиј графике

Пријављене пројекте за годишњи програм разматраће Савет галерије Центра за графику.
Савет  неће разматрати предлоге пројеката који подразумевају  надокнаду средстава за финансирање продукције пројекта.

Предност на Конкурсу имаће аутори који су завршили уметничке студије на неком од уметничких факултета у земљи и иностранству и аутори афирмисани на домаћој и иностраној сцени савремене визуелне уметности. 

Конкурс је отворен од 15. маја до 10. јуна 2018. године.

Пријем радова у галерији Центра понедељак – петак, од 12 до 18 h

Материјал за конкурс: 

Пет оригиналних радова
* Уметници из иностранства могу послати материјал у електронској форми на маил
Кратка радна биографија
Детаљан опис пројекта

Детаљније о институцији:
http://www.fluc.org/sr/index.php?str=o_nama

Контакт телефон: +381 113282800
Email: flu.centar@gmail.com
Web: www.fluc.org